Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Tuesday, August 30, 2016

Seminar Pecutan Akhir UPSR & Manhattan FISH MARKET

Seminar Pecutan Akhir UPSR
Tarikh : 27-28 Ogos 2016 (sabtu-ahad)
Subjek : Maths, Sains, English dan BM
Tempat : LT1, universiti selangor(UNISEL), Seksyen 7 Shah Alam,selangor.

Seminggu lagi,aku pulak yang berdebar !! tahun ni struggle sikit sebabnya PT3 & UPSR...
Ya Allah, Ya Tuhan kami
Ikhlaskan hati anak-anak kami untuk mempelajari ilmu Mu. Tetapkan niat dihati mereka agar apa yang mereka lakukan semata-mata kerana Mu ya Allah. Semata-mata kerana Mu ya Allah.

Sehari suntuk juga laa dari pukul 8am-6pm, masa ambik terus aku bawa pegi subang prade sebabnya nak cari kasut sekolah...ya ampun kasut..dah tak nampak macam kasut sana sini koyak...geram pon ada mana tak berbuih aku hinggaq soh jaga kasut ini tak asal aku sampai jaa nak ambik time balik sekolah time tuu laaa aku nampak dia & kekawan dok main sepak tin minuman habuan buat bola ... gian laa tuuu kot sebabnya aku dah stop dia dari main bola petang petang...!!! kalau tak asal balik dari Kafa jaaa terus cari geng main bola...
Nak nak UPSR ni aku suruh stop kejap bukan apa dah laa malam ada tuisyen pulak heeee bukan kejam tapi aku cian kat dia tambah tambah nak exam nii.

Siap aku jeling jeling laaa masa beli kasut heeeee, dengan pesanan jaga sampai tahun depan heeee... anak laki nii lain sikit lasaknya..tak bagi main pon tak bole tak aktif pulak nanti..aku dulu masa sekolah ligat main juga, aktif semua jenis sukan aku masuk so bila time anak heee bertabah laaa hati layan jaaa laaaaa.

Masa nak balik tuu aku heret aaa sibujang nii masuk Manhattan FISH MARKET cian pulak tengok muka menyenggeh jaa bila kena beletiaq tadi... 
Fried Calamari RM9.90 gst RM10.49
Sotong tepung & caarrot tepong..sedap 
Cajun Chicken Marinara RM20.90 gst RM22.15
happy tummy happy face.
Small Grill RM30.90 gst RM32.75
Alhamdullilah sampai rumah dah maghrib, nasib anak dara tak bising lambat balik..


Wednesday, August 17, 2016

Serimuka so sedap & Senang

Angaran mengacau bahan 30min..kan senang tu (dengan syarat semua barang adunan ada laaa tau) jangan pulak baru nak kukuq kelapa, baru nak blend daun pandan heee angaran masa tuu ssebabnya aku guna santan kotak, kaler hijau pulak aku guna peewarna hijau yang wangi tuu so memang senang sangat laa kannn, lama dah teringin sangat nak makan serimuka niii..aku selalu rajin nak try & error so banyak laa juga resepi yang dah pernah try dlam FB semua laaa...tapi resepi i paing senang and menjadi rupa parasnya..tak lembek / lembut bahagian atas dia...just nice bila potong.

Tak pecaya nanti tengok gambar bawah bila dah sejuk aku potong...cantik kejadiannya.


Bahan-Bahan untuk Lapisan Bawah Seri Muka
400 gm atau 2 cawan beras pulut putih (direndam selama 3 jam) # tak rendam pon sebabnya aku guna pulut susu & masak menggunakkan periuk Noxxa - hp 4 minit,steam 1 minit..leps tuu biar jaa kat dalam tuuu lagi 5 minit.
2 cawan santan cair (sama dengan sukatan pulut) # santan kotak jaaa
1 sudu teh garam
2 sudu teh minyak masak

Cara-Cara untuk Membuat Lapisan Bawah
1) Bersihkan dan toskan beras pulut sehingga air kering.
2) Masukkkan ke dalam Loyang (10x10) yang dialas oleh kertas plastik (14x14)
3) Sebelum itu, sapukan minyak di sekeliling loyang.
4) Masukkan santan cair dan garam ke dalam loyang.
5) Kemudian tuangkan campuran ke dalam pulut.
6) Gaul sebati dan kukuskan selama 25 minit. Sekali-sekala hendaklah dikacau supaya pulut masak dengan lebih rata.
7) Santan dgn pulut mesti mempunyai paras yang sama.
8) Kukuskan beras pulut dengan semua bahan selama 30 minit.
9) Setelah masak, tekan pulut tadi sehingga mampat dan padat dalam loyang.
10) Sedia untuk dilapis dengan lapisan atas.

Bahan-Bahan untuk Lapisan Atas Seri Muka
2 cawan santan pekat # santan kotak 200ml - 2 kotak
150 mL air + 4 helai daun pandan # pewarna segera yg ada bau pandan jaaaa 
(Dikisar dan ditapis untuk dijadikan air pandan)
1 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula pasir (jika hendak manis-1 cawan gula)
1 biji telur ayam
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau

Cara-Cara untuk Membuat Lapisan Atas
1) Masukkan tepung gandum, tepung jagung, telur, santan pekat, gula pasir dan garam ke dalam bekas. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan air dan kacau lagi.
2) Selepas itu, masukkan pewarna hijau dan sedikit daun pandan.
3) Campurkan semua bahan-bahan dan kacau sehingga rata dan sekata dengan whisker.
4) Tapis ataupun kisar untuk memastikan tiada bintilan dalam adunan tepung.
5) Kemudian tuangkan campuran (adunan hijau) ke atas pulut yang telah ditekan.
6) Kukus semula selama 1/2 jam atau sehingga masak.
7) Balut penutup periuk dengan aluminium foil, tuala atau kain bersih supaya air kukusan tidak menitik di atas permukaan kuih.
8) Masak sekejap di atas api perlahan sehingga naik wap.
9) Setiap 10 minit penutup dibuka untuk membuangkan wap air.
# adunan ni bila dah disatukan, aku masak sekejap bagi wap wap sikit baru tapis 



cantik jaa kejadiannya

Monday, August 15, 2016

Deco - TOILET

Baru ni aku jejalan area Ampang...jejalan laa konon sebenarnya pegi rumah kakak aku, anak dara nak swimming katanya. Lepas hantar siIman aku dengan anak buah si Aiman apa lagi panjang laa langkah kami. 
Masa cuci cucu mata tu terpandang laa plate ni..ai lawa pulak..teruih aku gedik gedik nak deco dalam toilet...
Lawa kot asal pandang jaaa nampak semangat jee..kata kata motivasi tuu heee...
Murah pon murah satu RM9 jaa

Sunday, August 14, 2016

Girlfrend day Out, The Curve

Cerita semalam di the curve, ni semua kekawan dari sekolah rendah, menangah,masuk keluar U, kawin sampai le kehari ini..kawan lompat pagar sekolah dulu...alhamdullilah.

Dari petang sampai malam..siap beralih tempat lagi lepas maghrib tuu duduk maka nroti bakar pulak di teh tarik place, itu yang bertembung dengan pekin..heeee..rendah jee rupannya..

Jalan Jalan Makan Durian

Throwback 2 minggu lepas...bila time ada mood berderet aku update bila tak ada mood langsung masuk draft jaaa..haaaa Ni ceta masa pegi rumah kakak aku aritu, si iman tertiba nak swimming katanya sampai sanggup basuh kasut sendiri,kemas baju apa jaa aku minta tolong sanggup buat..nampak sangat membodek pandai tapi itu laa dengan syarat bawa di swimming bosan katanya sebab si Kakak & abgchik tak mau main, memasing sebok nak exam.

Kakak aku duduk apartment kat ampang so senang laa sentiasa bole terjun tiruk kt situ...bila semua kanak kanak bawah umur terjun mak mak apa lagi time tuu laaa panjang langkah itu yang sampai mencari durian kat area pandan indah ..alahh berlungguk juai tepi tepi jalan...ada mahai ada murah.
Tapi susah juga nak cari durian kampung, area situ banyak musang king,D24 tak apa nama lagi laaaa tapi boleh layan kalau memang dah jenis hantu durian telan jaaaaa..
My sister, kecil jaaa dalam family aku dengn arwah abg sulong jaa jenis tinggi
Abaikan muka sememeh aku tuu, siap ada balance durian lagi baawa balik..haa siap plan nak buat kuah durian pulak.
Siap kuah durian cecah roti untuk breakfast

Saturday, August 6, 2016

Nikmatnya kehidupan

Sekadar kita tau..
1-   Kita yang lahir di tahun  
      50-60-70-80 an, adalah generasi 
      yang layak disebut generasi paling
      beruntung.
      Kerana kitalah generasi yang  
      mengalami loncatan teknologi yang
      begitu revolusi di abad ini, dengan
      keadaan usia prima.
     ✌✊邏☺
2-   Kitalah generasi terakhir yang
       pernah menikmati riuhnya suara
       mesin taip.
       Sekaligus saat ini jari kita masih
       lincah menari di atas keyboard pula.
       
3-   Kitalah generasi terakhir yang
       merakam lagu dari radio dengan
       tape recorder.
       Sekaligus kita juga menikmati
       mudahnya memuat-turun lagu dari 
       gadget.
          . . 
4-   Kitalah generasi semasa kanak2
       bertubuh lebih sihat dari anak masa
       kini kerana mandi sungai, panjat
       pokok, melastik burung, gasing,
       guli, getah gerip, adalah permainan
       yang tiap hari akrab dengan kita.
       Sekaligus saat ini mata dan jari kita
       tetap lincah memainkan pelbagai
       game  di gadget .
      
5-   Kitalah generasi terakhir di masa
       remaja yang pernah mempunyai
       geng yang tanpa janji, tanpa telefon/
       sms tapi selalu boleh berkumpul
       bersama menikmati malam minggu
       sepuasnya...  
       Kerana kita adalah  generasi yang
       berjanji cukup  dengan hati.
       Kalau dulu kita harus bertemu untuk
       bergelak tawa bersama. Kini kitapun
       tetap bisa ber ''
      '' di grup Facebook/WhatsApp .
        . . 
6-   Kitalah generasi terakhir yang
       pernah menikmati  lancarnya jalan
       raya tanpa jammed di mana-mana.
      Juga naik motor menikmati segarnya
       tiupan angin di jalan tanpa helmet di
       kepala.
       
7-   Kitalah generasi terakhir yg pernah
       menikmati jalan kaki berkilo meter  
       tanpa perlu berpikir ada penculik yg
       membayangi kita.
        . . . 
8-   Kitalah generasi terakhir yang
       pernah merasakan nikmatnya
       menonton tv hitam putih dengan
       senang hati tanpa diganggu remote
       untuk pindah saluran sana sini .    
       
9-   Kitalah generasi terakhir yang
       pernah begitu mengharapkan
       datangnya posmen menyampaikan
       surat dari sahabat dan kekasih hati.
       ..
10. Generasi yg bawa RM0.10 - RM0.50
      ke sekolah tapi blh makan sampai
      kenyang kat kantin ...
Itulah kita....
Anda generasi itu?
Kongsikan ini kepada yang lain.
Biar yang belum tau menjadi tau
Biar yg pernah tau tetap ingat kalau mereka tau
Dan menikmati lagi indahnya masa lalu yang tidak semua generasi tau..

Tuesday, August 2, 2016

Soto Ayam Sedap sangat - ending of Syawal

Hari ni sebab mood malas aku dah plan nak buat kari ikan kembung dengan sayur bayarm air, sempoi & senang..lepas tu goreng pulak ikan masin, smbal belacan cicah kacang botol perhhh mau berpinggan.

Alih alih masa hantar siIman pegi kafa dia memandai request nak lontong...aku siap jeling lagi, siap dengan drama lagi lama tak makan laaa apa laaa. Dia ingat senang kot dah laa bahan bahan semua tak ada gigih nak cari sayoq lagi hadoi haii memang laa mydin tu sejengkai dengan sekoah kafa dia tapi aku l mals nak turun...

Bila blik rumah selongkaq fridge ada laa bahan untuk soto..haaa so mari laa mari kita makan soto haaaa haaaa..kesimpulannya Lontog kemana Soto saja ada.

Mengintip laa pulak blog blog yang ada resepi soto last last jumpa Chooyaya Secret Grden best juga 2 pinggan juga laa aku bedal !!! terbukti sedap sedap seh. last aku buat soto 2015..tudia setahun sekali jaa aku buat heeee buat, buat pulak  alah time ramadhan, syawal..bulan lain tak mengidam pulak heee..


Blender
  • 1 bijik bawang besar
  • 8 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang kecik
  • Halia 2 inchi
  • Serai 3 batang
  • Buah Keras 4 bijik
  • Perencah sup Adabi (size kecik)
  • 1 bunjut sup ayam
  • Air


Bahan Tumis
  • 2 ulas bawang putih – dihiris
  • 3 ulas bawang merah – dihiris
  • ½ inchi halia – dimayang halus
  • 2 batang Kulit kayu manis
  • 2 bunga lawang
  • 6 biji buah pelage
  • 10 tangkai bunga cengkih
  • Minyak untuk menggoreng
Seisi menumis sampai keluar bau ok, sesambil tuu kacau jangan bagi hangit. Api kecil/pelan jaa bak kaa tuan resepi kena sabaq banyak banyak sampai naik bau baru rempah sebati & sedap..ni petua ok. Jangan sampai hangit sudah..
Rebusan ayam
sambil sambil tu keluarkan periuk noxxa haa apalagi masak laa nasi impit, karang lambat sejuk nasi impit mau meraung tepi periuk bila kuah dah harum sermerbak. Aku laa tuu sebab nasi impit panas lagi padahal perot dah berkeroncong apa lagi aku simpan nasi impit dalam fridge bahagian beku haaa  nak bagi cepat sejuk....bijak bijak bijak..

Ok hasil tumisan bila dah naik bau masukkan dalam rebusan ayam tadi sambil kacau, taruh 2 ketui kiub ayam dan garam. Sendiri rasa mana terkurang tambah ok
Cmpurkan 1/2 susu cair. Tujuan nak bagi kuah sup lemak manis. Ikut suka nak bubuh pon bole tak mau pon tak paaa...kuah soto tetap menjadi cumanya ada ummph kalau letak susu.

Kalau yang tak mau susu boleh juga ambil resepi sini soto-ayam-sedap, aku buat masa tahun lepas memaang terangkat..cuma this time nak mencuba resepi baru pulak,
Aku tambah rempah soto maksiti ni ..sebabnya masa rasa macam ada yang kurang..& aku tau sebabnya rempah sup aku ngam ngam aaa separuh ja tadi balance buat sup hari tu..Punggahh laci jumpa rempah mak siti..alhamdullilah 
Resepi begedil bole tengok sini, aku dah pernah letakkan masa masak soto-ayam-sedap
                   

Daging dendeng ada balance sikt ari tuu aku frozen kan. Sebabnya shusben ku suka makan nasi impit dengan kuah kacang + daging yang kering kering ni..tak kisah laaa rendang kaa tapi kena keringkan sikit...yang berkuah tuu dia kurengg sikit.

My lil One