Life is Great!!!

Life is Great!!!
Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut.
Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Wednesday, December 24, 2014

Travel-Eurotrip: Italy - I’m in Love (Rome, Florence & Pisa) Part 1

 Rome --->Florence --->Pisa 


Cewahhhhh time ni dah sampai ROME, kitaorg naik flight kul 8.20am dari Paris di Fiumicino - Leonardo Da Vinci Airport.

Sampai jeee jenuh menunggu luggage, part tak best nya sebab tak da langsung notice board tulis pasal luggage..memang confius..tunggu tempat lain sampai luggage tempat lain jenuh melilau bagai..Ingatkan group kami jaa upanya ada gak tourist dr canada kalau tak silap tak jumpa beg juga..so kitaorg pusing laa dari satu tempat kee satu tempat and up jumpa luggage nun jauh ...nak kata salah tempat or salah baca haaaaa....

Lepas tuuu terus keluar cari bas  dari airport ke Rome, sangat murah, dalam €4 seorang/sehala. Tapi sebab time kami sampai pon dah dekat nak mid nite..bayangkan punya lama tunggu luggage !! so kena charge 6 (ada juga laaa tourist yg pertikaikan).


DiRome kami stay di Hotel Home Sweet Home bersebelahan dengan Hotel California. Sampai jee terus fengsannnnnn.....

Info Boleh Google - Booking Hotel


 


 
 Breakfast kami ...huwahhh nangis mak too oily...




Rome atau nama tempatannya Roma adalah merupakan ibu negara Italy. Rome merupakan bandar tertua didunia yang kaya dengan nilai sejarah dan monument sejarah lama. Pusat peradaban manusia terawal dan pusat kepada agama kristian khatolik yang terbesar didunia. Memang cantik sangat...!! terus teringat filem Spartacus.

kami pun memulakan aktiviti pertama pada hari itu, menuju ke beberapa buah tempat menarik dengan menaiki bas Hop-on-hop-off. Antara tempat-tempat yang kami lawati ialah Colloseum yang terkenal dibina sekitar tahun 70-80 Sebelum Masehi




Selesai berposing-posing merata cerok colosseum kami keluar dari sini & melepak dekat dataran di luar colosseum. Kat depan ni ada juga orang jual cenderamata. Kat sini banyak orang melepak syok-syok selfie termasuk le kami.
Jika datang ke Rome jangan lupa datang ke sini sbb anda boleh melihat mcm 2benda. Nampak tak  yg berbaju kuning kat atas tu. Majic okess..haaaaa 10x sizIkri explain kat aku pon aku tak paham lagu mana mamat baju kuning tuu duduk...haaaaaaaa.

Tengok dari jauh nampak cam duduk atas angin jaaaaa...padahal...trick jaaaa lobih!!





Acara wajib


View yang sangat cantissssss




Tea time

Memang senang cari makanan halal di Rome ni kerana ramai orang Islam disini, terutamanya di kawasan deretan bangunan lama berdekatan dengan Stazione Termini.

Malam nya  dari Rome, kami meneruskan perjalanan ke Florence dengan menaiki train intercity dari Roma Termini ke Firenza Santa Maria Novella Station (perhh jenuh nak spell). Dengan kekerapan yang banyak memudahkan pelancong bergerak ke seluruh Europe tanpa sempadan (kecuali Switzerland yang memerlukan penumpang cop passport ).  Dari Rome ke Florence lebih kurang 1 jam setengah.

Info Boleh Google Trenitalia

Upa trainnya
                                                      

Pastikan juga jadual masa yang dibeli, supaya tidak rushing dan just nice untuk check in di Florence sebabnya kebanyakkan apartment ataupon BnB allowed untuk check in sampai kul 8.30malam sahaja, kalau lambat pon until 9pm tak boleh nak NEGO NEGO.... nak minta consideration dengan alasan train delay or what memang tak layan...sorry okey...kalau tak samaada kena add in cost lambat or tak dapat check in. Nasib masa di Florence tuan tanah sanggup tunggu but kami kena extra late chargers  12 (tak silap), tapi kat MILAN kami lambat gak..langsung tak layan...last last kami cari HOTEL jaaa....

Jom muntah gambar lagi....bagi sprit pada yang nak berkunjung ke ROME.



Katilnya serba merah bilik ni..Kami ambil untuk 5 orang so dapat laa 2 katil Queen, 1 katil single
  
Hotel Home Sweet Home
Tram

Landasan Tram

View 

Hop-on Hop-off Tour (best oo siap ada wifi lagi atas bas)






Florence

Florence  kecil jaaaa, selamat untuk jalan-jalan, walaupun pada waktu malam. Untuk pusing-pusing bandar Florence ni, lebih baik kita walking tour saja sebab semua attraction dekat-dekat, sambil jalan kaki boleh kita tengok life orang Florence dengan lebih dekat. Lepas checkin apartment kami merayap keluar, apa lagi merayap mencari HARD ROCK lagi tuu jaa laaa keja kami haaaaaa....dan kebetulan esoknya tuu ada marathon so malamnya tuu memang happening laaa ...ramai yang melepak... !!

Kat HRC ni kalau yang suka tengok live band tu boleh la layan. Tapi kami sebab nak beli Tshirt jaaa, ada la sikit-sikit collection lepas tuu sebab WIFI Free. Dah siap memilih t-shirt HRC selai dua tu, boleh la lepak kat luar HRC sambil dengar music free dari restoran berhampiran. Memang best. Free pulak tu. Sekitar HRC juga ada banyak kedai yang boleh shopping atau cuci mata yang still dok buka lagi...


Lupa nama apartment apa, yang ingat buka jaa tingkap nampak kedai PANDORA

Tarikan utama di Florence ialah Statue of David, hasil ukiran Michaelangelo. Hurmm... patung bogel je pun, So kitorang pandang jaaa di Piazza della Signoria, sebabnya masa berjalan nak ke apartment tuu memang nampak sebijik Statue of David ada kat situ, katanya ukiran tiruan. Hurmmm... tak kisah lah, janji dapat jugak tengok. Cuma nak tempek gambar cam tak sesuai gitu...sapa nak tengok sangat Google jaa okey!!


Layan gambar :-




 



                            







View area Florence








View apartment di Florence, abaikan laa ruang tamu yang bersepah tuuuu



Pisa Tower

Esoknya, kitaorang pergi  menara senget Pisa (Leaning Tower).  Memula nak ke Prada outlet, tapi sebab bas kul 3pm so kami decide ke Pisa dulu.  From Florence, we took the train & the journey is around 1 hour. From Pisa Central, kami naik local bus pulak kat seberang jalan (lupa no bas, sebenarnya tak perasan).   Takde apa sangat pun kat Pisa ni cuma tower tu je la.

Memang amazing tengok menara condong di dunia ni. Tak pernah terfikir akan betul-betul sampai kat sini. Alhamdulillah, sampai juga kat sini





Muka muka happy





Ramai juga pelancong time kami sampai , tapi memasing tak peduli dengan gelagat memasing yang dok sebok nak tahan pisa laaa, nak tolak pisa laaaa....not really bother much. Macam kami kat atas tuuu  haaaaa, ada gak pelancong yang minta tolong snap gak gambar depa..ok laaaaa






 Baliknya sempat laa kami sopping (keja kami sopping jaaaa haaaaa especially siFarrah haaaa nasib mai 3 minggu kalau sebulan mau kena order kontena balik mesia).

Balik dari Piza terus kami jalan kaki ke stesen bus(belakang jee pon dari trains station) untuk ke Prada outlet memakan masa selama 1 jam. Most of the outlets are located in sub urban/rural area. makan masa juga laa nak sampai, tertido jugak dalam bas dibuatnya memasing dah letih. The weather was supercold time tuu...


Memula bayangkan cam besar jee outlet ini...sampai jeeee lol alah alah sebesar padang bola jaaa pon. Kalau tak silap ada few designer outlet cam Prada, Gucci, Ferragamo, Fendi and italian brands. 

Paling popular PRADA and GUCCI full house time tuuu....muka muka mata sepet jaa penuh... cian siFarrah tak dapat rembat beg file gucci padahal dah booking dah nak gi bayaq jaaa. Ni lagi satu masalah kalau transcation  guna credit card around 12-1 mid nite sure problem..under maintenance laaaa macam macam hal.  Jenuh laaaa 2,3x try tak lepas...nasib masa diPrada guna card siLeeya lepas, SiYang pulak guna card aku lepas itu. Cuma time nak ke Gucci tuuu bas dah sampai......




Sampai apartment memasing dah kebuluq apa lagi bebekalkan "Brahim pek" terus laaa memasing nganga sambil posing gedik gedik ngan handbag memasing...



Thats all for now....biarpun kenangan di sini bercampur baur..tapi rasa best tuh still ada. Cuma nasihat aku, kena extra hati hati sebab di sini terlalu ramai pendatang kat mana mana pon laaaa..... Mungkin diorang pun tak ada pekerjaan tetap, so apa yang diorang buat cuma nak kena kan tourist macam kita jeh.



Apapun..semoga perkongsian ni dapat jadi tips untuk yang nak ke Rome sedikit sebanyak.



Info:

Satu yang menarik di Rome ialah dengan kebanjiran warga Bangladesh yang bekerja dan juga berniaga, diorang bebas menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan. Kebanyakannya pernah bekerja di Malaysia, siap bagi salam dan tegur kami dalam Bahasa Melayu lagi. Sempat laa siFarrah tanya tips cammana nak keja diRome..hailaaaa mau kena pelangkung ngan mama dia nampaknya....

Kadar tukaran matawang yang tinggi menyebabkan mereka boleh hidup senang dan siap boleh kirim wang ke negara asal dalam kadar yang amat tinggi.


Sempat lagi anak bujang aku rembat buku ni..10




No comments:

Post a Comment