Monday, October 15, 2012

Bread Puding berkastad& Iceream

Bread Puding berkastad& Iceream hmmmm terkenang kan ari nii cuaca panas sikit terus teringat kat gambar niii...mana tak rasanya dah 2 minggu kot projek niiberjalan baru ari nii teringat...heeeee

Jom layan ..resepi cilok dari majalah rasa....tapi rasanya rasa yang da expertkan ngan bread puding niii...
Bahan-bahan

8 keping Roti
* 500 ml Susu segar
* 4 sudu besar Gula halus
* 2 sudu besar Butter- cairkan

* 2 biji Telur
* 1 sudu teh Esen vanilla
* 1 sudu besar Tepung Jagung
2 sudu besar Kismis

Untuk Sos Kastard

1 tin susu cair
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula

Cara-cara

Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
Biarkan sebentar dalam 30min agar roti terendam sepenuhnya.

Taburkan kismis diatas adunan.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
Simpan dalam fridge dulu da sejuk baruTuang ke atas puding roti tadi.SEDAP sangat......
Aku siap taruh buah anggur lagi.....


 Plus aiskrim lagi...sedap sangat...

Roti ni aku salut ngan coklat sebanya tukang membuat peminat coklat...kang putih melepak puding aku tak luak pulak....so
sapa yang suka leh tambah 3 sudu besar serbuk koko + 3 sudu besar air panas
kalau tak tak payah pon ok....
tetap maintain sedap gitu...ni sebelum disalut kaler coklat yeee....itu yang putih melepak tuuuu...


 Hasil keja 2 anak dara !!!!

1 comment: