Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Sunday, July 28, 2013

Miri: Nasi Lemak Halba

19 Ramadhan cepatnya masa berlalu....pejam celik pejam celik dah nak rayakan...so berbuka hari ni request dari anak dara siAin nak makan nasi lemak....hhmmm rasanya sepanjang bulan posani dah 2 kali kot aku buat nasi lemak...pestime buat nasi lemak halba terus anak anak aku tergoda...memang marbelesssss...sedap bangat...

Resipi ni aku cilok dari Sis azlitamasammanis 


Nasi Lemak....

MyKitchen's Recipe


NASI LEMAK HALBA KUKUS



1kg beras - dibasuh bersih dan ditoskan airnyer
5 cwn santan
3 helai daun pandan - dikoyak dan disimpul
2 inc halia - dihiris
1 camca halba
3 biji bawang merah - dihiris
1 biji bawang putih - dihiris
secubit garam - atau secukup rasa

Masukkan semua bahan kedalam periuk dan masak sehingga beras sebati dgn santan. Biarkan nasi separuh masak atau sehingga santan kering.
Pindahkan nasi kedlm kukusan. Alas kukusan yg berlubang dgn daun pisang supaya nasi tidak jatuh.
kukus sehingga naik wap selama 30 minit atau sehingga nasi masak sepenuhnyer.
Apabila sudah masak bolehlah dihidangkan dgn sambal tumis, ikan bilis goreng, telur rebus, kacang goreng, ayam goreng dan timun sebagai ulaman.
Selamat mencuba.

* aku derhaka sikit kat resepi niii...sebabnya aku tak kukus..aku masak cam biasa jee guna rice cooker...

Saturday, July 27, 2013

Miri: Happy Birthday Sayang

SELAMAT MENYAMBUT ULANGTAHUN KELAHIRAN 
YANG KE-4


Ya Allah ya Salam
Ketika Engkau menebar keselamatan pada hari ini, maka dahulukanlah untuk anakku ini…

Ya Rahman Ya Rohiim
Jadikanlah ia dalam golongan orang yang selalu menerima rahmat kasih sayang-MU

Ya rozaaq ya Basith
Luaskan rizki dan barokah untuknya

Ya barii
Mudahkanlah hidupnya, sembuhkan segala penyakit dalam jasad dan ruhnya.

Ya Quddus
Jauhkan ia dari segala penyakit hati

Ya Rofii
muliakan dan tinggikan derajatnya

Ya Malikul mulki
Jagalah dia dalam kuasaMU

Ya Syakur
jadikanlah ia ahli bersyukur

Ya Ghoffar
Ampunilah ia sepanjang hidup di dunia dan akhiratnya

Ya Shobuur Ya Mu’iz
tambahkan kesabaran dan beningkanlah hatinya
Amin....

Selamat ulang tahun 

N U R U L   I M A N   S H A Z L E E N  ^_^

 Just Born...

 Anugerah ilahi....

8 month old....


L oV E
1 years old....such a beautiful princess

2 years old...
hari hari yang mencabar

3 years old

OUR lil princess...

Pilihlah anak-anakku menjadi insan yang mewarisi Syurga Firdaus Mu,
Peliharalah aqidah mereka di dunia yang penuh fitnah ini….
Pandanglah wajah mereka dengan belas kasihanMu…
Moga mereka sentiasa dalam redaMu…
Ya Allah Ya Ghafur, Ya Arhama Rohimiin,
La ilaha illa anta, Subhanaka inni kuntu minazholimin.
La ilaha illallah, Muhammad Rasulullah. 
Aamiin

Sayang selalu ...papa..mummy..abglong..kakak..abgchik..
sayang baby ketat ketat...

 
by 4 da pandai dah mekap2...asal barang aku hilang jaaaa cari laa budak kenit niiii..




Miri:Puding Jagung

S E D A P 
pulak bila lalu kat tekak pudingniiii especially musim panas niii....1st time aku try guna tepung hoen kwe kuning menggantikan tepung kastad.Rasanya lebih sedap.Time dok kacau tu harum semerbak satu umah jenuh dok telan ayaq liuq bulan bulan posaniii.....

1 tiup nii boleh dapat 1dulang
Aku buat dalam acuan comel comel niijeeee....balance separuh lagi aku  kasi ka tjiran sebelah...
alhamdullilah rezeki jiran aku petang niii
Sedap yeee tak tipu..heeeee

PUDING JAGUNG
Source : dari packet tepung hoen kwe NONA

Bahan
tepung hoen kwe NONA (1 tiub ) 100g   ( 1 tiub )
santan                                         900 ml   ( 4 1/2 cawan )
gula pasir                                       120g    ( 1 1/2 cawan )-saya letak 1 cawan je
garam                                                 2g    ( 1/2 sudu kecil)
jagung berkrim dalam tin               300g    ( 1 tin ) - saya guna jagung yang tak berkrim

Cara
1- Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk. Kacau rata.
2- Masak dengan api sederhana sehingga pekat dan likat.
3-Masukkan dalam loyang. Tunggu sehingga adunan sejuk baru masuk dalam peti ais.
4-Selepas sejuk boleh dipotong dan dihidangkan

Wednesday, July 24, 2013

Miri :Puasa diperantauan...cewahhhhh

Ramadhan tahun ni kami sekeluarga sambut di Miri. Memula posa anak anak aku da start merunggut..hee biasa leee diperantauan ...cewahhhh... keaddan ok laaa tiada apa-apa yang nak dibanggakan ler..ALHAMDULLILAH walau macammana pon tempat cari rezeki..bersyukur sangat2 


Imsak awal di sini. Jam 5.00am dah masuk Subuh. Ngam-ngam la sembahyang Subuh. Masak pon simple simple balance berbuka aku panaskan lepas tuu tambah lee sikit sikit apa yang patut..

Lepas tu sambung tido, pukul 7.00am bangun mandi manda pikir apa nak masak...sejak awal posa jarang sangat aku tapau...tak serasi ngan tekak...tekak aku niipulak memang pesen mengada gada...

Seperti biasa keja aku keluar masuk umah gi antar zidane..ambik ain...habis masa kat jalan jee nasib sini tak de jem kalau tak memang kompon tua sebelum waktunya lee aku niii....

Kalau rajin aku lencong gikedai beli sayur or just pusing pusing nak feel posa gitu....Kalau tengahari gi town, ramai jugak orang. Kedai-kedai non muslim cam biasa la sentiasa ada orang,kedai muslimpon ada 2,3yang buka. Ada jugak aku tengok yang selamba bungkus makanan, alah kat KL ngan Shah Alam pun berlambak...tapilepas tuu kalau nasib tak baik kena angkut naik keta mayat..heeeeee

Cumanya, aku tak rasa sangat aura Ramadhan tu di Miri ni. Kalau kat KL terasa oooo feel bulan posa niii, Semua Kedai makan kena katup siang hari. Muka sorang-sorang nampak letih jer, hmm.. Pendek kata dapat rasa aura Ramadhan bila kita dikelilingi majority yg berpuasa.

Ahad lepas sempat laaa aku singgah di pasar ramadhan di Miri nii..dekat dengan stadium tu... Banyak lah lauk pauk dan juadah untuk berbuka puasa..rasanya sini laapaling besar sikit kalau nak dicompare ngan kat area Permyjaya yang depan giant tuuu....berapa kerat sangat pon gerai katsitu..

Aku dah try keow tiaw goreng hmmm tak memenuhi citarasa. Mee goreng ka, nasi goreng ka.. laksa penang ka.. Lain rasa dari di Semenanjung. Bukan tak sedap, jangan amik hati sehhh, cuma bukan selera aku jer. Walaupun nasi kerabu tu tukang jual tu declare dia tu org Klate hehe.. tetap rasanya tak sesedap di Terengganu kot..nii memang aku tak try....Banyak Makanan yang pelik-pelik juga kat sini...cam umai obor2 tuuu diaorg buat sayur..lopa pulak aku nak snap...

Antara juadah yang sempat aku snap
Kek lapis sarawak yang terkenal tuuu...aku ingat time nak balik raya nanti baru nak beli 
ada gak gerai yang juai brooch bunga bunga.....
Ayam Goreng
Lauk Pauh
Syiok lagi kot yang jual kat stadium shah alam tuuu....heeeeee
Kuih Muih,....ada yang sedap n ada yang ok ok....aku pernah beli bengkang ubi adoi makkk tawar habiaq....
Kepak ayam..haaa sini memang terkenal dengan kepak ayam madu.....pon aku tak pernah try....ari tuu beli 2 ketui jeee tuk sizidane.....


Mee Kolok


Nasib laaa minggu depan aku dah nak cabut balik Shah Alam sempat lee aku berbuka kat sana...taksabar rasanya nak cari samosa....popiah goreng..nasi beriani..perhhhh

Faberet aku time buka puasa kiuh muih jaaa cukup... Tapi di sini, satu pun tak boleh harap. Memang siksa jiwaraga. Apa nak buat makan jer lah walau semua yang aku sebut tu ada di sini. Aku memang totally tak bleh terima masakan Sarawak, maaf sekali lagi, bukan tak sedap, cuma bukan selera  aku.. nasib baik aku tak berkahwin dengan orang Sarawak, kalau tak hari-hari ler telan umai obor-obor tu.. gezzz..


counting a day.....!!!! 

Thursday, July 18, 2013

Miri: yeehhh dapat gift voucher

Alhamdullilah da sampai pon gift niii heee..saja sesuka buat online survey tup tup diaorg call nak bagi appreciation token  walaupon tak seberapa tapi im so happy...bole aku sopping raya kt JJ masa balik Shah Alam nanti...

Alhamdullilah rezeki bulan ramadhan...!!

Sunday, July 14, 2013

Bangkok aku datang :Last Day

rajin plak nak mengupdate travel blog aku nie..tadi siap tempek sakibaki PERTH nii sambung BANGKOK pulak bukan apa lagi baek aku tempek gam atleast next time aku dah ada info....mana laaa tau kot TERPEGI lagi....memandangkan waktu melancong lagi banyak dari waktu menulis,so, ade few tempat yg memang x pernah aku tulis..especially lam MESIA...

i realized blog camne berguna sebab aku pon suke melancong yang tahap hentam meraban jek..rase nak pegi jek, duit ade, jalan..so, blog2 orang menjadi tourist guide di samping map..panduan tuuuu









Untuk sampai kat Float market tu,kami ambik teksi depan hotel kitaorg...cost 1200BHT perhhh jauh gilee ok 

haaa nak ingat kan diri sendiri juga kalau nak visit floating market niii baik buat research dulu sebabnya...PRICE dia mmg tak konsisten maksud aku ada package murah...ada package sendiri...kitaorg beli tiket kat sana so memang kena cekik 2000BHT walaupon ada tiket ini consider VIP BOAT (actually boat sama jeee so jangan tertipu).baik ikut package yeee ...cuba jalan jalan sekitar MALL ada jee  tour & visit shop...gi tanya...sebabnya masa kitaorg ronda MALL nii offer price baru 500BHT haaa kan JIMAT..nampak sangat kami kena kelentong.....

Arts of Kingdom
~info fr google~

Arts of Kingdom & Exhibition at Ananta Samakhom Throne Hall, It displayed the masterpiece handiwork created by members of agricultural families, who learned Thai artistic skills from the Chitralada Arts and Crafts Centre under H.M. the Queen’s Royal Patronage. The Ananta Samakhom Throne Hall is a two-storey white marble building constructed during the reign of King Rama V. Ordered to be built by the King and designed by Italian architects, the magnificent dome building features the exquisite renaissance architecture. It once served as the site of the National Assembly and was used to receive state guests. Now, some important royal ceremonies and state meetings are held in this hall.





Dinner near by Hotel.....rasa ok ok laaaa



`

Yang bestnya tiap malam kami pusing nite market, hard rock....barang memang murah !!! 

Perth aku datang: Saki Baki gambaq


Meh layan...posa posa niii bukanleh makan pon...saki baki cilok dari FB kawan aku....si Beb yang comel lote...(so next time....???)

Chocolate Factory....heaven pada peminat cekelat..



 

                            


Amazing.....at  the PINNACLES view







Kailis Fish Market Cafe with fresh seafood recipies, fish and chips in Fremantle's Boat Harbour.....





The Lobster Shack...must try You won’t be disappointed!!
ada dlm package...refersini perth-aku-datang-day-5kangroo





Lancelin sand dunes..lebih kurang 1 hours dari Pinnacles Desert



Ni pulak kat 
lebih ceta kena refer sini perth-aku-datang-day-6sculpture-by-sea.html

Cottesloe Beach adalah salah satu pantai kota paling popular di seluruh Australia Barat..cantikkk!!!!
Bukan sentiasa adajeeee..kami pon kebetulan but sapa yang berminat tuuu haaaa booking tiket siap2..taun depan ada lagi for

10TH ANNUAL COTTESLOE EXHIBITION
Sculpture by the Sea returns to Cottesloe Beach, Perth, Western Australia. Over 70 local, interstate and international artists will transform Perth's most popular beach into a stunning sculpture park overlooking the Indian Ocean with some of the most glorious sunsets of any major city in the world.

One of the world's largest free to the public events.
on: 7 - 24 March 2014





 Gigih study map tuuuuu



cukup cukup laaaa BANGKOK pon xsettle lagi...