Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Friday, August 30, 2013

Geng Old School's Parit Buntar


Still dalam Syawal so sambil lepak lepak temgok melodi & tunggu kek oren aku siap baking sempat laaa update blog , aku still nak abadikan muka muka femes zaman belajaq dulu..alhamdullilah ukuwah antara kami masih terjalin walaupon memasing sebok ngan keluarga memasing.
Tiap tiap tahun Time raya nii laaa selalunya kami akan gilir gilir mengadakan reunion,ada jee pak sanggup yang tak berhijrah yang masih di Parit Buntar akan mengsanggupkan diri 
Untuk arrangekan or jadi tuan umah bagi acara reunion niii.

Taun nii jee lain sikit ada masallah last minute so kami yang duduk area KL still pakat pakat..whatsapp bagai ..pong pang pong pang punya nak jumpa gak kekawan sebelum aku balik Miri,sebelum Izan balik US,sebelum klong fly, sebelum Yang busy as nak siapkan program cuti cuti Mesia...(kebetulan now dia ada kat miri ngan artis beto n raja farah-Merdeka raya dive) sempat laaa aku selit pose gambar ngan beto...haaaaaa

So kali ni kedai mamak jeee kami lepak...tetap meriah!!


Tanpa segan silu kami posing gak..haaaa pada hai customer mamak tuuu ramai sehhhhh.....
Eddy,Yus,Mariati,Harun,Yang,Izan,aku,klong Nora


Posing lagi
Aku ngan Yang kat blue restaurant kat area Bkt Bintang
Nasi kandaq terangkat sedap oooo...owner by my friend klong..

Kat bawah nii gambaq kami zaman sekolah menengah dulu,alhamdullilah kami still rapat, still berkongsi suka duka,masalah happiness & sadness.
Masing masing muka haaaaaaaa....

Ni time kami beraya...tak ingat aku umah sapa
Dulu kurus kurus jaaa...


Soto & pegedil...mudah,senang & SEDAP


Hari ni lunch kami makan soto jeee....malas aku nak masak beria ria sebabnya tuan besaq kena onshore so bole laa aku masak cincai cindai takat kami nak beranak jaaaaa... bersemangat aku tanya pak google resepi maklumlaahhh pestime nak try buat...encouragement by myfriends kaklong...aku mulanya kurang berminat sikit rasa cam payah jeee nak buat banyak step sangat tapi bila godek resepi mak aiii....ok laaaaa 

Bila myfriend suggest guna rempah maksiti jaaa kalau dah permalas sangat...!,, terus lepas gi gym aku terjah giant,E Mart punya nak cari rempah mak siti..alih alih habuk pun tarak....rempah mak siti lom masuk miri lagi....harus lepas nii aku buat stok rempah pulak....

Sempat aku watsapp kakak aku soh poslajukan rempah mak siti....tertiba fanatik plak ngan mak siti niii....

Itu yang kena gak dating ngan Mr Google....n alhamdullilah bole guna rempah sup + rempah kurma.(haaa memang pestime sungguh)..

Jom tengok bahan bahan & cara buat..rata rata resepi yang ada lebih kurang sama jeee..& so aku pon main copy paste jee resepi ....taktau sapa yang owner. Apa apa pon makasih pada semua blog yang jadi rujukan aku pagi tadi...


                                    


A. Sup
1. Satu ekor ayam, direbus di dalam 1.5 liter air dan diangkat, siatkan
dagingnya dan masukkan semula tulang ke dalam stok 
(Ada yang suka goreng dulu ayamnya selepas rebus, sebelum disiat. ikut korang la eh)
2. 10 ulas bawang merah kecil, dikisar
3. 10 ulas bawang putih, dikisar 
4. 2 inci halia muda, dikisar 
5. 1 inci lengkuas, dikisar 
6. 2 batang serai, dikisar 
7. Satu peket rempah sup Adabi, dibuat pes
8. Satu peket rempah kurma Adabi, dibuat pes
9. 2 biji buah keras, kalau suka
10. 1.5 liter air, digunakan untuk membuat stok ayam - renih sekurang-kurangnya satu jam
11. 
3 sudu makan minyak masak
12. Gula dan garam secukup rasa

Cara
1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga terbit bau
3. Masukkan pes sup, biarkan sehingga naik bau
4. Masukkan stok ayam (bersama tulang) dan buah keras
5. Didihkan dan sesuaikan gula dan garamnya

B. Pegedil
1. 5 biji kentang kuning, sederhana besar, dihiris dan digoreng hingga empuk, tumbuk
2. ½ cawan daging cincang
3. Lada hitam & lada putih
4. ½ cawan daun saderi (sup) dan daun bawang (dicampur)
5. Sesudu teh garam (atau lebih jika suka masin)
6. 2 biji telur, dipukul
7. 2 cawan minyak untuk menggoreng
8. Bawang goreng- aku suka taruh banyak sedap sangat

Cara
1. Rebus kentang dan lenyek
2. Rebus daging cincang sampai empuk dlm 10min
3. Satukan daging dan kenteng
3. Masukkan ketumbar, lada hitam, daun saderi (sup) dan bawang goreng
4. Masukkan garam -gaul rata
5. Kepalkan adunan (anggaran dua sudu makan setiap satu), bulat dan leperkan.
6. Masukkan kedalam perti sejuk selama satu jam, untuk mengekalkan bentuknya supaya tidak mudah lerai bila digoreng.
7. Panaskan minyak
8. Salutkan pegedil dengan telur, sehingga rata litupnya dan goreng sehingga berwarna keperangan.

C. Sambal kicap
1. 15 biji cili padi, goreng hingga pecah kulit
2. 6 ulas bawang putih, goreng bersama cili
3. ½ cawan kicap manis
4. 1 biji limau nipis/2 biji limau kasturi
5. 3 sudu makan gula

Cara
1. Tumbuk cili dan bawang putih hingga lumat
2. Masukkan gula, gesek-gesekkan dengan anak lesung (jangan tumbuk nanti sambal akan jadi pijar)
3. Masukkan kicap dan perahkan limau
4. Kacau rata dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam sebelum dihidangkan.

D. Bahan Hidangan
1. Nasi himpit, dipotong dadu
2. Daging ayam (yang direbus - A), disiat-siat
3. Taugeh, dicelur (atau boleh dibasuh sahaja)
4. Suhun, digoreng
5. Bawang goreng
6. Daun saderi (sup) dan daun bawang
7. Limau nipis, dipotong (optional)

Cara
Ikut suka korang. hahahahaaa


                                   

                                                 Bahan bahan nak cantik kan lagi.....


Haaa nii laaa rempah mak siti ...kalau tak de pon ok cuma lepas nii nak try guna rempah nii pulak.


                                     
                        korang campurkan semue bahan dan letak kuah sup gn sambal              kicap..perrrgghh..sedap..k selamat mencube...;mendung mendung niiii buat aku lapaq laaa pulak.....nmpk gaya berulang laaaaaa aku makan hari ni.....


                                     

                                           Saja jaaa nak post  Kawasan umah aku kat Miri

Monday, August 26, 2013

Selamat Hari Raya .... 2013

Raya taun nii sedondon kami anak beranak kaler purpe, selalunya tiap tahun yang kalut nak pilih kaler aku laaa tuuu...walaupon undian ikut suara ramai tapi last last bila tak dapat kata putus haaaaa suara aku laaaa aku ambik kira...heee bole aaa camtuu...bole yaaaa...akukan suara veto..heee

Memula masa aku balik cuti bulan 6 aritu niat nak hijau gelap gitu sebabnya aku berkenan bila tengok PM pakai alih alih bila masuk kedai lain jadi nya. .. Mana tak masa masuk kamdar xde kaler hijau..kl ada pon jenis kain merlik merlap..sumpah kompom laki aku reject..material kain harus lah menepati piawaian yeee kalau tak selamat laaa baju tuuu bersidai kat lemari jawabnya...

So masa masuk Harrison berkenan laaa pulak purple so terus aku rembat bila zidane nak kaler merah cam last years,banyak cekadak..takkan nak sama plak baek pakai baju taun lepas jaa cam2 kannn... zikri no hal apa apa jee sebabnya di sebok ngan PSP..geram aku...!!!

Kain tuk anak dara aku cari purple bunga2..ok laa tuuu...untuk aku ready made jeeee..malas nak merayu bagai kat tailor & confirm kena reject sbb dah last minute.
Auyang dah siap pose tunggu nak cukupkan korum jaaaa

Raya kami yang simple,tahun nii kakak kakak aku beraya diBJ yee memang best sangat ...aku selaku tuan umah suka sangat jamu diaorg makan & yang bestnya malam raya kami merendek area JTAR lepas tu sempat lagi terjah petaling street....perhhh lama siot tak terjah....syiok sangat!!!!

Laki aku pulak awal awal lagi dah ajak ronda plus nak ambil lemang kat area kerinci...but sapa pon tak mau ikut sebabnya kalau ngan laki laki niii alamat sebelum jam berhimpun dah kena balik umah alahalah cinderela gitu...mana syiok...

Pagi raya selesai jamu selera, kami adik beradik pakat sebok nak pose...ha haaaa taun nii spoil sungguh bila semua gambaq tak lawa....satu pon 
Tak leh nak frame....frust frust!! Tunggu taun depan laaa pulak insyallah....

Sebabnya budak kenit nii dari meja makan lagi dok buat perangai yang tak semengahnya..
Geram aku...

Kurang sorang....habis semua pose dia tak mau join...geram mak tau!!!
Nasib budak kalau mak budak tadi mau kena lempang laju laju ngan aku ..
Ingat syawal tiap tiap bulan kaaaa...
Chaq & anak buah tersayang
Actually ada lagi 3 anak buah...anak anak abang aku...
See semua lam mode tak ready...gigih yang belakangtuuu mengendap sapa yang mai
Hisssss!!!

Family kakak aku


At nenek bangsar hse....

Pose beraya leee pon gambaq tak semenggah...
Ini boleh laaaaaa
Laki bini yang gigih pi cari dorian kat SS2


Aku yang kebuluq derian...
Memasing muka da tension..ngantuk sama tp sebab derian punya pasal sanghup aku heret depa mai teman makan tapi bila tengok jaa isi derian huhhh depa yang laju dr aku...
Nice sehhh
Nii balik MIRI lom jumpa lagi org juai derain
Nasib aku dah siap telan puas puas..alhamdullilah

Monday, August 19, 2013

MRSM: Antar anak bujang.....


Cuti sekolah da abis....so sebelum aku terbang pulang wajib laaa aku sent him back first kalau tak mau nangis guling2 kalau soh balik ngan bas ngan baju berkilo kilo...ngan beg lagi heeee so sabtu tuu lepas antar hubby giairport terus laaa aku pecut singgah bekfast kat Uptown Dsara..kat kedai pebret budak2 niii *village*memasing pekena nasi lemak ayam ngan milo dinosaurs....ni semua kes balas dendam laaa niiii...
Lepas ambil kakak aku trus balik PB...nasib jalan pon cantik jaaaaa smooth cuaca pulak mendung. sempat laaa singgah agro mall kat simpang pulai tuuuu....tp tak banyak stall yang buka pon so masa aku sampai nampak cam kosong jaaaa agaknya dok cuti raya lagi kot...masuk mydin beli menan sishazleen...budak nii memang pantang masuk mall mula buat perangai nasib kakak aku nak melayan harapkan aku jangan harap laaaaa...
Kat PB kami overnite kat homestay Yang...(my bff)...tak sempat aku nak jumpa mak dia sebabnya masa antar kunci aku fok brrgayut hnpn ngan kawan trus lopa....nii laaa tpt persinggahan tiap kali kakak aku balik antar zIkri...ruman arwah mak bapak aku adalagi di Taman Parit Buntar tuuu tapi itulaaa plan nak let go jaaa umah tuuuu...lpeas tuubeli batu heeee...PB pon da maju la niii ada jaaa perubahan tiap kali aku balik sana....

Sendiri angkut naik nasib tingkat 1...tu pon jenuh berpeluh ketiak turun naik
Haaaa hambek nii kalau gaya cam gini aku suh balik naik bas mau dia nangis guling guling mana tak ngan baju iron, ngan bantal, beg saja dah 4 bijik....adat laaa duduk asrama kalau tau nak balik tuu semua baju yang tak basuh sumbat lam beg time niii laaa nak dera mak dia....

Siap aku bekalkan kuih raya ngan serunding lagi buat bekal makan lam dorn & tuk sambutan raya nanti
Tak terkata zIkri bila adik dia buat perangai...tak kasi abang dia balik 
Mengada tau mentang2 kawan tuuu rajin dokong dia..rajin support dia bila kena buli ngan abg chik...tukang buat susu....tuuu yg pulun melalak tuuu
Abg pon trus tak sampai hati jenuh memujuk!!!!!,
With the family 
To my sista tqvm haaaa 
Alhamdullilah percanturan allah itu sesungguhnya sempurna sekali walaupon aku jauh beribu batu  anak bujang niii berjaya sambung study kat tempat kelahiran aku & kebetulan kakak aku yang sorang lagi memang stay kat PB bole laaa tolong jenguk sakit pening zikri & setiap kali ada outing pon memang dia lepak kat umah kakak aku kat Pekan Baru....thank sangat2 kat anak anak buah aku Lope and angah yang tukang melayan segala kerenah aku yang bersangkut paut ngan zIkri..heeeeee

To meet again study hard & may allah bless u always
Ayah,ibu & semua luv u 

Me & my handsome boy
Time to spend more time with her for the UPSR 2013 which will be coming soon

Aksi aksi budak majuk....trus dok lam keta tapi sesekali tuuuu pandang gak abang dia..hehhhh lawak laaa baby nanti cuti skoll kita ambik abang lagi then kita plan gi oliday tau....haaa time tuuuu ganyang laaa abang tuu puas puas...

Walaupon after 6pm still ramai lagi berpusu pusu keluaq masuk antar anak....
Moga semua anak anak kat sini berjaya
Amin

Thursday, August 15, 2013

Habuan Raya 2013 buat sikenit

Aku pon tak pasti apasal laaa mata budak niii langaq apa pon aku tak sure alih alih pagi raya lepas bangun tido mata dah sepet...ingat kan keturunan anak cina memang mata sepet 24jam so bila kakak aku tanya aku selambar jee jawab...."memang cam tuuu"

Alih alih besok tuuu 2nd raya dah biru mata hitam ku...ho ho ho time nii papa dah start masuk campur mula kecoh dok tanya apasal.....aku "wa pu cit tau looo"...memang aku xtau pon...

Masuk seminggu raya still tak surut lagi...bila tanya kat tuan punya badan dia pon tak tau nak jawab apa...tapi syukur sangat tak effect mata kalau tak haru gak laaaa..naya aku kompon aku gak kena jeling ngan papa dia.....

Kesan kuning jaaa tinggal..seminggu tuuuuu...niii aku snap ari ni masa aku laki bini ngan zikri tawaf sopping complex dr sunway pyramid sampai laaa ke 1utama semata mata nak cari seluar skoll ngan baju melayu putih ...punya laaa payah...last2 jumpa gal kat outpost outlet..

Haaaa kena paksa snap gambaq...padahal kawan dah kalut nak makan....

Our Love

Monday, August 5, 2013

BJ:Gotong Royong nak raya

Budak niii tak da sapa paksa buat keja..tapi baguih gak  lepas pekena susu sebotol trus semangat budak nii kalau tidak mau semput prot aku buat sorang sorang....tu yg sempat aku snap gambaq tuuu.

Cuci jangan tak cuci
Lepas nii bole aku ajak polish bahagian bawah plak...heee




Jenuh dah laaa banyak tingkap...haaanii bukan niat nak mendera tapi tuu laaaa tak bg buat dia melalak nak tulonggg haa habik kau nak buat laaaaaa.....

Thursday, August 1, 2013

MIRI : Yahoo..balik kampung..n Selamat Hari Raya..


Yesssss hari yang ditunggu tunggu dah tiba.....Aku dah selamat sampai Kat umrah KL...macam macam dah dalam kepala aku niii...
nak terjah jalan TAR laaa...nak terjah pasar ramadhan...kes balas dendam nii haaaa....best,
kami 4 beranak jeee terbang balik dulu....husb aku balik sok lepas keja.....sesiapa yg pulang ke desa...berhati hati di jalan raya seminggu lag I raya,pada yg sebok nak buat last minute sopping make sure Jg sampai papa Sudah  laaaa

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..MAAF ZAHIR DAN BATIN...