Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ikhlas ucapan Terima Kasih kepada yang sudi menjengah ke blog saya ..
.

Friday, December 31, 2010

Sosaj Puff & Puding aneka warna

alohaaaaaa nii menu tea time last week....iskksksk puff lagi,mentang mentang kat umah mmg ada stok"K A W A N" apa lagi tuu jee laaaa aku dok uli...lagi pon senang & cepat...Pagi tuuu kitaorg terjah gi jalan TAR kejap gi kamdar cari baju skoll sizidane balik pon da kul 2 so aku malas nak pikir menu lain wat nii senang sedap pulak tuuuu...so kalau nak tgk resepi gi lawat blok mat gebu k....
Masa aku dok tenung cara mat gebu wat punya lee payah tapi perhhhhh jadi gak aku wat..(tertiba bangga lee pulak)hehehehe...yelah aku nii jenis tangan keras tuuu yang tertiba jadik tuuu cam nak belagak lee pulak..hehehehe nii kalau kakak aku tgk sure terperanjat monkey nii hehehehe.....




Niii pulak puding aneka warna, lepas tuu aku tabur serbuk milo...wahh mmg sedap tambah time baru keluar frigde sejuk-sejuk tuuu mau 2,3 mangkuk aku balun...opsss upanya sikenit aku pon suka...asyik dok "nak".."nak" jeeee tambah sekarang nii dah pandai buka katup pintu fridge....alloooo kenit ooooo jahanam kang pintu tuuu mau lekang nanti kalau dok astik buka ,katup,buka,katup..hisss babap tangan tuu kang baru tau!!!!!

Resepi haaaa mai aku story nii sebenaqnya aku ambil resepi puding laici kak nor....mai tengok...

Yg ni sukatan yg K.Nor buat, cara2 masak tu K.Nor ikut cam yg dlm resipi K.Liza

1 paket agar2 serbuk  (10gm)
5 cawan air ~ cawan metrik
8 sudu besar gula ~ lebih kurang 3/4 cawan metric (opsss patut lee tawar sbb sue taruh 5 sudu jee)
1 tin susu cair
1 tin laici ~ dimesin/blend dgn 1 cawan air laici dlm tin
1 helai daun pandan ~ ni k.nor tambah

1. blend laici dgn 1 cawan air laici. Blend kejap jer jgn sampai lumat/halus.
2. lebihan air laici tu K.Nor jadikan kuah masa makan puding tu (sejukkan dulu utk dptkan rasa yg lebih nyaman masa makan hehe


So aku add in:
1. Tepung Curstad 1 cwn kecil
2.Perwarna
3.Milo

Cara:
Masa serbuk agar -agar mendidih,bancuh tepung custard ngan air sejuk dulu then satukan ngan agar agar tadi.Kacau hingga agak pekat sedikit dan asingkan kepada beberapa bekas. Lepas tuuu warna kat adunan tadi mengikut kesukaan memasing. Masukkan adunan warna tadi didalam bekas berselang seli ......sejukkan agak agak da keras sikit baru tabur serbuk milo.......

So nii leee hasilnya....

Saturday, December 25, 2010

Ho Hoooo is CoMiNg & SarDiN PuFf lagi

Ho hooooo Merry X'Mas


Pagi memang tak keluar gi memana.....pelik pulak aku...tapi sebab aku pon buzzzy dok mengemas & dok balut buku budak budak tuu yang penyakit M A L A S mai tuuuu.....so takpaaa for bekfas aku gi beli bihun goreng & nasi lemak sotong jee tu hubby....(tuu yg ada masa depan NB niiii)

Niii sardin puff aku wat petang semalam,lepas jee balik sesambil dok gaduh ngan sikenit yang nak try kasut kakak dia....kebetulan ada polak sardin balance lunch tadi so aku pon masak leee puff sardin senang & sempoi...Layan gambar jee laaa yeeeee



eeeeMenang sedap makan panas panas ngan kopikee,milokee,teh keee....yummmy jemput makan


Aktiviti Semalam

Yabedabeduuuuuuuuu aku da start coti sampai new year…..best best…!!!!
So semalam aku ngan ain gi salon …nak gunting rambut maklum laaa skoll nak buka da niiii….so lepas tuu kitaorg lunch kt Uptowm Damansara…D’Village..
Ain makan laksa & minum milo dinosaur paverot dia,aku pulak ratah ayam goring serai jeee….diet punya pasal heheheh….cittt padahal aku kenyang ngan telan ayar jeee…mana tak berjam aku kt salon tadi…kebulur terus tapi bila sampai jee kedai pening nak pilih menu haaa bedal ayam jee sedap polak tuu …

tuu dia ayam goreng serai..memang sedap,rangup & terasa..paling penting besar tuuu kenyang sampai malam...


Ni pulak Laksa Asam...sedap,pedas..siap ada otak udang lagi...mmg best



Selain dari menu nii,yang paling best nasi dagang & nasi lemak...mmg best kalau dari during bekfast memang full house..berbaris nunggu!! tapi berbaloi & harga pon ok.
So lepas makan tuuu sesambil jalan nak keketa,jumpa satu keta juai kasut so apa lagi anak dara aku mula lee demand nak sebab da janji..(opssss buka aku tukang tabur janji aaaa,tapi ayah dia..cian sebab anak dara tuu tak de kasut...tapi tuu lee sebab terover buzzyyyy nak year end nii lepas tu nak long holiday plak..tuu yg tak sempat nak bawa anak dara tuuu..aku gak jadi mangsa..!!!!) B, claim balik aaaaa....hehehhehe



Sampai jeee umah tak nyepat terus nak menerai....budak nii laaaa....kalau da nama pompuan memang tak leh dipisahkan ngan kaler P I N K...hisss padahal kt kedai tadi macam macam kaler ada...sajee jeee nak kaler nii gakk!!!! 


hisss cuba tenung tul tul kaki sapa tuuu,haaaa tak buka sapa lagi sikenit Sha..dia pon rembat nak try gak kasut kakak dia..padahal buka muat pon....lepas tuu ngamok!!

leee kan da kata ngamok tergolek golek pulak tuuu,yang kakak pon satu!!! tayang lagi depan dia..."sha nanti kita gi beli tau.....tunggu ayah balik"..hehehh ayah gak!!!!

 Last last aku sumbat kaki dia ngan kasut dia...haaaa kau senang terus diam...apa lagi melaram leeee lam umah...budak nii laaaaa macam pandai nak pakai sendiri...tu lee budak zaman notebook nii semua pepandai...haaaa cuba nak kalau leh sok ibu kasi vitagen lagi.heheheh



Mak aaaaaiiii mmg dia tak mau buka dah, nasib baik baik ning baru cuci kalu tak abis lee karpet aku tuuuu.....

!!!!!Layan !!!!!!

psstttt:: Masa aku taip entry niii tertiba ain perasan milo dinosaur tuuu apalagi..siap bisik tuuu "Ibu nanti petang kita gi minun lagi nak......."hissss budak niiiii


Thursday, December 23, 2010


Cantik nya
(aku copy dari blog greenapple,terpegun sejenak)
B tak mau lee HP or Camera....l da ada E72, camera kalau l nak pakai kita share laaa buleh....hehhhhh takut sangat aku pinjam "darling" dia tuuu...hiss ni bukan entry riak tau!!
Story nii cam niii last 2,3 week aku nak snap satu picture so aku soh lee mr hubby alih alih dia habaq “iskk u niii nanti jap lee l nak layan movie nii lu” aku pon jawab”hiisss bak sini l wat sendiri tak pon u beli lee kat l satu,haaa kekawan blog l semua ada satu” hisss menjwb jeee cammana nak masuk syurga nii heheheh….adoi laaaa!!! Lama sikit tuu dia layan lee juga..
So semlm aku bagitau pulak nak Nokia baru, itu yang dia tanya nak hp kee nak camera…kena wat istiharah niii dua dua aku nak…alih alih ari nii aku terpandang nii pulak...adoi laaa
C A N T I K   nya macam nak pulak....L E H tak!!!!!

 Kisses

T A P I kot kot l terbekenan benda lein pulak....cammana aaa....hehehehh rakus sungguh aku niiiii
 Question Mark 










Wednesday, December 22, 2010

CuCuR UdAnG

Niii menu ari ahad ari tuu, tak abis abis tayang makanan yaaaa....tapi aku nak masuk gak lam entry niii heee lunch makan nasi berianikan tapi disebab aku main cuit cuit jeee tu yang bangun tido kemaruk prot berbunyi apa lagi terus selongkaq dapur cari bahan tuk makan.....tuu yang wat cucuq udang niii senang cikit lagi pon mmg paverat mr.hubby ...

Haaaa tuuu jari jemari sikenit tak sabaq nak melantak (perhhh bahasa ibunya hehhhh ) nak makan walaupon aku da habaq panas lagi..iskkk nama pon budak bukan nak paham bahasa pon..sepoloh kali habaq haram nak paham....asal do nyebut "n a k" "n a k"...iskkkk tak bagi cian da bagi kang melecur polak molot comei tuu...Jenuh lee aku dok meniup...



Tuuu dia terus angkat atas sofa terus tuuu....ni mudak laaaa manyak sosah...lepas masak aku letak lee atas meja makan tuuu tapi sebab sambutan kureng memuaskan..(berbudak nii ngan bapak budak sekali kalau da hadap TV makan pon kalu buleh nak bersuap) hisss tak kosa aku da leee penat mengoreng pon tak abis lagi..aku angkut pingan tuu bawa naik senang kejap jee da licin....
Tuu dok kepam molot panas lee kot....sabaq nak oiii
Haaa tgk tuu kalau dah mengadap notebook terkeluar biji mata pon tak kisah....alahh "aiman tak kisah"..Sikakak tuu geli ati tengok adik dia makan...sian adik lee kakak.....
Resepi : tak yah lee kot senang jeeeee

Ada Tepung Gandum, telur,udang basah or kering,kucai,taugeh,garam.....ok dah tuuuu cukup ramuan

Sos: ambil jeee cili sos lam botol tuuu


X'Mas The curVe pulak....

         Da jom layan sambutan X'Mas Stacked Presentskt KLCC, meh kita layan kt area The CurVe  pulak...niii aku gi lepak ngan BFF aku
mulanya bertiga, alih alih berempat lee pulak...after opis hrs nsib baik tak ujan & jalan tak jam kalu tak masak aku memang aku patah balik BJ jeeee...janji tak janji...patah kepala lutut aku kalu jem tambah time balik keja.....

Menarik lee juga....kaler kaler gitu

Hungryso apalagi moh lee kita makan pulak....this time kitaorg lepak kt area walk away tuu jeee terjah masuk restaurant italiannies alah alah ohrang potih pulak..iskkk...susah sunggoh kalau ada kekawan selera mat-mat saleh ngan minah saleh nii...hehhhh cissss terkutuk pulak padahal aku kl nampak
"C H I L I S" sure aku rembat masuk gak tuuu...da mai mengendap menu.....

 Roasted Chicken Italiannies**

 Pasta ni aku tak hinggat nama dia,terbelik gak lee lidah nak mengordernya....

 NY Strawberry Cheesecake


New York-style cheesecake served on a bed of strawberry sauce.


BFF : Left Yang(noor halida),aku ngan Beb (khairul Aqliah)

Da abis kitaorg makan datang lee pulak pakcik niii....heeee sorry aaa Key....Ni semua kekawan dari skoll menegah sampai lee sekarang...walau kemana kitaorg pegi alih alih pulang ke kampung gak ...semuanya dari P A R I T  B U N T A R
so time raya mmg leee happening sebab time nii semua sekali berjumpa haaa mula leee tak hinggat malam,siang,bulan,bintang,matahari...time nii lee nak update ceta memasing....








Tuesday, December 21, 2010

NaSi BeriaNi v Ayam Beriani

Ni Menu last ari tuu, pepagi lepas bekfas & gi pasar terus terpikir nak masak nasi beriani so apa lagi....hisss takan nak google cari resepi kot alih alih terpikir ada yang rempah readymade hehhhhh 
GooD IdEa
GooD IdEa
so apa lagi masak balik singgah mydin cari ...nasib baik ada...!!!! so Layan Leee GamBaqqqqqqq 

    


Da ada Nasi Beraini, di gabungkan pulak ngan Ayam beriani ...perhhh mmg budak budak makan bertambah....aku gak yang tak lalu makan...agaknya kalau da penat nafsu makan pon kurengggg......lagi pon aku kurenng sikit kalau ada minyak sapi niii......tuuu sebab aku bukan antu nasi kaler kaler niii......tapi aku rasa gak lee ciput sebab suapkan anak dara kenit aku tuuu.....panas panas nasi lembut lagi so leh dia makan ngan gigi graham yg baru tumbuh kiri kanan tuuu


 Nii pulak Udang goreng telur...best tau makan panas panas...bukan setakat budak budak bertambah,bapak budak pon join sekali......ALHAMDULLILAH.
Da penat masak nak makan pun kenyang lagi so apa lagi..... 
J O M layan K A T I L pulak Hammock 1 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...