Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Saturday, March 30, 2013

Perth aku datang:Makan cekelat ngan Buah Zaitun

Sambungan dari trip sebelum niii kami singgah gak kat choclate factory dekat ngan Caversham
Tempat nii kawan aku ya gila sangat nak terjah,sebelum flight landing lagi dah kecoh dok remind...aku pon tertiba terexcited laaa sama....Tapi sesungguhnya..heaven giler bila masuk kat sini. Tapi kalau duit penuh berguni guni lagi la heaven. Dah laa boleh merasa coklat sesuka hatinya macam kilang ni aku yang punya.

 Aku rasalah, aku makan coklat free lagi banyak daripada yang dibeli. Kami makan coklat macam makan nasi! Selamba je ambik genggam dengan tangan, masukkan dalam mulut. Marvellous kenyang makan ceklat jaaaa



Tuu kat tangan aku tuu ceklat pree laa tuuu
aku hangut laaa bawa balik habuan anak anak aku merasa pulak...takkan aku jeee nak pulun sorang sorang kaaa..haa(ingat anak gak upanya...heeee)

Kat sini semua yang berasaskan coklat. Daripada coklat asli yang boleh dimakan hinggalah kepada sabun mandi coklat yang tak boleh dimakan.Macam-macam rupa, macam-macam bentuk, macam-macam harga ada AUD beli jeee ..merasa gak leee coklat ais kawan aku beli....sedap tak manis sangat..

Lepas tuu kami sambung pulak keSwan Valley tempat buat Wine..namajee tempat buat wine..so memasing dok bayangkan sure nak tunjuk cara cara pembuatan....hehehh tapi aisey dia cuma tunjuk jenis jenis & suh rasa jeeee...timenii kami tak join pon...nak mampusssssss...
so kitaorg lepak kat area taman...so nampak leeee deretan pokok pokok anggur...nice view..kebetulan ada lee pulak buah delima tengah masak ranum...so apalagi petih..& makan...mai aaaiiii manis sungguh laaa....ada gak pokok buah zaitun..pestime oo aku tengok...nak cari kat mesia mana ada....!!!!




Santai okies....ingat balik MIRI leh duduk lepak cam niii...mau berlari lari askar aku, berguling guling ajak main...lepas tuu LAPAQ nak makan...haaaa sapa nak masak...AKU JUGA!!! so dah dapat bersantai cam niii apa lagi...peluang oooo setahun sekali ...!!!


Pakage yang kami ambil hari tuuu...tapi dapat diskaun tau...baca balik entry sebelum niii....

ok..ada lagi tau....lepas niii main pasir ngan temgok batu....

Wednesday, March 27, 2013

Perth aku datang: Churros

Sedap sangat...........sweet ngan sos

Perth aku datang: King Park,Harbour Sopping,Trip to Caversham...Yehaaaaa Jom

ok, ni sambungan untuk journey to Perth k

Kalau selalu sesubuh hening kami da bangun...opsss sini pon cam MIRI gak...kul 5.30am da terang benderang.
So hari nii lewat sikit sebabnya kami nak jadi aweksss bunga pulak..heeee nak visit King Park Botanic Garden...memula aku ingat apa laaaa tempat nii setakat taman bunga sure cam taman tasik titiwangsa kot...but....jom layan gambar cantisssss...

sambil jalan tuu kami posing dulu kat tiang depan BRASS MONKEY HOTEL & PUB
dekat ngan hostel kami pon

 kiranya taman ni paling popular dan tertua kat Perth,cantik sebab pokok semuanya besar-besar.












2jam kat itu..kami terus cari cab nak terjah
 Harbour Town.
Harbourtown nih macam factory outlet la.. tapi jenama aussie yg banyak nye.. carik coach ke longchamp ke mmg tak dpt la kan...
aku nak cari Assasin Creed 3,Killzone Mercenary haaa nii pesanan anak bujang yang kena tinggal..tapi mahal laaa pulak kalau convert ke RM..so beli kat KL jee laa nanti...
And sebab exchange rate adelah melampau mahal (mase aku pegi is at 3.22 lebih kurang. Tapi kalau swipe credit card dia charge ko at 3.58.. lagik cekik darah.. so aku mmg TIDAK SAMA SEKALI mengunakan credit card kat sana.. rugii ooo)..

Time nii kami meronda jee dulu...So takde la shopping sgt.. ade la jumpa beberapa brg yg agak berbaloi beli..
sebab target last day nanti nak terjah lagi haa time tuu baru nak laburkan balance balance AUD yang ada.

Tepat 12.45pm terus cergas tahan cab nak ke swan river nak ikut trip kul 1pm ke Caversham pulak..


 

show yang sempat kitaorg tengok!!

Dapat tgk kangaoo, pegang2 sikit.. bagik makan sikit.. amik gambar sikit.. But they are so
cute.. and jinak and manja..




cepat jee dia cukur.. 


abisjeee caversham trus balik city pulak but kami tak terus kali ni kami turun di Crown Hotel.. kami makan McD lepaks tuu terus jalan sebabnya nak lepak kat Burswood park nak layan
"Music By Moonlight - 10th March, 2013
Burswood Park Board and Town of Victoria Park proudly present the Western Australian Youth Orchestra with special guests from the Western Australian Academy of Performing Arts.

This entirely free concert will feature a spectacular performance of music from blockbuster movies and pop culture on the banks of the Swan River.

The night will be filled with music from much loved films including but not limited to... Harry Potter, the Sound of Music, Disney favourites, Star Wars and the world's most popular online game, World of Warcraft."
Rezeki kami ...best ooo
sebelum start show kami posing luu kat area situ...




tak lama pon tak sanggup korbankan darah kami kat nyamuk2 situ haaaa patah balik ke crownhotel & ambil cab terus balik Hostel...malam tuuu lepas mandi makan maggie kami lepak tepi tingkap jeee sembang kosong...


Miri:Ada hati nak bela arnab....

Assalamualaikum....

Nanti laa sambung ceta PERTH....ni ceta cuti sekolah pulak...haaaa
Cuti sekolah nii leh gak aku berehat jadi driver bas sekolah..hee tapi bosan gak asyik terperam kat umah jaaa...so lepas subuh aku paksa budak 2 org tuuu baca buku...nama jaaa cuti sekolah buku tetap kena baca...homework tetap kena siap....Haaaaa..

Lepas jeee papa dia keluar aku pon ajak askar2 nii keluar byk xtiviti aku nak kena buat ...gibank laaa..cari sayur laaaa.. nak makan roti canai laaa...haaa malas seh nak buat bekfas ari nii...

Lepas da selesai semua itu yg sambung tawaf sopping complex kebetulan laa pulak ada mini pets show kat situ...apalagi terjerit2 sikenit nak bela itu laaa...bela ini laaaa..huhhuu diri sendiri nak mandi pon kena paksa lagi mau beli hamster laaa..rabbit laaa..





Cepat2 aku ajak gi cari baju..(nasib gaji da masuk..kl xjgn harap laaaa)..baju tak datang..menan jaaaa dapat...







Last last aku beli jaaa ikan lawan niii....tapi sampai umah masukkan lam bekas tuuu terus ikan tuu xbergerak...hadoi laaaa suda sampai ajal ikan tuu upanya..tak sempat nak manja manja...sungguh2 buang RM aku...kalau boleh goreng ok gakkkk...

Sunday, March 24, 2013

Perth aku datang: Mandurah,AQWA & Fremantle lagi..cantiknya rumah rumah elit niii...

Mandurah merupakan bandar kedua besar selepas Perth di Western Australia ni. Dari Perth City lebih kurang 45minit untuk sampai ke Bandar Mandurah ni...yg terkenal dengan dolphins,  aktiviti boating, fishing dan juga marine ada kat sini...Ingat lagi masa di BaLI pon sebok mencari dolphins sanggup sebelum subuh bangun naik boat sampai ke tengah laut semata mata nak tgh dolphins....time tuu sekoq jaaa nampak tuu pon jenuh berkejar...bukan satu boat jaaa....ada lee dekat 10 boat kot dok kerumun sekoq dolphin..hissss melalut plak nii BAlI kaaa PERtH...

Amik train dari Perth Underground station laluan menghala ke Mandurah dan berheti di Esplanade and calling at nine stations along the way dalam 45 minit juga laa sempat leee lelapkan mata, dari situ keluar je station ada bus, yang akan pusing2 area mandurah. Tunjuk tiket yg dah beli tadi, so naik bus dah tak payah bayar. Bagitau je driver bus nak ke mana.
Kami Beli 2 tiket sahaja, pilih "Unlimited rider" untuk menggunakan semua perkhidmatan di bawah 'Transperth" ; Train, Bus & Ferry.


Susah susah haaaa buka mulut tanya yeeee...insyallah tak sesat Kat setiap stesen bas ada info pasal no bas, laluan dan masa tiba ke stesen tersebut.  Mudahkan?  Bila le standard pengangkutan kat negara kita akan jadik macam ni...hopefullly soon

so sambil sambil pusing tuu bole gak tengok rumah rumah,view2 area sini pulak...


 Landmark Mandurah kot..heeee sebelah station train tuu ada..


so ada satu kedai gift yang jual tiket untuk naik cruises pusing2 crusing looking at all the luxury vacation home along the waterway..kebanyakan dia orang ni buat rumah berjuta dan duduknya tak tau leee berapa tahun sekali...banyak yang kami nampak cantikkk sangat tp xda orang....hisss kalau laaa aku dapat sebijik....????
Semua rumah ada boat okiesss..kalau nak beli boat pun tak mampu camana nak buat rumah..hee..hee...umah kat BJ pon dok bayar bulan bulan lagi heeeee

Boat and water ni lain feeling dia...nampak terus rasa really holiday..no stress,no tension..sit back and relax..oh yee..sepatutnya boleh nampak dolphin kat sini..tapi this time dia tak muncul pulak..

 cantik sangat rumah rumah along the waterway nii...sayang gambar gambar tuu xdapat diselamatkan lee polak..terdelete hadoi laaa sayang banget!!

Satu round pusing kamibalik ke Jetty, sempatlee lepaskan dahaga cari aiskrim...sedap sangat..

Then nak ambik bas balik terus ke Hillarys Boat Harbour kali ni nak singgah AQWA (The Aquarium of Western Australia)



Sebelum tuuu masajejalan nampak lee sekawan burung tengah lepak lepak...heee so apalagi snap jap 2,3 keping gambar...



The Aquarium of Western Australia, semacam Underwater World di Langkawi dan Aquaria di KLCC....boleh tengok ikan lalu bawah terowong..lepas tuukita jalanbawahtuuu....teruja nya aku nampak ikan pari mai aiiii..besaq yang amat....

terletak di Hillarys Boat Harbour, koleksi hidupan laut yang lebih banyak dan membawa kita menerokai laut 12,000 km kawasan barat Australia. Boleh juga menyelam dan berenang bersama ikan jerung (sama seperti di Aquaria).& boleh dak menyelam tengok terumbu karang dengan bayaran AUD20...perhhhh alatan semua disediakan...kitabawa badan n bayar jeee...




Time nii memang cuaca sungguh panas...lepas puas tengok ikan ikan semua snap gambar kat public area situ ada themepark gak, ada open beach..so ari  minggu memang ramai leee lepak lepak.
Then kami decide nak terus ke fremantle lagi nak round pasar malam katsini & dinner kat kailis fish market cafe pulak...
antara cicerello's ngan Fish Market Cafe...ikut tekak memasing
It's quite famous in the internet.. antara Cicerello's or Kaili's.. Famous for it's fish and chips..
And org ade lah ramai nak mampos youols..
 Seafood platter and Salt & Pepper Squid

Mmg heaven! Tapi semuanye harge AUD85.00. Hohoho.. Tapi seriously, kat Perth kalau harge makanan, AUD convert ke RM mmg mahal. So jgn lah kite convert. Kite pura2 jadi australian sudaah..

Kat sini tomato sos,cili sos pon nak kena beli.. haha.. tapi makan punye pasal takde hal.. bayar saja mcm bawak duit 3 guni.. takyah pikir pasal convert2.. kawan aku yang auditer pon dah xsanggup nak convert convert nii...



Lepas dinner.. mulalaaa start adegan berpossing macam jakun di tepi2 restoren.. hahahha.. orang tengok mesti cakap.. "so tourist!" .. hehe.. pedulik.. aku bukan datang tiap2 minggu kan..  Tapi cantik area dia.. byk restoren2 lain.. and mmg sejuk nak mampos..tapi ada kami kisahhh...

da penat kami jalan balik nak kejar train...heee weekend train sampai kul 2pagi yeeee....





Tiket beli jeeee kat tepi tuuu ada mesin cam kat mesia agak...!!!
Jangan menipu sebabnya sampai kat station besaq akan ada petugas yang tengokkan tiket tuuu..ada juga station yang tak de petugas tapi kena ingat TUHAN nampak...so bayar tiket okies...

Till then nite uolls