Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Friday, September 27, 2013

Sagu gula melaka

Suka sangat aku dengan sagu niii.....stok kat rumah sentiasa ada...kejap kejap buat sagu bronok ...kalau tak pon buat bodo haaa...
Semalam buat nasi impit ngan kuah kacang so hari ni teringat laaa pulak nak buat sagu gula melaka...terjatuh cinta ngan menu nii dah lama selalu tuu beli jeeee...masa memula makan kat umah kenduri kawin kawan laki aku...huhhh 3kali aku ulang alik tambah dah laaa time tuu tengah panas dapat pulak desert sejuk sejuk...laju jeeee...
Miri pulak kebetulan seminggu dua nii memang panas so apa lagi gigih aku lepas hantar budak kenit nii giskoll sampai umah terus punggah dapur cari bahan n buat.
Ada yang guna santan takpon susu cair...so terpulang pada aku lagi prefer susu cair...lemak manis !!
                                  
Sagu:
1 cawan biji sagu (warna putih)- aku guna kaler merah
1 liter air
1 helai daun pandan simpul
Pewarna kegemaran
Jagung manis *terpulang nak letak kee tak
Cara-Cara:Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam.Kemudian toskan.
Didihkan air bersama daun pandan. Setelah mendidih, masukkan biji sagu dan masak sehingga sagu bertukar jernih. Tutup api dan biarkan seketika.
Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir untuk buang kanji. Titiskan warna kegemaran dan kacau menggunakan garfu.
Simpan dalam bekas comel comel or apa saja. Masukkan lan fridge...kasi sejuk.
Untuk Manisan:
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan simpul
Cara-Cara:
Satukan semua bahan, masak hingga gula larut dan pekat kemudian tapis.
Santan:
1 cawan pati santan
1/4 sudu teh garam
atau:
Susu cair
Cara Menghidang:
Keluarkan sagu dari acuan, curahkan gula melaka dan susu cair. Letak sesudu jagung manis.

                                  
                                                        Curahkan sirap gula melaka


                                
                                                                       Susu cair

                                 
                                              Complete dengan jagung manis dalam tin

Lol baru jeee cakap miri tak hujan tertiba niii dah gelap hujan rintik2....alhamdullilah walaupon hujan tetap laju jeee kami anak beranak habiskan....

Saturday, September 21, 2013

Ujang...


Last baca zaman aku baru abis form 5, gila lama tuuuu
Tertiba last Jumaat aritu aku singgah MY MaLL nak cari brown paper punya pasal nampak majalah nii kat rak terus rembat.....

Menyengat lagi tak dulu dan sekarang !!!

                                                  

Monday, September 16, 2013

Miri: Kedai Makan pilihan ..PUMA SERA

Kali ini nak review kedai makan pulak kat miri niii...bagi aku yang memang cerewet tahap langit ke7   nii hmm memang laaa sangat sangat payah...yang pelik 2 memang susah nak lalu tekak aku nii!! Cam rumpai laut diaorg buat sayur...perhhh ikutkan tekak halida aka Yang dia kata terbaek siap sanggup last day shooting tuu dia cari sampai ke Emart nuuu... (bila nak masak!!! Aku pon kompius)
Kedai makan niii 24jam so sapa sapa yang tersesat or cuti cuti mesia ke Miri bole try kedai nii betui2 belakang Hotel Maya, walking distance jaaa..
Food alhamdullilah sedap.
Nasi campur pon ada and aku notice lauk pauk memang sentiasa berganti...
Sentiasa penuh...Tapi xyah risau ada jeee tempat tuk duduk
Lauk pauk yang pelbagai but honestly aku lom rasa lagi nasi campur kat sini..but still ramai yg tapau sama ada lauk or nasi bungkus
Memang banyak
Mungkin sebab betui2 belakang hotel so ni la caranya nak tambah pelangan...Yelahhh bukan semua suka makan kat hotel pon sesekali datang sure nak merasa makanan fufular kat MIRI nii cam laksa sarawak, mee kolok n nasi lelapan (nasi ni aku rasa dr indon kot Sebabnya cam copy paste jaaa) takpa laaaa air tangan lelain laginpon dekat sehhhh sabah sarawak nii ngan indon.
Kuih muih pon ada...karipap, Lopes, bingka ubi
Cameragal aku sepatutnya snap gambaq kuih muih yg pi snap aku tuu buat apo..!!
Lauk lagi
Pelayan siap pakai uniform kaler oren gitu
Fav budak nii sejak sampai miri..mee kolok..
Rasanya mee kolok nii semua kedai sama jee rasanya..ada sup, hirisan daging or ayam, sambal...mix semua trus ngap..cuma ada kaler gelap sikit or tak tu jaaa memula try Ingatkan mee kicap..but this one guna mee special tuk buat mee kolok jee bukan meee kuning tuuu...anaknaku memula panggil maggie sebabnya kerinting cam meggie.
                                              
Mee Kolok RM4.00
                                        


                                

Bihun goreng
Ok kl order goreng2 nii ada sesetengah tempat tuu just add in telur ngam sayur ciput price tetap maintain RM4.00
Aku suka bihun niii sebabnya kalau makan tempat lain just bihun,sayur sikit lps tuuu telur pecahkan lam bihun tuu jaaaa...price tetap sama
But kat kedai niiii haaaa tuuu nampak siap ada isi ayam lagi
Marbellesssss!!!

               
Ala ala mee hailam kan kalau kat semenanjung....tapi kat sini panggil mee goreng basah
RM 4.00

Anak sapa laaa nii baju sekolah pon tak tukaq...haaaa nii masa last day upsr, last day kan satu hari kat skoll sampai kul 4pm so lapaq laaaa itu yg diheretnya aku soh belanja makan..

Taste G.O.O.D

Ok lps ni aku review kedai makan kek lapis Siti Payung pulak
1st makan ngan halida masa shooting dive ngan beto khusairy

Tuesday, September 10, 2013

UPSR 2013

Esok last paper..semoga ain mampu menjawab setiap soalan dengan baik dan betui.
Seterusnya mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaannya...amin..amin..amin ya rabbala'lamin.


” Ya Allah Ya Hayyu Ya Qayyum,Ya Rahman,Ya Rahim,Ya Latif,Ya Jabbar,Ya Khaliq,
Ya Allah permudahkanlah anak-anak kami di dalam urusan mereka dalam menimba ilmu di atas seruan dan perintah-Mu. Tenangkanlah hati mereka untuk menerima ilmu-Mu,lapangkanlah jiwa mereka untuk mengharungi ujian-Mu dan berkatilah mereka dengan rahmat-Mu.Ya allah  mempermudahkan nurulain shahfiqah dlm menjawab soalan upsr tahun ini dengan tenang, betul, tepat dan sempurna. Amin Ya Rabbalalamin..”
                                        
Study tuk last paper....

Monday, September 9, 2013

Kailan ikan masin

Opssss tertiba banyak plak makanan kat blog niii .... Padahal nii bukan blog masakan yeee sesuka aku jee nak upload resepi apa yang aku masak....haaa senang buat rujukan untuk masa hadapan alahhhh cam org dulu dulu kalau ada resepi or ilham nak masak lekas lekas cari buku resepi haaaa nii tak tipu dulu arwah mak ada siap ada 2,3 buku resepi ooo...buka paper ada resepi siap gunting tampal....zaman dolo dolo.mana ada pak google...!!! memang terbaek laaaa paling tak boleh hinggat resepi biskut buah taruh lam acuan sampan..memang delicious sangat sangat...air tangan mak laa kan, kalau masak telur goreng taruh kicap pun sedap tahap 5* memang terbaek...

Buku resepi tuu pon da hilang masa zaman arwah mak ada lagi..banyak sangat tangan....konon konon nak menollong laaa mak tampalkan resepi baru.buat main masak masak ngan kekwn....last last hilang huwahhhhah sayang oooo..

Mak aku pulak time tuu da over terro alah alah masterchef gitu tuuuu so bila hilang jaaa buku resepi tuuu memula jaaa marah, pong pang pong pang berletiaq...haaaa tapi mana keh marah lebih lebih kan anak sendiri herrrr...tapi masakan tetap klas ......wahh rindunya masakan arwah mak...sampai sekarang daging masak hitam mak tiada tandingannya.....

"alfatihah buat abah dan mak tersayang...moga kalian ditempatkan dikalangan org2 yang soleh dan disisinya..amin"

So kiranya blog aku niii consider buku resepi gak laaa plus kisah harian aku anak beranak suka duka seharian especially di perantauan nii...perhhhh perantauan laa sangatkannnnn...still kat mesia okie... 

                                    

Jom tengok resepi yg senang dan sedapnyaaa kailan ikan masinnn....sedapnya!!!!!!!!!!!!!!

                                    
Bahan-bahan

seketul ikan tenggiri masin ( potong dadu kecil)
segenggam sayur kailan
2 biji bawang merah (hiris)
1 biji bawang putih (cincang)
1 sudu besar sos tiram
1/4 cawan air
minyak untuk menumis

Cara-cara

1.Panaskan minyakk kemudian goreng tenggiri masin sehingga garing kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih goreng hingga naik bau..
2. Kemudia masukkan sos tiram dan juga airrr..lepas tu masukkan sayur kailan..
3. Dengan gunakan api kuat goreng hingga daun sedikit layu dan boleh dihidangkan..

                              

Sunday, September 8, 2013

Mee Kari simply delicious

Alhamdullilah...menu malam niii..haaa ni memang kes malas seh..malas nak makan nasi sebabnya bekfas tadi aku da masakkan nasi lemak helba ngan sambal sotong and sambal bilis...perhhhh tak hinggat tambah hujan lebat lagi...nasib aku on diet so jeling jaaa laaaa...oat gak aku sambaq!!!!
Ni request budak nak UPSR selasa niii..so aku turutkan jeeee...itu makan sampai lunch...jimat tenaga aku sehhhh...petang aku lepak layan novel sambil cicah rojak nenas,sengkuang ngan timun + teh O panas..heeeed
Itu yang malam..taraaaaaaa..mee karo homemade simple delicious...!!!
Haaaa sapa lagi nak pujikan aku laaaaa sendiri...da penat penat selingsing lengan baju potong bawang putih bagai harus laaa aku puji diri sendir...kan kann kannnn...

                               
Ada ayam,kerang yang cinonet..kecil kecil tuu..sekilo rm5..jenuh mengopek...udang OMG..OmG..

                               
Hidangan nii buat my laling..haaaaaa so aku snap trus upload lam blog....now nak mandi,solat dah bau acammmm...


Thursday, September 5, 2013

Miri - New berth

                                                            Selamat M.A.L.A.M

While we wait for papa sampai kami posing posing dulu...baru aku tau kat mana tempat jetty bot berlabuh..
Alhamdullilah papa da selamat sampai...haaa budak BA pun kena turun rig.

Sunday, September 1, 2013

Kek Oren - mudah dan senang

Gara gara terpengaruh dengan masterchef ausie yang tayangkan siJulia tengah baking kek oren, aku apa lagi gigih tanya pak google resepi yang mudah, senang, sedap...
Resepi ini jumpa bila tanya pak google...banyak laa keluar tapi aku tertarik ngan resepi by CIKTIEMAH. (Sis tumpang paste kat sini yaaa)
              

Resepi kek Oren lembab yang mudah lagi sedap
By: ciktiemah.blogspot.com/.../resepi-kek-oren-lembab-ya
Bahan-bahan :
1 cawan tepung naik sendiri
2.130 gram mentega
3.1/2 cawan gula halus dan asingkan 1 camca besar
4.2 biji telur  gred A asingkan putih dan kuning
5.sedikit esen oren (xguna pon tp lbhkan parutan kulit oren)
6.1 biji oren, parut kulit
7.sedikit jus oren(aku guna buah oren jee)
Cara-caranya :
Panaskan oven pada suhu 175C,
Putar mentega dan gula hingga putih,
Masukkan kuning telur satu persatu dan putar sehingga gebu.
Masukkan parutan kulit oren, putar hingga sebati.Masukkan tepung berselang seli dengan jus oren,
[Dalam bowl lain]
Putar putih telur hingga berbuih,
masukkan 1 camca besar gula halus hingga kental.
Gaul putih telur tersebut dalam adunan sebelumnya tadi. hingga rata dan sebati. Tuang dalam acuan dan bakar selama 40 - 45 minit.




Mudah dan senang
Aku kan pengemar rezeki resepi yang mudah mudah niii yang tak terlampau cerewet but 
Hasilnya T. E . R. B. A. E. K gitu


Abaikan yg over heat tuuu
Actaually sedap tau garing....lazat gitu...
Kek nii menang sedap,lembut sekali 
So dengan rasminya aku nak kena buat lagi sebabnya zIdane request nak bawa masa khatam al-quran kat sekolah Jumaat ni.....