Tuesday, September 6, 2011

Kuih KERIA

Waaaadusssssss.. dah lama tak apdet.. raya sakan aku upanya heheehhhh tapi kalu ikutkan ati aku nii mmg tangan nii gatal nak mengupdate jeeee tapi mana ada masa nak bertenggek dpn laptop berjam2.. lebih2 lg kalo line tenet tak best.. lg le bikin aku malas nak apdet..lepas tuu nak berkejar wat keja laa....ngan anak kecil lagi....ngan bontot dia yg merah lagi...haaaa lagi lee aku malas asal nak duduk jeeee TIME tuu leeee ada jee benda nak kena wa......haaa siShazleen pulak pantang nam-ak makanan asal jee nampak makanan sumbat lam molot..lemang ketupat rendang..semua lom kira kuih muih lagi, ayaq sejuk lagi hissss mana tak melecit bontot dia.....lepas tuu mula laaa cirit birit...husss penat aku  dok keluar masuk toilet tukaq pampers sikenit niii.....
nak biaq lama kang lagi melecet bontot lagi payah.....cian pulak aku tengok bila jalan terkengkang kengkang




Ari nii nak tempek gambar raya semua lam NB laki aku..tak sempat aku nak transfer semua malam tadi.....so dari aku membosankan diri aku pepagi nii

So aku tempek lee gambar kuih niii yg aku wat petang semalam...berkobar kobar aku cari ubi keledek masa gi market pagi semalam...tertiba tekak terasa nak makan....

Tapi kuih aku nii cam tak best bentuk nya..payah sangat nak uli..lepas tuu takmau jadi bulat...hisssssss hanggin aku ..kalau jadi bulat pon payah nak nampak COMEL....nak gak nampak comel tuuu...baru aaa best nak makan....
padahal aku guna bahan cukup
 

Keledek - direbus bersama garam sedikit
Tepung gandum
Gula
air 
 (aku main agak agak jeee..ikut berapa banyak keledek yang digunakan okiessss)

Di cara aku wat semalam
Keledek yang telah direbus tadi dibuang kulit dan lenyekkan hingga hancur biarkan Sejuk dulu  baru Masukkan tepung gandum dan uli 
sehingga menjadi doh
Bentukkan seperti tayar
Goreng ia hingga kuning keemasan
 
Cara menyira kuih keria :
Masukkan gula dan air dalam kuali
Didihkan ia sehingga likat,pekat,melekat..heheheh
Masukkan kuih keria tadi dan gaul sebati. 
Pastikan semua bahagian kuih keria terkena gula
Kacau hingga gula nampak bertali baru tutup apinya
Kacau lagi sehingga gula kering dan kuihnya tidak melekit lagi

Lepas tuu da lehhh ngappppppp nak lagi sedap, mabeles makan ngan kopi panasssss

p/s :sapa sapa ada petua bagi tau ehhhhh....




3 comments: