Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Saturday, August 30, 2014

MovieTime: Guardians of the Galaxy


Baru laa berkesempatan nak nonton Guardians of the Galaxy rasanya ini masuk 3 kali kot ...ari tuu masa kat Penang, Queensbay Mall  cuti raya asyik full house jee.  Lagi pun masa tuuu orang tak ramai sekali tengok haaa tinggal tiket melanggut depan skrin jaaaa....terus tak jadi !!

Kesian siZikRi laaaaa, takpa nanti ayah dia download heeee

Minggu ini aku dah tahap bosan sangat cadangnya nak tengok Mamak Cupcake tapi aku kena pegi sendiri laaa ngan kiddos sure laki aku tak mau punya.....alih alih laki aku pon menyampah kot tengok muka tempeyek basi aku ...so pagi Jumaat aku dapat wasap tiket online Guardians of the Galaxy..!!! (ingatkan dah abis movie ini..upanya rezeki aku laaa) 


Overall movie ini memang best...sempoi laaa tak berat sangat macamaku yang selalunya hangkut budak budak kira ok laaaaa bila si ain dok mengkekeh gelak...!! SizIdane khusuk dok layan cumanya sikenit Shazleen laaaa keluaq masuk toilet..budak ini memang suka QC toilet...geram gak laaa aku !!!


Takpa Mamak Cupcake aku tengok masa kat KL nanti...sebabnya cuti sekolah ini aku balik berdua dengan Shazleen jeee, and zikri yang balik dr MRSM.

Lagi 2 kena tinggal kat MIRI sebabya tuisyen...



Pose masa makan roti canai, tak de keja semua sambil dok tunggu roti sampai si ain pon apa lagi nak snap jaaaa....pakai nak snap sampai tak muat laaaa muka kenit tuuuu

Baru muat semua celuih masuk...
Sampai jee Bintang Mall, anak anak amin's ini request Hot & Roll pulak 
crispy crunchy memang sedap boleh laa habuan jajan jajan.

Posing lagi!!! 
muka aku yang dah bosan !!! mana tak memula janji satu jeee..alih alih nak rendang beef laa pulak...kena tunggu lagi...gergggg...!!!

Macam best jeee, bole laaa layan kot sebab aku minat ngan Azad Jazmin suka dengar dia sembang utara....

Sinopsis:
Filem ini berkisar tentang seorang anak jati Penang berketurunan Mamak iaitu MJ (Shaheizy Sam) yang mempunyai konflik minat dan matlamat hidup yang sangat berbeza di mana MJ amat meminati pembuatan kek cawan atau cupcake.

Malangnya, hasrat beliau terhalang kerana terpaksa bertarung hasrat bapanya yang menginginkan beliau untuk mewarisi perniagaan tradisi keluarganya. MJ hampir berputus asa sehinggalah beliau berjumpa dengan seorang gadis iaitu Juliana (Siti Saleha) yang mengembalikan semangat beliau.



Jadi, yang mana satukah pilihan MJ? Adakah MJ akan terus meneruskan perjuangan beliau demi minat ataupun meneruskan tradisi turun temurun perniagaan keluarganya?

Thursday, August 28, 2014

Popiah Nestum Horlick lagi

Nak kata aku ini banyak sangat masa free tak juga tapi aku memang jenis tak reti duduk diam!!! Sure ada yang cakap..."alah duduk rumah boleh laa masak tuu ,masak ini...cuba kalau keja haaa mana sempat" atau "alah duduk rumah goyang kaki memang laaa macam macam bole buat"..!! 

Haaa ayat skema...!!!! Kalau sesapa yang bagi aku ayat ini mamang silap besaq laaaa....tempah lubang kubur jawabnya...!!!

Aku dah makan gaji sejak aku kat KL ini 17tahun jeeee....aku bukan jenis rajin sangat ke dapur pon masa bujang..jenuh arwah mak aku jerit...siap aku kunci pintu lagi..haaaa memang dasar PEMALAS kan..TAPI bila aku kawin, bila SAH laki aku salam tangan tok kadi, ammin kan doa...terus aku berazam untuk jani bini yang terbaek walaupon bukan sempurna...

Sebab tuuu segala urusan masak memasak ana yang ampunya...!!!Walaupon masa ada maid part masak memang aku pegang...!!! Sila laa maid aku gi bersenang senang layan anak aku...anak jee okie...tak pon pegi leee lipat kain baju...

Sejak anak sulung aku masuk sekolah sampai lee darjah 6, memang aku WAJIB kan bawa bekal ke sekolah...WAJIB tau so bila dah wajib pepagi sebelum subuh aku dah berkelentang kelentung bersilat kat dapur untuk breakfast and sekali siapkan lunch untuk anak anak aku balik sekolah nanti...Alhamdullilah bila siap jee rumah kat Bukit Jelutong aku pon dapat pindah ke Glenmarie...see nampak tak..allah permudahkan segara urusan aku...bila niat kita untuk keluarga.

Balik keja 5.30pm tak sempat buka baju keja terus aku sambung silat kat dapur untuk dinner...makesure dinner kena siap before 7pm sebabnya anak anak aku tuisyen kul 8pm pulak...

Kat sini nak seribu daya tak mau sejuta alasan..!!

So tak mau aaa dengar gosip gosip nak bandingkan keja dengan yang tak keja....sebenarnya yang tak keja ini lagi banyak kerja....Yang pegi opis 8jam jee keja...Yang tak keja ini asal buka jaa mata macam macam keja menanti...pejam mata time tidor jaaa baru rehat, kalau tak jangan harap..

Bagi aku sama jaa keja atau tak keja kalau kena part MEMASAK ini terpulang pada diri masing masing..!! 

Melalut sehhhhh !!! 

Hari ini punya ceta sambil layan masterchef canada tadi aku pun yang jenis tak reti duduk diam mengulung laaa kulit popiah...ingat nak mengoreng petang alih alih tengok jam sempat lagi sebelum keluar jadi bas sekolah menghangkut anak anak ammin's terusaku goreng ..heee boleh buat jajan dalam keta sementara menunggu nanti....


                        
**1 1/2 cwn nestum origanal (aku guna 2 pek 3in1)
**1/2 cwn susu tepung (aku guna fernleaf sebab anak dara tuu minum susu tu)
**1/2 cwn horlick (aku guna 2 pek 3in 1)
**1/2 cwn gula castor
#bahan campuran nii cukup untuk 40/50 keping kulit popiah
1 paket kulit popia (40 keping)


Sebalang aku hangkut masuk keta sambil tunggu, sambil krup krap,sambil layan novel

# resepi

Wednesday, August 27, 2014

Laksa Penang, bertambah tambahlaaa pulak

Lama rasanya aku dah tak buat laksa Penang niii, kalau tak sebulan sekali harus ada dalam senarai menu. Bukan apa sejak duduk sini susah sangat nak dapat bekalan laksa beras ini...dulu pon siap aku hangkut dari KL lagi tahun lepas tau.....tudia dekat setahun juga laaaa dok mebeli jaaaa

Entah macammana tertiba dok ralit baca wasap group kekawan semua pakat tayang menu open house laaa apa laaaaaa sekali tengok LAKSA huwaahhhhh memang terliur seh!!!!

Senyap senyap aku ajak laki aku teman cari barang...nak bagi tau sakgi kena jeling...(laksa bukan favourite dia)

Bahan bahan basah semua ada, nak cari laksa kering tuuu Ya ampun satu town kot aku mencari tak jumpa....dari Emart,Bintang,Pasar Krokop,Lokman, segala pasar laaaaa semua tak ada...time ini memang nak nangis dah....

Kebetulan masa on the way balik rumah tertiba siShazleen merenggek nak eskrem...sibapak pulak mana tahan kalau nak dah start merenggek haaa mula laaa dia pon panaih pungkuq (cakap perak yee)

Terus singgah last pit stop, nak jadi cerita alhamdullilah 2nd kedai yang aku masuk ada laksa beras ini...Ya allah syukur sangat dipermudahkan urusan aku hari ini...kalau tak esok nak tawaf kedai lain pula......




Laksa yang tak ada salad....bukan sebab aku tak makan tapi memang susah sangat mencari nya.


Bahan Bahan sampingan
Nenas,Timun,Bawang,Cili,Limau dan Telur


Semerbak bau satu rumah
Aku guna ikan kembung




Taburan bawang goreng tuu memang wajib untuk aku tiap kali nak makan laksa,baru terasa kick

satu hari aku tak sentuh nasi pon, pagi petang malam LAKSA jaaaa haaaaa 

Asal makan laksa jaaa mulut rasa cam tak best so jom sambung mengunyah rambutan pulak
aku beli kat pasar krokop seikat RM2

Nak berjaya UBAH attitude !!! Mathematics ada logicnya


menakjubkan Mathematics - ada betulnya

Jom baca dulu...nak berjaya "ATTITUDE" kena ubah!!!

💠Very menarik:

🔺jika:
A B C D E F G H I J K LM N O P Q R S T U V W X Y Z
Sama dengan:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

🔻maka,

🔹H+A+R+D+W+O+R+K;
8+1+18+4+23+15+18+11=98%

🔹K+N+O+W+L+E+D+G+E;
11+14+15+23+12+5+4+7+5=96%

🔹L+O+V+E;
12+15+22+5 = 54%

🔹L+U+C+K ;
12+21+3+11 = 47%

🔸Tiada Satu pun 100%. Apa yang 100%?

🔸Wang? NO!

🔹M+O+N+E+Y= 13+15+14+5+25=72%

🔸Leadership? NO!

🔹L+E+A+D+E+R+S+H+I+P= 12+5+1+4+5+18+19+8+9+16=97%

🔸Setiap masalah boleh diselesaikan dengan mengubah "ATTITUDE"... (sikap ) kita.

🔹A+T+T+I+T+U+D+E ;
1+20+20+9+20+21+4+5 = 💯%

Oleh itu with  ATTITUDE kita terhadap kehidupan & pekerjaanlah yang membuat kita  💯%Successful.

menakjubkan Mathematics🔣🔢

Tuesday, August 26, 2014

Jom Berswimming

Bulan lepas august aku masukkan my lil kenit ini dalam swimming class, sebabnya yang balance 3 orang tuu semua dah pandai swim so aku harap lepas ini my lil kenit ini boleh laa join abang-abang dia n kakak dia swim dalam kolam yang sama kalau tak asyik asyik dia man pool kecil jeee. Ins sha allah lepas ini lagi terror dari abang abang n kakak dia..

Masa aku snap ini kiranya dah 3kali kelas, so ala alah dah boleh laaa sesikit, budak ini bukan tak pandai langsung cuma main bedal ikut suka dia laaa so bila dah masuk kelas ini proper laa sikit...
1st step kita renggang kan apa yang patut, heeee gigih kanak kanak ni..budak budak kan senang diasuh dari kecil...

Kicking.....syiok jaa aku yang lepak tepi pool sambil layan novel












Swimming class ini ada 2 satu handle by KRP ( Kelab Reakrasi Petrolium & Kelab Lutong) setiap ahad dan isnin petang. Sebulan RM60 untuk 8 sessi. 

Sikenit ini baru 6kali nampak ok laaa jenis berani dah pandai bubble and kicking..compare ngan kakak dia dulu baru 2x dah melalak dalam pool last last zIkri jaa continue sampai abis kelas...harap harap sikenit ini belajaq sampai pandai laaaa jangan separuh jalan sudah...masak mak nak aiiiii....!!!  





Monday, August 25, 2014

Chicken Butter yang senang dan sedap

Lama dah siShazleen request ayam butter ini aka ayam susu...sebab rasanya manis manis...so apa lagi kalau dah sweet sweet tu memang hari hari dia bole request...yang nak mmembuat nya tuuu laaaa dok berkira kira....heeee

Jom tengok resepi:

*Isi Ayam ( main agak agak jee,kalau ramai banyak yee portionnya)
*Tepung ubi
*Susu pekat manis - 3 sudu besar
*Black Paper
*Garam
*Putih Telur
*Cili Merah dan Hijau
*Daun Kari
*Sepeket Nestum 3in1

Cara caranya:


Rebus ayam sekejap, tapis dan perasa dengan garam dan black paper kemudian salutkan dengan putih telur dan tepung ubi.

Panaskan minyak, goreng ayam yang telah di salut tadi hingga kekuningan. Hingga semua ayam siap digoreng. Angkat

Dalam kuali yang sama, masukkan cili dan daun kari hingga garing.

Kemudian satukan ayam yang digoreng tadi dan masukkan susu pekat (ikut portion ayam)
Goreng seketika.

Tutup api dan masukkan sepeket 3in1 nestum didalam campuran tadi.

Siap untuk dihidangkan.



Kasut Baru lagi

Peminat PINK budak kenit Shazleen ini.
Semalam petang tertiba sishazleen siap pakat dengan papa dia nak makan pizza lepas maghrib...cakap bisik bisik tapi satu umah bole dengaq..ngerr ngerrr konon konon nak berdating berdua jaaaa...

Dia tak tau ibu dia part berjalan tawaf mall sehari suntuk pon no hal...!! Awal awal lagi aku dah bersiap...haaaa haaaa gelak jahat ***

Sampai Bintang Mall aku siap pesan no toys!!! Book only!!!

Lepas pizza, aku heret semua masuk Parkson jap nak cuci mata...alih alih dia berkenan pulak ngan kasut ini....memula aku malas nak layan...kasut dia mengalahkan stok kasut aku pulak, dulu masa keja aku laa winner now aku tengok kasut dia lagi berlambak dari aku...tu belum lagi kat rumah BJ..sah sah lawan tokey.. memang aku tak bagi beli  lepastu dia berlari mengadu kat papa dia...last last dapat kasut PINK...siap stokin okeh...


Sunday, August 24, 2014

Dulu jual mahal sekarang gedik mencari..!!

Musim raya lagi itu yang TERINGIN habis..

Uittt ayat TERINGIN menakutkan mana laa tau kot kot sakgi lepasniii ada pulak masuk PM congrat bagai...haaaa awai awai nak bagitau aaaa aku tak sangkut apa apa yeee....lam erti lain aku tak "mengidam" cukup laaa 2 pasang...now bagi cam laa askar askar nii membesar dengan BAGUIH...haaa tak pon bagi peluang kekawan yang lain pulak...

Itu laaa masa raya hari tuuu jual mahal sangat ..sanggup tolak tepi ketupat ,rendang...sanggup memalam laki bini lepak makan durian kat SS2, sanggup tuuu asal balik beraya jeee singgah cari durian pulak.....NOW terhegeh hegeh mencari !! memang tak dapat lee kan....bak kata kakak aku JANGAN HARAP SEH....

Tapi nasib baik aku dah buat stok ketupat palas awal awal, sebab tahu punya kekawan husband aku sure serbu umah aku punya cari makan....cisss ayat tak hinggat yelahhh masa bulan puasa ari siap kena buat open house puasa lagi...tak buat kesian yelah yang datang pon kebanyakan bujang bujang  !! bujang laa sangat (bujang sebab bini diKL).

Ketupat palas yang aku frozen, rebus nasi impit, masak rendang ayan and kuah kacang...perhhhh mai mai sapayang kat MIRI boleh singgah..haaa (ada lagi balance stok ketupat palas)


Aku peminat ketupat palas....nasi impit NO ..NO..sebab aku orang UTARA -Parit Buntar so tiap kali raya dari kecil sampai besar panjang sampai kawin, beranak 4 memang tak pernah missed tiap kali raya memamg ketupat palas laaa menu utama sekali dengan rendang daging and paling utama ayam masak merah.

Aku kenal Nasi Impit pon sejak kawin ngan orang Bangsar jeeee...orang KL kan!!!...nama makan pulut pulut ini...ye keee..!!! ye kot sbb laki aku memang kureng pulut pulut ini kawin ngan aku jeee baru kenal and baru cubit cubit makan...now dah anak 4 baru la nampak seketui ketupat palas dia baham yang lain nya nasi impit satu paket pon dia boleh hadap....mengikut laa anak dara aku si Ain nii pon sama....zikri satu geng dengan aku sebab baham ketupat juga...yang lain main cuit cuit jaaa



Rendang Ayam
 Reseppi aku ambik dari kak aziekitchen

Rendang Ayam 
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
2 ekor ayam
1 kg bawang merah - hiris
3 labu bawang putih - hiris
4 inci halia - hiris
4 inci lengkuas - tumbuk
2 inci kunyit hidup - tumbuk
4 batang serai - titik
4 senduk cili kisar - ikut suka pedas
Kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
4 kg santan 
2 keping asam keping - ikut rasa
Garam 
Gula
Daun kunyit - opsyenal
Sedikit kerisik - opsyenal utk warna gelap

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan hiris serta serai sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan kunyit serta lengkuas yang ditumbuk. Tumis sehingga cili benar benar garing.

Masukkan ayam dan gaul rata sehingga ayam kecut. Masukkan sedikit santan cair bagi membolehkan ayam masak. Setelah itu, baru dimasukkan semua santan dan masak dengan api perlahan sahaja. 

Akhir sekali, masukkan kerisik, garam, gula dan asam keping secukup rasa. Masak sehingga kuah kering dan pecah minyak. Jika suka, boleh taburkan daun kunyit yang dihiris halus sebelum ditutup api.


Kuah Kacang
Resepi kuah kacang ni dari my friend yang berniaga satay diParit Buntar...thanks maliah..
Kacang 1 kg - digoreng dengan minyak dan blend
Bawang Besar 2 biji
Bawang Putih 2 labu
Halia 2 inci
Lengkuas 1 inci belah 2
Serai 4 batang di titik
Belacan
Cili Kisar
Air Asam Jawa
Otak Udang 2 sudu
Gula 1/2kg (aku guna brown sugar 2 sudu,gulu putih 2 sudu)

Cara-cara:
Bawang, Halia dimayang halus
Tumis dah garing bubuh belacan 
Serai tumis dengan bawang tadi
biar hingga garing, cili ikut tekak memasing nak pedas taruh banyak , nak sedang sedang taruh sikit

Cili dibiar lama, kemudian masukkan kacang
biar mendidih beberapa kali dan masukkan air asam jawa dan gula

Biar mendidik masukkan garam dan bawang besar (dipotong bulat).  Perasakan dengan gula.

Serunding daging -tempat khas dr Terangganu
kawan aku tolong belikan

   
Yang macam tepung bungkus tuuu pun pulut juga,husband aku bawa balik..kebetulan kat opis dia ada jamuan so kawan yang buatkan pulut tuuu tapaukan kat aku sikit bagi rasa....thanks yaaaa!!



Alhamdullilah 



Friday, August 22, 2014

Ice Kacang Rojak Warisan , Lutong

Cerita semalam lepas balik dari Gym & Swimming Class terus 2 budak yang penat swimming kelaparan ajak singgah makan..!!!

gerrrrrr hancussss diet mak...!! penat jeee bergym tadi !!



 
Cendoi

RM3.50

 
ABC Special
(manis manis buah jeee....tak leee melekat gula merah ditekak)

RM3.50

Rojak Warisan
Campuran segala ubi digoreng..

ada ubi kayu..ubi keledek..cucur udang
Kuah dia terbaek suka sangat

Patut laa siZidane suruh order

RM8(2,3orang makan)

RM14 & RM18(portion besar)