Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ikhlas ucapan Terima Kasih kepada yang sudi menjengah ke blog saya ..
.

Thursday, November 29, 2012

Happy Besday Aina...

 Besday girls si baju ijau...anak buah side hubby niii  besday dia masa deepavali ari tuuu kebetulan memang cuti kannnnn..
kebetulan pulak MIL ada kat umah, so apa lagi memang kebetulan gak leee heeee..

Memang pepagi lagi adik hubby aku call nak datang umah...sempat lee aku siapkan bread puding & plan nak gorengkan mee jeee.....


 Sungguh sepah meja makan aku.....sampai jee umah terus adik ipar aku bagi tau nak celebrate besday....lol kalau aku tau aku masak best best sikit..heeee



 so yummyyyyy
kalau bagi tau mau aku buatkan PAVLOVA....


 Best gak perty tergempaq nii heee ipar aku siap sediakan semua food aku hidangkan bread puding jeeee....
ayaq teh ngan pinggan mangkuk... Pulut Kuning dengan Rendang Ayam pon adik ipar aku sediakan.



 Bread puding

(alhamdullilah peberat dia upanya, sempat lee angkut satu mangkuk...: pesanan pulangkan balik yee mangkuk tuu haaaaa.....)


 Mee goreng

p/s:happy besday aina, moga menjadi kebanggan umi & ayah...
doa acik ngan pakcik amin moga berjaya dunia akhirat..amin!!insyallah

Tuesday, November 20, 2012

Zikri- Alhamdullilah, Syukur Sangat....5A



Alhamdullilah Ya Allah syukur sangat dengan limpahan rezeki dari mu....

Tipulee kalau aku tak BANGGA, tipu juga laa kalau aku tak berdebar...sampai jeeee aku da cuak da lee sorang sorang...en asben pulak outstation lagi aku suspen....sungguh time time tuu aku memang nangis...tambah bila cikgu speech cakap ada penurunan dari 159 last year yg dapat 5A turun ke 130 orang & pemahaman pulak merosot..lagi berdebar.....
Then start cikgu panggil sorang sorang yang score 5A....masyallah 20 orang memula semua nya perempuan.... 
(pandai pandai pompuan zmn sekarang niii) 
Time niii da lagi leee rasa cam nakmelalak jeeee sambil dok watsapp ngan en asben....macam macam perasan time....
masa lam keta sempat lee aku tanya Zikri ...berdebar tak....citttt selambar beruk jee dia jawab.."biase jeeeeee"
nampak sangat mak dia yang terlebih OvEr

Dalam dok sedih cam orang mati anak kucing jeeee tertiba nama dia diannounce...
hadusss laaa time nii terus aku bangun....cam aku pulak kena panggil nama
terus aku ikut belakang nak snap picture.....
Ya allah...terharu sangat aku niii perasaan pada seorang anaka...anak sulong moga dia menjadi perintis pada adik adik dia...amin

      
 Si Baju putih yeeeee...

 
 Sampai jee terus dia peluh aku ..lagi lee terharu...
"we wish daddy was here"






Zikri & the geng's
CONGRATULATIONS 6 ANGSANA! U ALL DID IT, 45 PEOPLE PASSED WITH FLYING COLOURS ♥ ♥ :)












Wednesday, November 14, 2012

IsTanBul aKu DaTaNg..

BEST...suka sangat...sempoi
ceta ringan yang buatkan aku tak jemu nak tengok berulang kali....alah alah cam titanic pulak tengok ulang ulang kali sebabnya jalan ceta yang kompom kauorg tak leh jangka masa memula....at the end baru tahu...oooooooo!!!
  

 Istanbul Aku Datang mengisahkan perjalanan seorang gadis yang penuh kesungguhan dan percaya akan takdir cintanya, Dian lakonan Lisa Surihani yang sanggup terbang ke Istanbul untuk berada dekat kepada kekasih hatinya, Aizat lakonan Tomok yang juga pelajar jurusan kedoktoran di universiti di sana. Selebis nya kauorg kena tonton...

lagu tomok pun best...AKU DATANG!!!!

Nasi Dagang...terB A E K....

Bekfast sabtu tuu aku pekena nasi dagang....lepas gi pasar trus aku ajak driver melencong jap kat area subang jaya pekena nasi dagang...yelahhh lepas nii sapa nak angkut aku pimakan kat situ....harapkan aku alamat tersesat lee jawabnya....
1st time makan aku da jatuh cintaaaa.....aku nii part part makan memang lorat sikit...agak agak yang pelik memang alamat aku pandang jee laaaa....BUT bila aku try jee nasi dagang kat sini terus cammmm uitt best gak..!! terus pantang jumpa jeeee asyik nak terjah....terbaek laaa
Ni gerai makcik ni ada nasi minyak & nasi dagang...plus kopok lekor..

Zikri- nasi dagang + ayam masak merah




Monday, November 12, 2012

Bersunat

assalamualaikum....

BERKHATAN!!!! amalan berkhataan ataupun bahasa mudah nye ialah sunat... hehe.. musim cuti2 sekolah ne kerap kali kita dengar pasal majlis berkhatan kan.
so aku pun apa lagi dari awal bulan Oct da dok mencanang kat anak bujang aku tuuu...yelahhh tak mau bagi dia suspens....dulu time zikri pon masa darjah 2 so time zidane pon apa lagi.....malas nak tunda tunda nanti da besaq lagi payah kot..!!! heeee lagi pon biaq laa time bapak dia ada sekali senang...nak melayan keee, nak monitor keee...aku nii part part darah memang cuak sangat...silap silap leh fengsan...tapi tuu laaaa terpaksa gak lee aku menimport export kakak aku yang duduk pandan sok mai tulonggggg...helpppp....tang part nak mencuci..!!!
bapak dia part leh jeling jeling, monitor,kasi makan ubat, pandang pandang...tulong bukakan DVD okisss jeee...MEMANG TERBAEK.

Kali ini aku pilih guna traditional method lagi senang nak jaga and lagi cepat kering and rupa lagi cantik sbb berjahit..doktor kata yeee..
tapi memang aku pilih tradsional sebabnya  tak payah tunggu seminggu untuk jumpa doktor balik cam kaedah clamp..Teringat my boy dulu guna clamp.. ingatkan lagi senang nak jaga.. sekali lambat betul nak elok.. cam menyesal pon ada...    
First masa letak clamp.  Second masa nak buka clamp seminggu lepas tuu kena date ngan doktor balik untuk buka clamp..time nii sakit juga lee sbb da keringka sebab in most cases skin baru dah tumbuh kat bahagian clamp.  Sakit siot masa nak buka clamp....itu pasal kalau nak buka 2,3 jam sebelum tuu kasi anak berendam dulu kasi lembut...mudah untuk membukanya...then lepas da buka kena jaga juga lagi takut ada bleading...masa tuu clamp tengah HOT gitu....itu yang pilih...
So last day skoll tuu aku da cutikan siZidane....afdal lee hari Jumaat kan...
Memula booking kat area Shah Alam tapi mak aiiii lewat petang lee pulak...so malas aku lambat lambat...nanti lagi suspen..(padahal mak dia yang terover penakut)
 Masa sampai sebelum tuu siap siap soh dia sarapan dulu...kang lpas nii dah nak kena pantang...yelahahhh walaupon bukan pantang cam orang bersalin but still kena pantang gak....

 Klinik Kita, Pandan Indah
total cost RM129.00

 Time bersunat tuuu memang tak dibenarkan parents masuk jengah sekali sebabnya takut budak lagi takut + manja...sapa tak sakit oooooo....
sebelum tuu aku da bagi tau tak sakit laa kalau cucuk...sakit lagi kalau ibu rotan...heeeee

Adalah dalam 1jam juga process bersunat tuuu...aku yang kat luar nii punya laa berdebar debar...dup dap dup dap....dengar nurse bercakap kat dalam tuu pon aku da risau anak bujang aku melalak kee apa keee....zidane nii manja sikit, compare ngan zikri itu yang merisaukan aku ....mak kan...sapa tak risau!!
dengar tray berjalan lam bilik tuu aku aku suspen...hissss kalut sungguh laaaa time tuuuu...

tup tup masa zidane keluar...lol leh senyum lagi tuu  walaupun bertakung gak ayaq mata tuuu...dan dan aku tanya "sakit kee adik"....terus dia jawab "kalau kena kain sakit laa ibu"....ok...then aku suh dia pegang kain tuu tinggi sikit.....jangan bagi kena....memandangkan Pandan Indah ke Shah Alam makan masa trus aku tanya doc.. bius nii tahan berapa lama lagi.....?????mau dia melalak lam keta naya kan....bila doc jawab kejap lagi abis laaa...terus aku bagi makan ubat tahan sakit siap siap.....& alhamdullilah sepanjang jalan dia tidor jeeee....

Day 4 alhamdullilah dahhhhh sihat...I gave him pati ikan haruan untuk cepat keringkan bahagian luka tuuuu

.....anak bujang yang da D E W A S A...alhamdullilah

Thursday, November 8, 2012

Warong Nasi Lemak Panas - Warisan Sambal Opah (Sejak tahun 1960), USJ 9 subang jaya

aku nii sebenarnya bukan pemgemar nasi lemak...aku pon tak sure sejak bila...!!hmmm(sambil termenung jap)
tapi gara gara takzupp sangat dok tengok masterchef...kiranya time tuu memang aku pree gila..kalau tak jangan harap laa nak layan TV niii. kalau layan gak time CSI..time lain memang aku kat bawah leee jawabnya mengemas segala bagai....!!!hari hari ada jee kotak aku gam..(kotak..???)..part nii nanti laa aku story lom sampai masanya nanti..."
*Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan*
tercilok lagu teman penganti laaa polak...!!! part tuu jee yang kena...lain tuu cam lari banyak..hahahaha
Aku pulak bukan first time singgah kedai niii tapi da bertime time ponsejak dari taun lepas...tapi cam aku kata aku bukan pengemar nasi lemak yang tegar so sekali pandang pon xlayan punya..kekadang kalau en asben bawa, dia jee makan nagan budak budak aku sekadar minun ayaq kosong jaaa...
citttt nampak sangat nak bagi tau diet...!!! 

tapi tuuu sebabnya aku tak mau tengok masterchef tak pasal pasal termakan nasi lema...
berapa kilo laa kolesterol aku sedut semalam.....?????

Nasi Lomak sambal opah.
comel lote gitu..dia bungkus depan mata kita lagi...panas panas & suam suam kuku
.rasanya seketul RM1.50 kot..ke RM1 lupa..
tapi sikit je..rata2 balun sorang 2 bungkus



sangat menyelerakan...lauk pulak toksah ceta laa macam macam ada...
semuanya best sampaikan rambang mata....mata aku laa mata org lain tak sure laa plak...
ada yang ambik pinggan lain taruh lauk pauk...tapi aku lagi suka buka jeee nasi lemak tuu terus taruh lauk lam tuuu
macam macam aku hangkut...ayam masak merah laaa, Sedap 5*, paru goreng cili pon sodap 5*
daging rendang hitam pon 5*..aku agak leee rendang hitam..sebab nampak hitam haaaaa...silap ampun yeee...
letak plak telur goren...nii aku tak tau nak kasi berapa *..pepandai laa korang pikiaq..heheeheh

pendek kata memang best lauk pauk dia...kalau tak silap rasanya kedai nii buka sekitar kul 5pm cam tuuu 
Kat sini petang selalu penuh,  ramai kot yang pergi lepas kerja dalam jam 6.30 pun dah penuh.

Malam malam sure penuh punya sampaikan berderet meja makan tepi tepi jalan...



Budak yang tahan pedas

 Masam jeee..time pon dok sakit kaki lagi..siap soh papa dia dukung lagi takmau jalan...kalau jalan pon terkedek kedek....haloloooo sakit yee sayang...



 Deretan lauk pauk..aku snap dari meja aku ...tengak makan tak elok berjalan 
haaaaaaa

 ssangat sangat menyelerakan...
memulatuu ayam masak merah yang aku cilok makan, sebelah tuu daging..lepas tuu periuk sambal sotong..

 Lincin....tinggal tulang jaaa..cian ayam...!!!

Paling terkezuttttt budak niii sekali diabantai nya 3 bungkus...ternganga aku selalunya yang kuat makan siZikri & Si Shazleen...alih alih...budak niii....
memula 1 jee da abis dia siap beratur lagi ambik 2 bungkus...
Sedap yeeee



P/s : 
kat sini harga agak mahal sikit, Jadi bawak duit poket extra sikit ye.Tapi kalau ada banker bergerak ...ok jeeee....simpan purse lam handbag ketat ketat..!!
Sebab bila kita ambik lauk tu kadang sukar kawal diri. hahaha.......cam aku leeeee
Untuk nasi lemak 4 bungkus dan lauk dalam 2-3 jenis dan mee goreng+ ayam goreng panas 2 pinggan tuk zikri & zidane boleh cecah RM27 tak termasuk minuman
Tapi memang sedap weiiiii....

Terletak di: No : 2, Jalan USJ 9/5P.  (Behind Masjid Al-Falah USJ 9). 
Siap ada Facebook lagi Nasi Lemak Warisan Sambal Opah



Melalak....

Time aku nak rehat petang semalam....time cun je lepas kemas umah bagai, lepas seisi pujuk memujuk selesai...heeeee ni sebab aku dok sebok pujuk en asben ajak makan nasi lemak....haaaaaa berlemak lagi laa badan aku ...tuuyg aku malas nak tengok masterchef tuuu kebetulan sebelum tuu tayang episod kerja luaran ada laaaa pulak nasi lemak...dan dan tu gak aku ajak en asben gi cari....!!! haaaaaaa nasib ujan kalau tak mau aku majuk sebab tak dapat nasi lemak malam tuu gak...

Itu yang sampai jeee umah semalam terus seisi bodek membodek...punya laa terliur nak makan nasi lemak daun pisang...!!!
Tertiba sikenit nii melalak....bergegaq rasa umah aku....heeee

Aku pun apa lagi siap terjun tiruk lagi dari atas....punya laa takut..kot kot kes besar kaaa....sapa tak seriaukan..anak ooooo
last last...!!! hmmm cam nak terguling guling pon ada...eleh..sungguh sungguh drama queen...dari aku nak kecian terus aku bantai senyum simpul...kang mau aku bantai gelak sure lagi kuat dia melalak....last last dia tgka ku bo layan terus cari papa dia ngadu....

Yang papa plak..suka kalut terus terpa kat aku minta minyak gamat....ho ho hoooo  comel jeee...
time tuu aku dok sebok lipat kain..biaq laa papa dia handle with care..!!heee

 haaaa hambek sekali 2 lutut papa dia tempek....

Yang bestnya lepas tuu nak jalan pon xleh kena berdukung.....hamboi....bukan main nun...
siap bergaduh lagi ngan aku tuuu sebab xleh mandi nanti sakit.....
"tak mau andi"..."tak mau andi"
haa time nii terus aku siap siap pegang hanger...da lee nak maghrib karang nak keluar makan nasi lemak lagi....upanya lagikuat dia melalak...selalu nya kalau aku pegng hanger mencanak dia lari...kali ini.....mencanak dia soh papa dia dukung..tu yg aku kata drama queen sungguh...



Luka sikit jeee tapi melalak cam nak pecah umah...

 Lepas mandi pon siap melalak lagi tuuu hisss tak penat kaaa....
meleleh gak laaa ayaq mata tuuuu...kiranya buka propa laaa..sakit sungguh tuuu...lain laa kita kalau luka sikit main lebih kurang jaaa....kira nya cam power ranger laa leh tahan gitu..!!!



Luka!!!! sian anak aku....
comel jeee..
Luv u baby.....
 Nasi lemak idaman kalbu
Next entry yaaa!!

Wednesday, November 7, 2012

BoSaN & MeMbOsaNkaN

Sebenarnya aku memang tak tau nak story apa sebanya aku rasa makin nak dekat ngan tarikh keramat makin aku terasa bosannya.
 tak sabaqnya kau nak tunggu cukup bulan niii
lepas nii da M E R D E K A 
Harapan aku semoga dipermudahkan perjalanan 
kami anak beranak..
Ehhhh apa kena mengena BORED ngan MERDEKA niiii !!!???? 

Monday, November 5, 2012

Swimming time at Mahkota Condo

actually this is farewell party for someone who will going to MIRI but it became farewell swimming party because our photographer busy with his food....
children remain children
nampak jee pool tak menyempat nak terjun
alilh alih orang da start makan aku baru terkedek kedek nak makan...nak snap picture food pon segan...
tapi memang best laaa nasi daging +  air asam perhhh terangkat...masakan utara (mentang mentang aku org utara..opsss ada kena mengena kaaa!!!!, ada lamb, ada bihun goreng, 
ada puff, fruits....lagi tak hinggat..iskkk tuu aaaa photographer sebok ngan food platter dia...
kasi chance aaa sbb lepas niii tekak da kena tukar masakan miri pulak..!!!! 
kanak kanak riang..nasib time nii cuaca best jeee...padahal baru masuk kul 12.30 tghhari tuu, aku pulak selagi sebaju PINK tak naik selagi tuu aaaaa tak leh makan....lapaq ooooo...saja jeee budak nii mendera tau...


Lamb yang sempat aku kidnap!!! 
habuan siain ngan sikenit shazleen






 Best moment!!
Insyallah cuti cuti kita jumpa lagi..
 Semoga dipermudahkan segala urusan kami disana ya allah!!