Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ikhlas ucapan Terima Kasih kepada yang sudi menjengah ke blog saya ..
.

Wednesday, June 29, 2011

mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...........

Lepas jeee balik dari Umah MIL aku ingatkan nak terus balik umah leeee
yelah time pon da nak dekat kul 9pm...tapi kalau meronda tengok lampu kaler kaler best gak niii
so bila laki aku tanya nak gimakan kt mana? 
haaaaaa apa lagi anak anak aku memang ambil kesempatan laaaa terus macam macam idea keluar....budak budak kalau tak fast food mmg tak sahhhhhhhh

budak yang dok gatal - gatal badan pon time nii lee nak kepci bukan aku tak tau nak menan jee lobih mentang mentang leeee kepci tengah dok promo "transformer" so mula laaa dia nak wat collection.....

so terus aku jawab "BiNjaL"
binjal nii restoran kta area 1Utama...
aku paling suka makan "kew teow kungfu" mmg terangkat..
tiap kali aku pegi mmg tak sempat nak snap gambar....bukan tak sempat tapi aku lupa sebenarnya

sampai jeee hidangan terus aku ngan rakus ngaaaaapppppp ....heheheh

lepas tuuu ingatkan da "menkedarah" 
(heheheh takut aku ngan bahasa aku tuuu...)
 terus nak balik....alih alih laki aku da masuk simpang lain...heheheheh 
terus aku tersenyum....mana tak mengalahkan orang mengidam jee laki aku niii....

baru jeee semalam masa dok layan tV tertiba dia sembut "hisss kalau makan durian best niiii"
aku apa lagi.."haaaa best best ....jom "
lepas tuu selambar monkey jeee dia sebut 
"hissss malas lee pulak"

sambil dia dok cakap tuu dok pandang muka aku ...sajeee jee nak sakitkan ati aku lee tuuu...

itu yang masa dia masuk simpang nak ke PJ tuu aku da senyum alah alah mengoda gitu..heheheeh 
aku ni pantang dengar "duRiaN" laju jeeee haaa mula leeee dok teringat ingat selagi tak dapat...
nii yang aku kompius nii laki aku mengidam keee...aku.....????
aku..!!!! hissss cukup lee kot hehehehe 


 best best best best
 paling best budak kenit niii.........haaaaa dia da start nak join jadi "antu derian".....pantang kalau nampak tepi tepi jalan ada orang jual lepas tuuu ayah dia pulak akan jerit..."durian...durian"
haaaa apa lagi terkalih kalih kepala dia punya nak tengok betui kee tak....!!!! lepas tuuu dia pulak sambung "nak ..nak...nak"
heeheheheh tul aaaa 
"mana tak tumpah kuah kalau tak kt nasi nuuuu"
 nii laaa contoh nya...

 nampak jee aku nak snap gambar dia...siap teleng teleng lagi kepala dia....hisssss apa kee hal laaa anak aku sorang niii





3 beradik nii memasing da kekenyangan so kurang leee melantaknya.....harapkan aku, sikenit yang baru nak berjinak jinak ngan laki aku jee dok pulun berhabisan.....
sambil dok makan sambil dok berkejar ngan kenit tuu bukannya reti nak dok setempat...ada jeee kaki tuuu nak merayap...makan pon tak senang tau.....lain kali aku tinggal jee dia haaa baru tau!!!!!
nii polak da 2 ari dia kena ketumbit kt mata .....adoi laaa lagi lee dok meragam tahap dewa pantang nampak muka aku jeee mulaaa laa nak merenggek...
nanti aku tempek "ketumbit"dia tuuu....aku tak tau leee ngintai sapa....heheheh


Tuesday, June 28, 2011

If pictures could speak

My adorable two - princess



I just love this photo...taken by my hubby last Sunday as they were playing at walk away area behind our home.


Moments like this is so precious that it reminds me of the very purpose of my existence...


Lepat Pisang....





Kebetulan ahad ari tu aku gi pasar seksyen 4, lam ati memamg da set nak beli pisang buat minum petang...aku goreng jeee makan panas panas...perhhh mmg best...!!!!
sebenarnya da ilang idea nak masak apa...kat umah aku nii pulak kalau cuti cuti tak keluar memang kena sediakan minum petang...kang kebulur lee pulak ahli umah aku niii....time tuu mula leeee nak itu nak ini,......
kalau kena mood aku baik haaaa ok , kalau kena mood aku swing 360....alah alah cari nahas lee jawabnya..heheheh ..


ingat masa kecil2 dulu, semasa arwah mak masih ada,  kerap sangat mak aku wat lepat untuk minum petang or breakfast.. lepat liat laaa, epat ubi laaaa, macam macam lepat lagi..
time tuu haram aku nak jengguk dapur tau tau da siap..ngap jeee...heheheheheh

alih alih ahad tuuu  tak jadi nak goreng pisang sebabnya masa gi pasar tuu laki aku da siap tapaukan kuih talam, kuih lapis & serimuka tuk minum petang..aku sediakan air jeee...!!!
dapat gak aku merehatkan diri cuti cuti niii....

so petang tadi masa aku dok sebok wat mee kari dah terpandang pisang aku yang da ranum sangat....ingatkan nak goreng jee sok petang ..
tapi alih alih kakak aku pulak bagi idea "lepat pisang.."

 terus tepon mak mertua aku tanya cam mana nak wat.....dengan alasan anak dia nak makan heheeheheheh (laki aku laaa tuuu)...


kebetulan bahan bahan semua ada..aku pulak balik opis tadi sempat singgah kedai mamak kat TTDI Jaya, beli kelapa parut ingatkan nak simpan tuk buat nasi lemak sok pagi..
nampak gayanya guna santan peket lee jawabnya....







Lepat pisang
bahan2:
2 cawan pisang yg telah di lecek (
berangan,pisang awak..MIL kata apa2 jenis pisang) aku guna pisang awak
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung ubi/kanji
1 cawan kelapa parut putih
1 biji telur
3 sudu besar santan pekat
1/2 sudu kecil garam
1/4 cawan gula merah
(please adjust yurself as the sweetness may differ due to the bananas used)
daun pisang yg sudah di bersihkan dan di layukan atas api secukupnye


*MIL aku kasi bahan jeee lepas tuu soh main agak agak......so tu leeee agak agakleeee tuuuuu

cara2: sediakan pengukus

  1. Lenyek pisang
  2. masukkan adunan *bahan* dalam bekas gaul hingga sebati
  3. cedukkan 2 sudu besar adunan dalam daun pisang
  4. lipat kedua2 hujung dan bungkus kemas2
  5. steam kan kuih untuk 20 minit atau hingga masak
  6. sejukkan dan boleh di hidang dgn kopi panas kaw2
pestime trial alhamdullilah menjadi gak..walaupon tukang pengkritik aku kata cam masin sikit....hisssss petang tadi aku wat mee kari laki aku kata xrasa apa pulak..alih alih aku nak tambah garam tak kasi pulak...sedang elok katanya...hisssss cam indu lee pulak..
(opssss ampun yaaa b terkutuk lee polak !!!!)

tapi bagi aku wahhhh mmg sedap....menjadi lee pulak...padahal masa aku skodeng arwah mak buat dulu cam payah jeee...
tapi bila aku wat.."looooo small matter" maaaaa.....perhhh angkuh siot...
alhamdullilah merasa gak lidah anak anak aku yang  seakan2 terlupa akan kesedapan masakan tradisi yang memang tak lapuk dek zaman......biarpun zaman sudah berubah, lepat pisang nih cukup menambat selera seisi keluarga
 



opsssss nanti aku nak try "lepat liat" lee pulak....sapa ada resepi bagi tau..paling peberat aku gak tuuuu

Monday, June 27, 2011

Syiok nuuu hampaaaaaaaaa

Malam tadi bukan main lagi aku tengok memasing dok...nganga depan TV !!!
prot memasing da kenyang ngan kepci laaa, McD laaaaa, nasi laaaa....haaa nii da sure prot laki aku laaa heeee yang lain pakat pakat nak makan hayam laaa, burger laaaa...laki akugak baguih tolong perabih lauk pauk yang aku masak....sayang u laaaa.....penat tau l berkungfu !!!

Si ain laaaa beria ria sangat nak makan mCd dari semlm lagi dok merengek tepi aku ...kekadang tuu naik menyampah pon ada bukan apa..macam leee kebulur bertahun aku tak kasi makan ....kekadang tuu selang 3hari da minta "filed o fish...." double pulak tuuu...nampak jeee prot kecil tapi napsu makan bukan main lagi.....

dulu masa aku kecil baya dia kt parit buntar nuuu mana ada benda nii semua.....harapkan nasi jeee mak aku sumbat...sekali sekala jeee baru makan kepci tuu pon bila aku da start keja da ada duit sendiri....kalau tak jangan harap laaa....lagi pon time aku baya dia mana ada restoren kepci, mCd kt Parit Buntar tuuu heeeeee.....itu lee pasal aku tak dapat makan.....kalau teringin gak nuuuu kena gi Tepeng...jauh tuuuu ......

hiissss melalut laa polak....nii kaahhhh lepas aku siap kemas dapur bagai aku pon naik laa nak tenet sat....tengah tengah khuyuk aku melayan tenet tertiba aku terpandang laaaaaaa

berbaris askar askar kesayangan aku ....hehehehe dok melayan TV...
cepat cepat aku snap guna henpon E72 buruk aku tuuuu......
susah ooohhhh nak tengok semua berderet sekali cam niii....
kekadang tuu ada yang bersepah kt lam bilik laaaa
kat atas lantai laaaaa
kat meja tenet laa

TaPi maLaM tadi

cOmeL jaaa aku tengok






kenit tuu pon cam paham jeeeee
kyusuk tawaduk tuuuu




orang lain relax, si kenit ngan si awang tertiba menjerit lepas 2 lari alah alah nak sorok muka tuuu...  cam lee tengok ceta antu...karak kaaa, puaka kaaaaa
padahal aku pandang tV ceta perang jeeeeeee

kompius jap aku ......terbantut aku nak melayan fekbuk




wah budak niii baru perasan aku dok snap muka depa....haaa cepat jee dia teleng kepala tuuu 
 cam model teleng polak aku tengok...asal jeee nampak aku nak snap muka dia cepat cepat dia telengkan kepala tuuu 
 
kang tak psal pasal orang kata hang teleng nak oooo......jatuh saham kang....rugi ooooo 
heheheheheh 

apa apa pon ibu cayang semua so muchhhhh muahhhhh 
my lOvE foreVeR


Sunday, June 26, 2011

oppsssss Deman Campak......

Petang semalam awang nii tertiba jee bangun dari tidor dok ngadu badan dia gatal2....
aku wat tak tau lagi kalut dok bersiap nak pegi umah MIL so aku suruh jee dia gi mandi dulu.
Abis jee aku bersiap,berkemas ngan bekas susu sikenit,pampers,baju lagi...macamnii llaaaa
sapa yang ada anak kecil memang tuu lee rutin kalau nak gerak tak menang kaki tangan laaa juga..


Tertiba awang nii datang lagi kat aku kali nii siap tunjuk badan dia yang da penuh bintat bintat merah....haaaaa masa nii baru aku perasan OMG.....apake halll lee pulak niiii .....check punya check upanya hampir satu badan kaki jee belum lagi......
siap ngadu gatal gatal lagi...memula aku ingatkan allegi kaaa apa keee....tapi pikir pikir balik tak de benda pon dia silap
makan....tenghari tadi aku masak...sambal ayam,masak lemak pucuk paku,ikan bawal kukus


kebetulan kt umah mmg ada calemine lotion so aku lumur laaaa satu badan bagi kurang sikit kegatalannya...
sampai jee umah MIL mmg kompon MIL aku kata deman campak.....haaaa adussssss jangan berjangkit satu umah
udah laaaaaaaaa sebab kalau tak salah aku semua askar-askar aku lum kena lagi niii...


Lepas tuu yang tak bestnya bila duduk dekat jeee aku pon terasa miangnya...hisss payah sungguh....tapi alhamdullilah
sizidane nii tak kena deman tinggi setakat sehari jeeee. itu pon masa 1st day jeee ari Jumaat ari tuuu
tapi aku cepat cepat sumbat ngan ubat deman soh dia telan.....selamat.....sabtu tuu da leh melompat balik ......niii da nampak bintat bintat turun kekaki..





penuh satu badan aku lumur ngan calamine lotion.....heeeee cam hantu leee polak...


dapat lee MC 3ari....tapi kalau tak baik lagi sambung lagi ambil MC syiok nuu hang dapat lepak kt umah ...
haaaa siapkan homework...aku da siap siap letak atas meja buku aktiviti..budak nii bukan
leh harap sangat ..tak dipantau kang mau dilayan PSP sampai malam....



Friday, June 17, 2011

Mana tak ilanggggggg


loooooo cantik jaaaaa parking kat situ, tersengeh-sengeh cam kerang busuk jee aku ..kalau leh memang aku da terguling guling lam keta masa tgk MMS laki aku 

 patutlaaaaaaa penyapu lidi yg baru aku beli da MIA........
bila aku tanya
" bukan ibu yaaaaa ambilnya"
tapi kalau cammani laaa dia dok "park"
reta benda aku ..mana tak ilang nya
silap silap jadi habuan tong sampah

susah memang susah tapi nak wat cammana
s.a.b.a.r jeee laaaa





Wednesday, June 15, 2011

BudaK niii LaGi.....

aksi aski ari nii masa tunggu sikakak dia kat skoll...
teringin nak pakai tudung so aku kasi laaaaa....tuu pon pakai anak tudung jeeee.....










oiiittt MaLu beb da lee pakai tudung, tshirt tangan panjang tertiba.....pakai skirt....heehhhhhh terkantoi laaaa polak 
salah dressing upanya





Lepas Gian

 pokok derian depan pagar tuan umah kawan aku...sempat lagi tuu sambil makan nasi kenduri sambil dok tenung pokok derian tuuu...kot kot lee jatuh sebijik...

best oooo kalau laaa aku ada dusun ...kan best
tapi nii kekawan aku laaa kata kalau ada dusun da tak jadi hantu durian niii.....
da jemu.....tuu kata depa laaa...tapi kalau aku..
pantang nampak....

ingat lagi masa arwah mak aku ada....da malam pon kitaorg merende lagi cari kot kot ada juai derian tepi-tepi jalan......kekadang tuu kalau da berlambak sangat satu bakul RM10 hinggit jaaaa.....derian kampung laaaaaa.....kalau musang king mana nak dapat ooooooo

masa on da way nak giweeding opismate aku kt mentakap... kat area karak berlambak leeee gerai juai derian tepi tepi tepi jalan tuuu.....



aku da start bagi hint kat laki aku.....tapi bo layan ..heeeeee takkan nak singgah makan kot padahal nak gi weeding....




congrat to both of U


anak anak aku....
yang lagi sorang baru nak makan, masa baru sampai hangin apa tak melanda....merajuk tak mau makan....last last kebulur kot baru nak minta nasi...itu yang muka xde tuuu.....
kalau ada pon wat rosak gambar.....heheheehh


Lepas tuu kan on da way balik......sure kena lalu karak gak kan.....
hehhhhhh aku apa lagi wat lee muka seposen......

best best best laki aku layan!!!!

 kalau da antu derian..pantang nampak....so dapat lee gak aku lepas gian....perhhh mmg best!!!
nasib baik laki bini "LaYaN" makan tepi tepi jalan niiii 

D24 rm17/kg


haaaa aku leee tuu punya pulun makan tak pandag kiri kanan da....
rugi ooooo kt KL cam da kureeeng nampak..kalau ada pon sure mahai gile...
aku laki bini jeee makan masa tuu, anak anak aku da tak sanggup...da penuh prot memasing ngan nasi kenduri

Kalau KL, musang king tu dah 28-30 ringgit sekilo

 aku ingatkan aku jeeee dok layan gian, upanya lepas tuuu ada gak family baru balik kenduri singgah "merasa" semuanya berbaju kurung....



Ahad pulak aku aterjah gi weeding sorang lagi opismate aku kt area Melawati heeeee, mmg dapur aku tak berasap


Congrat to Hafizuddin & Syarifah

cantik sangat pelamin dia.....i LiKe U...so grand grand gitu


saje jee aku paksa laki aku snap......sbb aku mmg tertarik ngan deko...semuanya "PuTiH" nampak bersih sangat...

alah alah "gatai" ni pon aku paksa laki aku snap heheheeheh
jenuh lee nak melayan aku yang mmg tertarik ngan suasana weeding time tuuuu


Tuesday, June 14, 2011

dEmaN - Next Attraction - Transformer 3

aku baru start keja.....wah lindunya tpt aku niiii.....kusi empuk aku .....meja aku...

ada lee masa aku nak lupakan sekejap kt M.A.I.D aku yang dok LuPa, yang dOk kelam KaBut lepas tuuuu bila cari barang yg dia simpan tak jumpa mula laaaa nak streessssssss 24jam...
tak paham aku ...!!!!

maLam tadi cari botol susu shazleen tak jumpa pon stresssssssssssssss
lepas tuuuu mengadu kat aku kata..orang niii letak tempat lain, orang tuuu letak tempat lain 
(padahal "orang tu" bukan dia kaaaa)
alihnya bila aku soh susun pinggan yang da siap dicuci....
haaaa jumpa pon upanya bawa pinggan mangkuk...!!! adusssss laaaaaaa
bila da jumpa"gimana yaaa buleh lupa"...
kalau cam nii bukan dia yang stresssssss
aKu niiiii yang kena darah tinggi tak lama lagi.....!!!

opsss dahhh terlalut....
so last week masa aku lepak kt umah sempat lee merayap ke 1U..kebetulan  masa tuuuu da siap promote  "Transformer 3" 
nasib time nii aku ngan "gal gal" jeeee berwindow sopping,
kalau tak mau hangus RM aku  kalau siZidAnE mengikut
heeeeeeee.... 
sebabnya dia peminat & pengumpul koleksi "Transformer"
tau mana robot baik, mana robot jahat


DECEPTICON (robot jahat)
Jetfire, scorponok,Starscream,
Megatro,Fallen,Wheelie,Frenzy,Rampage

AUTOBOTS (robot baik)
Optimus Prime,Iron Hide,BumbleBee,Arcee 













so aku tunggu result exam dulu.....kalau ok then aku rembat satu robot paberat zidane niiii

kalau takkkkkkkkk!!!!!
layan jeeee blog aku nii tengok gambar hehehehehe







sEmpaT laaa aku rembat sAtU t-sHiRt "Transformer" 
 tuk siZiDaNe
& sempat gak lee dia membebel sebab tak bawa dia...
 kita tengok MoViE jeee nanti !!!!!!!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...