Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ikhlas ucapan Terima Kasih kepada yang sudi menjengah ke blog saya ..
.

Tuesday, February 28, 2012

peach cobbler

1st trial niii baking peach cobbler....tuu pon dapat ilham dari novel yang aku baca...."KoNtRaK CiNta" karya Nurul Ain Syuhada.....boleh layan laa novel niiii ringan tak penat kepala otak,relax & santai..cuma kekadang tuu cara AIRYSHA nak lunturkan ego DANIAL cam tak best kasar sangat.....tapi ok leee...ada lawak, ada kelakar... opsss terlalut laa sudah...!!

ok back to my testing ..testing...opsss nii bukan testing masuk tong sampah tau...nii testing terus masuk mulut..Ngapppp..... sebabnya aku bukan kaki masak...kekadang tuu nak masak pon tak sempat..tapi aku gagah diri gak masak pepagi tuk buah hati aku yg 5 orang tuuu....walaupon kekadang tuu sakit jee ati bila bebudak tak sempat nak jamah breakfast sebab da lambat siap...!!!!!!

so semalam balik opis opsss bukan balik dari bawa anak bujang aku gunting rambut terus aku capai senduk nak prepared rendang ayam tuuu lunch ari niii.....hehehehe so sesambil aku tunggu rendang nak masak itu yg tersasul, terlajak, tergedik gedik nak wat peach cobbler. resepi dari kkida

Senang jeee.....anggaran masa nak siapkan bahan 10 min....nak tunggu masak jee 40min....lepas tuu kena tunggu lagi 20min kasi sejuk sikit sebelum di ngappppp....!!!

Resepi asal :KKida
 http://www.koleksi1001resepi.com

bahan-bahannya:

1/4 cawan butter cairkan
(tuangkan butter cair kedalam baking pan sederhana besarnya...

1/2 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1/2 cawan gula (kkida letak 1/3 cawan)
pinch of salt
1/2 cawan full cream milk
(campurkan semua bahan dalam sebuah mangkuk dan pukul rata, kemudian tuangkan ke dalam butter cair tadi...tak payah kacau)

1 tin besar buah peach (kkida guna steffi's)
sudukan buah peach perlahan-lahan kedalam mangkuk butter dan batter tadi....tak perlu gaul atau kacau...hanya letakkan sahaja buah peach tersebut dan sedikit sirap peach...(lihat foto atas)

bakar pada suhu 180C selama 30 ke 40 minit...

Hasilnya:

opssss comot laa pinggan.....hehehehe keluar jeee dari oven terus aku snap...

 Memang best.....hidang panas atau sejuk

Tuesday, February 21, 2012

Bantulaaa adik kecil niii...selagi kita terdaya!!!


Dari mula sampai sekarang aku memang mengikuti perihal adik faris yang terlantar sejak1-2-2012..

 "Sejak 1 Februari, masa itu dia kena sawan dan ada kesan kepada otak. Hari ke empat doktor ambil air tulang belakang dan dia dilaporkan dijangkiti penyakit Hemophagocytic Lymphohistiocytosis, HLH. Ringkasnya, barah darah. baca seterusnya...disini : https://www.facebook.com/Abahko

pada kekawan,keluarga sesiapa pon diluar sama....walaupon kita tak kenal keluarga faris secara dekat tapi sebagai manusia....dan
andainya kita tak mampu menderma wang ringgit....(yang terkini mencecah RM75K) 
apa salahnya kita mendoakan kesejahteraan adik faris supaya cepat sembuh seperti sedia kala.....

& juga disini :


 Keadaan Faris terkini

'Ya Allah, kuat dan tenangkanlah hati kami. Kalau betul dia untuk ku, percepatkan segala urusan yang baik. Sekiranya, dia bukan untukku, maka redhailah hatiku dengan ketentuan Mu. Aku tahu, Engkau akan memberikan yang terbaik dalam hidupku ini. Ya Rabb, berikan ketenangan yang teramat kepada hati dan jiwa ini. Ya Allah, engkau maha mengetahui lagi maha penyayang. Engkau yang mengaturkan kehidupan hamba Mu ini. Engkau yang menentukannya' cp from blog mazidul

Faris yang comel



 Note:
 Bersama kita membantu meringankan tanggungan kos perubatan Faris kini dilaporkan mencecah RM75,000 dengan menyalurkan sumbangan ke akaun  Maybank 1628-5200-2738 (Shamrulismawi Ismail).

____________________________________________________________
Note : 23-2-2012
ternampak status diFB ayah Faris Shamrulismawi Abah BlackPearl

FARIS TELAH PERGI BUAT SELAMANYA ... AL-FATIHAH



Takziah buat keluarga Shamrulismawi Abah BlackPearl, semoga tabah menghadapi dugaan ini, Al-Fatihah untuk Faris, ternyata tuhan lebih menyayangi beliau



Monday, February 20, 2012

Upin & Ipin Special Appearance

Aktiviti weekend kami jumpa Upin Ipin !
di Klinik Menara Bukit Jelutong sebabnya Klinik tuu celebrate 5th.Anniversary.....
 
jom layanss
 Punya leee ramai orang time niii...especially budak budak leee....masing masing tak lepas ambil peluang nak bergambar

yang siKenit Shazleen ingatkan berani leee nak dekat....huhhhhhh nampak jeeee uoin ipin terus menjerit...lol...aku ingatkan berani...sebabnya dia yang extreme excited bila nampak banner upin ipin kat area umah  tuuu.....so aku ingatkan alah alah berani leee...heheheheh 


 Sebelum tuuu sempat lee pusing pusing tengok booth booth yang ada.....ada jual vitamin, alat solek, susu....macam macam leee....aku pulak main lalu jeee tak sempat pon nak membelek bagai....ngan anak kecil lagi so tentu tentu payah sokmo...!!!
 Booth upin ipn pon ada.....patung tuu dia dah aim lama dahhhh aku jeeee bo layan..bukan apa segala mak nenek bear's ada kt umah...!!walaupon aku memeng teringin nak membeli sebenarnya...!!!


 Sand Art.....pree jeee..so buat lee diam diam kat tepi situ....




 Sesambil tuu aku ambil kesempatan buat checkup....
bload test,lung test,BMI,lupa da aku apa lagi........semuanya pree....!!!

 


 Owner KLINIK MENARA, Dr.Rasol tengah speech pasal Diabetes




Monday, February 13, 2012

Bentong....Thailand....part 2

Meh sambung lagi..

Lupa pulak nak letak signboard kedai yang kitaorg LUNCH

Lepas makan sempat lee pusing pusing town BENTONG ngan ditemani kekawan abang ipar aku .....nak harapkan keta aku ngan kakak aku alamat tersesat lee kitaorg....!!!




Kenit nii buat Mezium macam umah sendiri...
Basikal lama.....sempat lagi tuuu
Payah sungguh ada anak kecil niii....tak de masa lee aku nak berpoya poya sesuka hati nak snap 
 nii suka hati jeeee di "menongek" nasib baik tak kena marah ngan petugas kat dalam tuuu ..heheheh

Me & anak anak buah
 
Lam sini ada tangga  nak ke puncak....alah alah flat 5 tingkat tuuu so beloh tengok View Bentong dari sini...


 
picture sesana sini...harapkan ikhsan laki jee....
tapi ok lee janji hasilnya menarik & tertarik...


Saja nak tempek sikit hasil tangan laki aku ....


View on da way nak balik.....



Bentong.....Thailand

BENTONG

Ingat tak gambar nii....ada aku selitkan lam entry new year ari tuuu..lepas tuu terus terlupa nak story morry sampai leee anak buah aku yang tomei lote minta gambar...heeeeee lupa sehhhhh...padahal lam entry draft dah tuuuu....!!!!

Meh aku sambung balik....Kebetulan masa cuti sekolah ari tuu aku balik kampung..so masa lepak lepak kat umah kakak aku tuu sambil minum petang ada lee sembang pasal nak makan "tomyam" so apalagi terus kakak aku bagi cadangan
JOM GI BENTONG



.......& kebetulan husben dia keja kat GRIK...so apa lagi.........!!!!! JOM

Kitorg bertolak pon lam kul 10am sebabnya nak jumpa husben kakak aku lunch hours, idea memang nak gi makan so sampai jeee memang terus gi restoran. 

Lepas jee sempadan kawan abang ipar aku da tunggu....Jom tengok lunch kitaorg ari tuuu !!!


Ikan Siakap Stim


Telur dadar, ulaman, Daging Merah & Sayur Kailan

Peberat aku....Kerabu Mangga pon ada,  Siakap 3 Rasa


 Sup Ekor


Laaaa punya lee excited tengok makanan sampai aku lupa nak snap gambar tomyam heeeee....!!

Air tebu pegaga memang terbaek ......

Memula nak try cam cuak gak...mana lee tau kot kot terpahit kee hapa keeee....tapi kan memang sedap sangat...tuan kedai tuu bagi tahu....minum tebu nii ngan pegaga elakkan batuk...so lepas tuuu memang berjag leeee kitaorg order...sedap 

Licin...nampak sangat memasing kebulur heeeee


Botol kosong tuuuu isi air tebu lam tuuu.....


Budak yang da kekenyangan....abis jee makan terus keluar ambil angin....


budak nii pulak main jee lebih...nasib kedai nii ada pintu so dapat lee aku makan ngan aman kalau tidak .....iskkkkkk....selagi tak paham bahasa, selagi tak besar panjang jangan harap lee aku nak makan ngan tenang.....mata 24jam kena jeee pandang dia....pantang lepa ilang jeeee.....


Gerai buah-buahan depan Jalan..nasib da kenyang kalau tak mau terjah situ dulu...



Family aku & kakak aku ....yang pakai topi tuuu husben kakak aku .....sebelah laki aku tempat kekawan abang ipar aku....diaorg masa aku snap pix.semuanya lepak tempat lain dulu.....da hidang semua sekali baru dia join...segan kot....
Lepas kenyang kitaorg jejalan pusing town pulak 
Sambung next yeee....


Wednesday, February 8, 2012

Buah Longan Belakang Umah...



 DA BERBUAH..............Tunggu nak masak...lepas tu bole lee ngap...ngap....masuk mulut


Kalau tak silap 2nd time da merasa buahnya...best!! isi tebal & manis gitu....


kalau ada rezeki harap harapnya this time sempat lee merasa sebelum dikebas mat mat bangla yang dok potong umput..!!!




Selain pokok longan aku tanam gak pokok mempelam ngan pisang, pandan,serai,daun limau pulut...alhamdullilah betui kaannn berbakti pada tanah hasilnya memang lumayan.....

terimakasih gak pada arwah bapak mertua aku....nak harapkan aku yang tanam ....hissss alamat tak merasa leee..sebabnya tangan aku nii jenis panas...asal aku tanam jeee sure tak menjadi..

pernah tuuu pokok cili padi yang aku beli siap siap da naik cantik ...ubah jee pasu 2,3 hari terus mati...tak de rezeki so tiap kali nak cili padi aku cari jee kat pasar....

my kenit

Monday, February 6, 2012

Dah Ada Unifi kat Rumah...wewifffff.....!!!!!!

akhirnya da pasang...so broadband da simpan wat frame..heeee so lepas nii da tak payah gaduh gaduh....

Package!!!...Jangan tanya sebabnya...sehari sebelum pasang baru laki aku bagi tau.heee...so senyum meleret aaaa apa lagi...ontah la aku tak reti sgt bab2 neh emua urusan gitu hubby aku yg banyak uruskan. Ok guna unifi ni laju tahap gaban.Kompom lepas nii aku nak try view youtube!!
(tunggu laki aku tido dulu..kalau tak mau gaduh gaduh manja...heee lehh layan drama korea lol)

Heee budak budak nii nampak hubby aku pegang camera terus tanya "abang tulis blog kee"...!!!!!heee terus hubby aku jawab .....tuu haaaaa makcik yang kat dapor tuu yang over acting.....

Budak budak nii memang sporting gile...best melayan sembang..siap aku jamukan teh panas ngan goreng cempedak lagi...rezeki diaorg..!!!

Melalui bilik anak dara aku....citttt lom kemas lagi itu bilik....ayo!!!...

anak dara aku nii pulak dari mula sampai habis pasang mengekor jeeeee budak budak tuuu..oittttt hampa wat sport check kee hapa..!!!

Jangan lepas nii hampa pulak dok merepair....mau nak kena ketuk tangan tuuu!



Setakat ni yg aku nampak unifi ni laju le sgt ..

Wednesday, February 1, 2012

Cempedak Goreng & Laksa Penang mariiiiii....

Tertiba saat ni aku nak sangat tempek gambar cempedak niii.....perhhhh bestkan sambil tekan keyboard nii sambil mengunyah cempedak goreng..iskkkkkk!!!! tergeleng geleng kepala aku time niii sebabnya tengok gambar jeee laaaa.....kat mana pulak aku nak gi membeli nya.......TIME KEJA niiii sp terPAKSA leeee balik nanti aku gi cari mana tau kot kot ada rezeki, still dok ada lagi makcik makcik yang dok juai tepi jalan tuuu..

Cempedak nii aku goreng ari Ahad ari tuuu......hehehehh makan panas panas ngan teh ....memang best...aku beli kat tepi jalan masa balik dari pasar ari tuuu....2 biji, 5kg RM14 hinggit...


Sebelum tuuu memang rezeki kami anak beranak gak bila mylovely Sis Zura, hantarkan sebekas penuh Laksa Penang...(peberat si ain...so apa lagi....)
actually sis zura niii mother for Kyle Haris best friend si Zikri...so bila anak anak berkawan , mak bapak pon terus jadi kawan baik....hehehhehh
Thank sis memang sedap sangat...!!!




Budak 2orang niii.....pantang dapat makanan..laju jeeee....da kenyang laju jeeee sambung kayuh basikal pulak....

 petang tuuu sesambil aku temankan budak budak main basikal aku pon apa lagi esambil lee gak basuh keta yang da berkurun tak basuh heheheeh.....iyakeeeee!!!




2 budak yang rajin menolong...tapi sebenarnya main air jee lebih....



nii pulak.....sampai berkilat aaa tayar tuu dilap nya.....dari mula sampai habis aku membasuh,  agaknya tuu jee ketinggian yang dia leh capai...heheheh