Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ikhlas ucapan Terima Kasih kepada yang sudi menjengah ke blog saya ..
.

Thursday, August 30, 2012

Merdeka merdeka...merdeka...

Kagum aku ..sungguh sunguh kagum bila tertiba nampak ternampak pemandangan Jalur Gemilang berkibaran diketa niii masa on the way nak balik raya ari tuuuu....cepat cepat keluarkan camera....yang bestnya semua keta yang berselisih siap bunyikan hon & angkat tangan...wahhhhh semangat merdeka tuuuu Salute pada tuan punya keta.... 


makin dekat KEMERDEKAAN makin aku tak nampak suasan kemeriahan.....agaknya tak meriah kot merdeka niii or memasing terlupa sebab sebok bergumbira....oppssss area shah alam  aku pon tak nampak jalur gemilangnya......


Wednesday, August 29, 2012

Udang Goreng Rangup & Asparagus Goreng

    back to my kalut routine mana tak kalau bulan posa balik awal so senang sikit nak berkungfu kat dapur ...
    nii dah lee balik 5.30pm fetch sikenit tuuu lagi & si ain kat aldaris sampai umah dah kul 6pm.
    apa terus tuju kedapur...selingsing lengan baju..opsss semlm aku pakai tshirt jeee...heee opis aku ni best wp pon taraf corporate tapi part dressing ke opis mmg sempoi tahap BEST sangat....pakai jeans hari hari pon no hal....tuu sebabnya baju kurung aku da makin berkurang ....heee melalut lee pulak 

    so semlm zikri request udang goreng tepung...nasib ada zikri so awal awal lagi dia da tolong keluarkan segala ikan,udang lam fridge tuuu so by  the time aku sampai dapur tak de laaa ikan keras kejung lagi....
    terus jee main campak campak....



    Resepi cam biasa Just add in susu tepung.....

        1 Sudu Tepung jagung
        1 Sudu Tepung beras
        1 Sudu  susu tepung famili dutch lady
        1 biji telur
        Limau nipis/lemon airnya diperahkan
        Udang 20 ekor
    1. Masukkan tepung2 tadi, garam secukup rasa dan air limau nipis. Gaulkan..
    2. Udang yang telah dibuang kulit & dipotong belakangnya & dibuang tahi kemudian di celup ke dalam telur & seterusnya celup ke dlm tepung...then..goreng
    3. Siap dimkn dgn sos/nasi putih/mkn mcm tu je pon sedap... 
    note: sedap tau manis manis makan pulak dengan mayonise, thousand island sikit....perhhhhhhhh 10 ekor pon tak cukup kalau aku sorang cam tuuuuu


    Lepas tuuu sayur pulak aku just goreng asparagus taruh bawang putih...
    sup ayam,ikan masin da  siap tuk dinner 
      

    hari niiiii ?????? fening.....lom ada idea lagi....heheheheh

    Monday, August 27, 2012

    Raya day 3: As usual..tahlil & kenduri arwah..

    Al-Fatihah



     My lovely sista..arwah Hjh Sharfina Hj Sudin
     Arwah Mak Hjh Siti Busnah Hj Yusof
     arwah abah Hj Sudin B Ibrahim


     Semoga roh mereka sentiasa dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Al-Fatihah..




    Doaku moga kita di pertemukan lagi di Ramadan & Syawal yang akan datang...

     my boy yang cover makan

    Murtabak @ Restoran Victory Arab Street, Subang Jaya

    Murtabak @ Restoran Victory Arab Street, Subang Jaya 

    Sabtu lepas balik dari umah mySIL, sikenit pulak mengadu lapaq...so apa lagi terus lee jejalan cari kedai nak melantak..1st.time nampak kedai ni and terus singgah..memula cadang nak lepak kat restoran nasi lemak panas opah tapi tutup lee pulak itu yg pusing pusing alih alih hubby bg tau..haa tuu kedai arab street...ingatkan kedai arab yg dok jual nasi manddy...alah nasi arab tuuu..terus aku cantas...sbb xmau makan nasi..haaaa sizikri da siap buat muncung itik..heee 

     Bila hubby cakap murtabak laa..terus aku cergas baca singboard & ok then kita makan kat sini....

    IMG_9479

    first try memang best murtabak daging .....ada ummphhh rupa-rupanya kat USJ 9/5Q Taipan Subang Jaya, korang boleh rasa semua makanan yang famous kat Singapura nasi briyani pon ada.... 

     murtabak daging singpapore RM10, L saiz
    saiz kecil pon ada RM7

    aku order saiz L kongsi ngan hubby
    memang terangkat...ada ummphhh

     zoom sikit
    hadusss laaaa da lee aku posa ari niii tayang murtabak nii terliur lee pulak.
    makan panas panas & garing memang terangkat...
    sure next time aku singgah lagi..
     Nasi goreng biasa buat sikenit...RM4.50
    reminder:kalau budak nak makan minta jangan pedas okie...niii aku ingatkan biasa biasa jeee upanya pedas...so sikenit yang kebuluq makan lee gak 3,4 suap...
    Rasa pon sedap!!
     Keow Tiou Goreng buat ain & zidane
    xsyiok sangat sbb kurang pedas..& tawar sikit...
    agaknya dia tahu budak nak makan kot itu yg dikurangkan pedas...nasi goreng tadi aku yg minta itu yg pedas kot....haaaa
    Zikri pulak  order nasi goreng USA berlaukna ayam masak merah..pon sedap..!!

     Deretan minuman 
    .peberat aku aku tetap ngan ais kosong...2 geals okeisss

    Jom layan pulak aksi aksi si lapaq niii









     makanan da sampai bawa doa dulu yeeee....


     my soul
      my love

    US 
    bulan & bintang

    Sapa nak singgah sini addressnya:
    21 Jalan USJ 9/5q Subang Business Centre 47620 Subang Jaya, Selangor
    03-8023 5924

    Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin 2012

    Ya Allah, Berkatila keluarga kami,Bukakanlah untuk kami pintu-pintu kebaikan,  pintu-pintu keselamatan, pintu-pintu keberkatan, pintu-pintu kekuatan, pintu-pintu kasih sayang, pintu-pintu rahmat, pintu-pintu rezeki, pintu-pintu ilmu, pintu-pintu keampunan dan pintu-pintu syurga. jadikan lah anak anak kami orang orang yang berjaya didunia dan akhirat,Ya Allah,Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.”

    Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin 2012

    Tuesday, August 14, 2012

    3rd besday gift, basikal baru

    27-7-2012
    besday budak kenit niii, menandangkan bulan posa tak de laa sambutan meriah meriah gitu setakat aku belikan hadiah comel itu pon coloring book ngan pencil kaler (sbb dia minat dok melukis sejak 2mejak nii), belikan KFC, cake secret receipt jeeee

    So bila da besday niii mulaleee dia request memacam...hamboi tak padan ngan budak kenit...
    siap minta basikal tuuu...aku memula malas nak belikan iya laaa mana pernah dia try naik...lps tuu aku cam kureeenggggg yakin dia leh kayh lagi...plan kalaunak beli pon tunggu aaaa time dia 4tahun kee, 5 tahun keee...baru berbaloi....

    tapi kan

    kakak aku tolong belikan....YESSSS..makasih penuh purse aku lagi ...haaaaa
    (mau kakak aku sekek kepala aku nii kalau dia tahu)

    & yang paling best tuu dia buleh kayuh..siap pusing pusing lagi..pandai tuuu handle basikal... kagum aku !!!

    tapi basikal nii aku kasi main lam umah jeee..kat luar atas jalan raya tidak dibenarkan sama sekali...buat masa niii tunggu sampai betul betul mahir & aku ada masa nak bawa....kalau tak sila laaaa main di dalam umah & pastikan tayar sentiasa bersih yeeee.....

    pusing laaa lam umah jeee....

    Iftar ngan BFF - The apartment

    Dari last week lagi myBFF sebok nak wat arrangement buka puasa kt luar....aku pulak siap bersyarat MUST on MONDAY..apasal monday sebab aku kat xde maid so kena leee minta jasa baik import kakak aku tolong settle kan rumah & anak anak aku jeee sementara aku menghilangkan diri lam 2,3 jam gitu...

    Sebelum tuu siap siap aku tapaukan lauk, balance sahur ayam masak merah aku pesan kakak aku panaskan & goreng ikan....cukup....anak anak aku berbuka simple jee setakat ada otak otak,yong tau foo da cukup..parahnya bapak buka HARUS cari NASI gak....

    So semalam terjah lee aku kat the curve- apartment...

    haaaa nii lawak gak pepagi aku da watsapp sorang lagi BFF siap lam kepala otak dia leh pikir apartment sapa laa nak terjah...haaaa Rest.Apartment okies....bukan apartment umah orang tau..

    Memandangkan  kami serbu the curve so murah sikit laaaa harganya...and niii as besday treat dari my BFF so aku bawa prot jee semlm makan sampai sendat..
    lepak pulak kat sini memang bertambah sendat...



     zikri & ilhan 

    BFF (halida & baby)

    Restaurant ni berkonsepkan pangsapuri moden…sungguh selesa & sedap & syiok makan sambil lepak, baring baring ala ala kat rumah sendiri so sapa sapa yg teringin nak try jom  ke  the apartment.

    jom tgk apa kami makan semalam....kualitas gambar sungguh sungguh kurang menawan sebabnya hnpn aku da kehabisan bateri ni semua gara gara anak bujang tuu aaaa aku gi sopping dia lepaking main hnpn aku sambil tunggu waktu berbuka...

    antaranya



    makanan memang best aku asyik berulang jee ambil teh tarik memang terbaek...
    gambar memang banyak gak aku snap tp mutu tak memberangsangkan so aku malas nak tempek kat sini...nii semua gara gara bateri nak kong so flash tak leh guna terus tak bernafsu nak keluarkan hasilnya...haaaaaa 

    last day for buffet nii on 16-August-2012
    masih berkesempatan pada yg teringin nak makan alah alah masakan melayu singgah

    6 Jalan PJU 7/3  Mutiara Damansara, 47800 Petaling Jaya, Selangor

                                                                         03-7727-8330


    Thursday, August 9, 2012

    Mee Udang & berbuka diSACC Convention Center

     menu 2 hari lepas jeee...

    iskkk iskkk bulan posa niii dugaan sungguh....tapi sebab aku da slurppppp makan 2 ari lepas tak de laaa terliur !!haaaaa.....

    Selasa ari tuu kakak aku sebok membodek soh buat mee udang siap sanggup nak membeli barang ....tapi aku gak kena masak..hiss time cuti senin tak nak pulak paksa aku buat...nii time time keja gigih aku bertukang ngan pisau,senduk...haiyaaaa...tak buat cian sebab dia paling gigih tolong aku mengasuh anak anak aku time aku berjalan,berpoya poya...heeee

    so nak tak nak buat lee gak..Ikhlas tau..haaaaa



     Resepi cedok dari Sis Dayang
    • 1/kg mee kuning
    • 300 gm udang saiz L 
    • 4 sb lada boh / lada giling
    • *4 ulas bawang merah
    • *3 ulas bawang putih
    • *1 sb udang kering (DJ tumbuk halus) - tak letak, tak de stok heheh
    • *1/2 inci halia
    • 1 sb petis (DJ guna belacan bakar)
    • 3 sb sos tomato
    • 1 sb sos cili (DJ letak lebih sket)
    • keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
    • gula n garam
    • taugeh n sawi
    • daun bawang n bawang goreng
    • kiub ayam
    • sos ikan - tak letak gak tak de stok
    • kentang (direbus empuk dan dikisar dengan sedikit air)
    • tauhu goreng - tak letak gak tak de stok
    • fish ball & fish cake
    • telur
    Cara-cara
    1. Rebus udang hingga masak dengan kulit sekali... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....* kulit aku blend
    2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
    3. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
    4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
    5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
    6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng...



     ni pulak salad daging pon aku copy dari blog ana suzana
    bulan posa nii otak pon jem...aku belek jee blog mana yg tempek menu or makanan & kalau memang ada bahan bahan aku buat jeeee
    tak de laa semak sangat kepala nii memikirkan nak makan apa

    cam aku cakap seblm ni aku memang suka godek blog niii....ana suzana
    da baca mana menu yg simple aku ikut jeee....
    kebetulan kat umah memang ada 2,3 jenis bacon niii, budak budak suka sangat kalau aku buatkan burger taruh cheess ngan bacon..opsss daging salai yeee....cam ana kata kalau bacon kang ada macam macam isu...


    aku tak letak pon oregano, mixed herbs keeee apa keee..aku taruh black paper jeee
    dan ternyata mmg lazat tambah aku garingkan daging tuu....so mmg best bagi aku and so yummy cam anak aku cakap..

    siap aku paksa anak anak aku try test...tambah ngan sos mayonnaise,thousand island menang TERANGKATTTTTTTT



    .semalam aku berbuka di SACC Convention Center 
    ngan group opis...



     antara menu menu.....penuh meja gitu...okiesss bukan aku balun sorang yeee...8 orang lagi kekawan opis aku ....