Assalamualaikum....
Huhuhuhhhh suam suam kuku da umah niii...sejak sejak tukar negeri niii makin tak terkejar rasanya nak update...padahal gambar berlambak tunggu giliran nak post..hayoooo ......
Huhuhuhhhh suam suam kuku da umah niii...sejak sejak tukar negeri niii makin tak terkejar rasanya nak update...padahal gambar berlambak tunggu giliran nak post..hayoooo ......
Masuk jee dapoq petang semlm terus terpandang ubi keledek balen buat mee rebus ari tuuu...ubi merah/oren...so apa lagi terus pikiaq nak buat apa...kang lelama busuk plak...da laaa beli ari tuu mak aiii mahal sungguh....terkeluaq gak laaa bijik mata..
Jom tengok resepi sukatan main agak agak jeee...tapi still aku intai intai blog paberat kak ita...kotkot terlupa garam kaaaa heee
sedap ooo buat minum pagi ngan petang...yummy
KUIH KERIA
By: Kak Wan
Rujukan : Citarasawan
250 gm keledek putih atau oren
1 sudu besar tepung ubi
80 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam
By: Kak Wan
Rujukan : Citarasawan
250 gm keledek putih atau oren
1 sudu besar tepung ubi
80 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam
Untuk Menyalut Keria80 gm gula pasir 3 sudu besar air Rebus keledek keledek hingga empuk dan lenyek ketika masih panas Masukkan garam, tepung ubi dan tepung gandum, uli hingga bergaul sempurna dan tidak lekat di tangan Timbang doh seberat 40 gm setiap satu Bulatkan dan leperkan Bentukkan lubang bulat di tengah Setelah siap, goreng terendam dalam minyak yang sederhana panasnya hingga kuning keemasam Angkat dan toskan minyaknya Biarkan sejuk |
Idaman Kalbu |
No comments:
Post a Comment