Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Sunday, April 21, 2013

Miri:Laksa sarawak

at Kelab Petronas...sebab aku tak sempat nak masak dinner last friday ari tuuu...mana tak keluar masuk antar budak budak gi skoll...setakat nak panaskan balance lauk siang tadi ok jeee tapi MALAS sehhh
so sebelum aku keluar nak fetch ain dari amali solat siap siap aku watsapp mr.lalling aku...soh jumpa kat Kelabjeee

LaKsa SaRaWak
kalau ikut tekak aku...tak best..ada helba....aku xsuka...nasib bukan aku yang order...heee kalau tak masak laaa aku nak menghabiskan nya...

Bihun Goreng & air kedondong...perhhh nikmat sehhh air tuuu boh plak asam boi..lagi laa syahdu jeee ..sedap sangat..

Hantu laksa....

Saturday, April 20, 2013

Miri:1st. Trial...nikmatnya dapat makan BuRgER


Mulanya i'm starving for DoNUt...mmg terliur sangat nak makan big apple Donut , last-last dapat makan Burger. Hmmm , thankyou mr.laling for the other alternative.

Actually baru 1st.time  makan burger nii since da 4,5 bulan stay kat MIRI niii.. kalu burger McD tuuu tak payah kira laa yeee memang senang sangat nak dapatnya...
Memula ari tuu cari tak jumpa sebabnya kedainya area perumahan...masuk dalam sikit upanya...ingatkan tepi jalan memang lee senang nampak kan..lepas tuuu tak de pulak singboard itu yang payah tuuu...rasanya local people jeee lee tahu....ini pon nasib baik kawan laki aku bagi tau kalau tak jenuh gak lee nak mencari..kempunan lee makan burger kat MIRI...


Ni kedainya...masa kami sampai ramai juga orang laaaa

Taraaaaa...burger kitaorg...haaa cam burger bakar kat wangsa maju tuu kannn tak pon alah alah tepi jalan tuuu ..terBAEK laaaaa...
ni yang buat aku suka gak MIRI niii...haaaa rupanya banyak tempat lagi kena explore niii...




Chicken Wings..
pedas sos dia..hmmmm sempat rasa sikit jeee...habis laki aku telan huwahhhhh.....nangis sehhhhh 
ChIcKen CheEss SaUce
melimpah ruah cheessdi...MArbelles
kongsi ngan si kenit aku (walaupon kepingin tapi ngeri nak telan banyak banyak..).

 LaMb StiCk SaNdwiSh
 order by my lalling..
BeeF CheEss SaUce
meleleh leleh sos nya...

 BeeF ExTremE




 Our Bills...haaa sama price makan kat McD jeee...but ada leee kelainan..!!! SEDAP
 Pelangi Petang...!!

Wednesday, April 10, 2013

Miri:UPSR 2013 AkuJanji

"SK Lutong-Akujanji" so aku tegaskan pada ain ..kalau da berjanji kena usahakan untuk tunaikan janji .. last week "Akujanji UPSR" telah diadakan yang melibatkan murid serta ibubapa masing-masing. Salah satu program persediaan awal sebagai motivasi kepada murid-murid yang akan menghadapi peperiksaan UPSR pada tahun 2013. 

Memula semua parents diberi taklimat bagi membantu pembelajaran anak anak dirumah..satu jee aku notice di Miri nii walaupon ramai yang kata" lombong minyak"..and rata rata penduduk yang tinggal kat sini semua nya dalam golongan loaded..tengok jee tokey tokey cina..kalau tak drive Hammer tak sah..tak driver 4wd pon tak sah...iya kaaa..hee bukan aku jee kata tau jiran depan belakang umah aku nii pon" golongan ada ada.." rezeki masing masing kan cuma taraf pendidikan kat sini kurang sikit..rata rata parents local yang aku jumpa..setakat anak anak diaorg boleh membaca..mengira..da cukup pandai..!!peksa peksa niijatuh tangga ke2..lagi pon sini banya etanic..so tak nafikan..

TAPI bagi aku pelajaran tuu penting..part nii memang aku cukup cukup bertegas dan cukup berdisplin kekadang tuu siap rotan kat sebelah..bagi aku belajar kat mana mana pon selagi kita ada usaha..selagi itu kita boleh berjaya..

Masa memula hantar ain & zidane tuisyen aku da pening pening lalat sebabnya..pengajar bukan dari kalangan cikgu sekolah..sebulan jee aku hantar...so bila tak leh tengok(paham paham jee laaa k) aku berhenti kan...rugi laa juga RM..tapi nak buat cammana...so tukar lagi jauh sikit dari rumah..pon bukan cikgu sekolah..(payah sebenarnya nak cari kualiti kat sini) but this time pelajar UPM & pelajaran berdasarkan pembelajaran disekolah..kiranya cikgu nii gikrusus.
Mungkin pada korang aku ni over ataupun terlebeh action but bila mana ianya melibatkan isi hati aku sebagai seorang ibu dan harapan yang menggunung pada masa depan anak anak, aku terpaksa memikirkan this matter secara serius makanya aku yang secara langsung melibatkan diri tiap tiap malam duduk sebelah dia teman dan ajarkan dia..setiap anak tak sama so macam tuu juga ain.. with ain aku kena sentiasa membantu...explain..terangkan..but im happy with that..aku tahu mana kelemahan dia so subject tuu aku akan lebihkan focus..
insyallah sebagai ibu aku nak semua anak anak aku berjaya dunia akhirat...insyallah!! 

So program tuu dapat laaa aku ilmu gak...cara cara amenjawab soalan..mana boleh & mana tak bole..(so lepas nii dahtak leh kelentong mummy ok..)


Barisan Guru Guru



Pelajar & Ibu Bapa


Petua Orang Tua-Tua Lama
Untuk Anak Menduduki Peperiksaan

Petuanya adalah dengan mengumpulkan alat tulis anak-anak dan genggam alat tulis tersebut ( dalam keadaan berwuduk ), kemudian baca berikut:

1. Al-Fatihah 7 kali
2. Selawat 7 kali
3. Subhanallah 44 kali
4. Alhamdulillah 44 kali
5. Allah hu Akbar 44 kali
6. Ya Hayyu Ya Qayyum 21 kali
7. Teruskan dengan bacaan doa:
” Ya Allah Ya Hayyu Ya Qayyum,Ya Rahman,Ya Rahim,Ya Latif,Ya Jabbar,Ya Khaliq,Ya Allah permudahkanlah anak-anak kami di dalam urusan mereka dalam menimba ilmu di atas seruan dan perintah-Mu. Tenangkanlah hati mereka untuk menerima ilmu-Mu,lapangkanlah jiwa mereka untuk mengharungi ujian-Mu dan berkatilah mereka dengan rahmat-Mu.Amin Ya Rabbalalamin..”

Kemudian tiupkan pada alatulis tersebut dan hati-hati jangan di biarkan bersepahan sehingga di langkah anak-anak. Keesokan harinya ambil segelas air, baca Al-Fatihah 7 kali dan Selawat 7 kali, bacalah doa yang sama seperti di atas dan beri anak-anak minum air tersebut.Insyaalah kita berusaha, semoga dapat membantu anak-anak yang bakal menduduki peperiksaan.

Sunday, April 7, 2013

Flying Back HOME....Perth -KL- Miri

Perth-KL-Miri

Da puas berjimba jimba...touch down KL kul 10pm...sok flight balik kul 11.40am...ammin...haaaa bestttt...next trip plak...
THANK my BFF susahhh susahhh jee antar...kahhhhh

Me,Nora aka Kak Long, Yang aka Noor Halida,Ina..

MIri:Gunting rambut pon kena gaDuH..


1st time gunting rambut kat MIRI..akhirnya walaupon penat bergaduh mulut...(budak nii dah makin peramah yeee sekarang..) mulut tuu tak berhenti bercakap...ada jeee bendanak menjawab...
Jenuh gak lee memujuk....last last aku dukung gak masuk kedai..!! Dari mula sampai habis kena pegang tangan...
alhamdullilah..kalau tak lemas aku tengok rambut dia..bukannya nak ikat...!!

Thursday, April 4, 2013

Perth aku datang day 6:Sculpture by the Sea, Cottesloe & Jalan sampai LENJAN

It's last day already..our flight kul 4.20pm
How time flies when we're on holiday kan..

Last day kami still semangat lagi nak meronda this time kami ke Cottesloe Beach. Beach ni antara beach yang cantik untuk mandi manda di Perth,pada aku lee sebabnya niijee beach yang kami terjah haaaa... Lebih kurang 14km dari Perth CBD so pagi tuu kami naik train lagi..

Kecil jee station nii..so & tak de sapa pon jaga just ada satu mesin untuk tuch n go the tickets..so tuhan nampak okies,kalau tak bayar!!..turun jee laju jee tourist guide kami sapa lagi Pn NoorHalida laaa aka siYang...(sebab apa panggil Yang...sebabnya geng budak nakal...iskkk tak laaa pangillan manja kami...) sebab laju kami ada masa 1jam jee nak terjah cottesloe nii ...setiap tiket valid 1jam okies..so kalau nak rasa rasa belum sampai 1 jam bole main patah balik tanpa membeli tiket lagi...still buleh guna tiket yang memula kita beli tuuu...JIMAT lagi kan..nama pon trip budget!!

1couple nii siap inform 10min jee sampai beach...perrrhhh kami jalan mau dekat 20min..Dalam 1 kilometer lebih..memamg jogging gak kami pagi tuuu  hahahah.. .. Kang dah pegi sampai 1 kilometer lebih.. nak balik kang 1 kilometer lebih lagik.. Doing the maths itself already tire me out.. hahaha..
TAPI sebab niiii..NO HAL BEB!!


Sculpture by the Sea, Cottesloe 1 hingga 19 Mac, Cottesloe Beach, Perth.
Pantai ikonik Cottesloe akan bertukar menjadi taman arca yang menakjubkan apabila lebih daripada 70 artis tempatan, antara negeri dan antarabangsa mempamerkan karya mereka yang unik dan seni. Kini telah masuk tahun ke 8, pameran tahunan di pantai Lautan Hindi ini telah menjadi salah satu acara yang terbesar di Perth dan percuma kepada semua.

Ado..kat PD tak dak tau...
Memang cantik...salahsatu tarikan..apasal laa kat mesia tak de benda alah nii semua...PREE lagi..
sekurang kurang nya kalau ada inisiatif aku rasa pelancong pon ramai kot...!!!




amazing kannn...
Trip this time seronok dan sangat-sangat simple (still takleh beat Hong Kong). Terima Kasih laa my laling for your approval.... Rasa-rasanya orang lain susah nak bagi isteri travel ngan kekawan kot tambah tambah bila dia kena jaga anak...(uitt aku import kakak aku jadi assistant sama tau). ..Thanks syg..Nexty ear punya trip nanti l bisik pelan pelan key..haaaaa...





Dari hujung kanan sampai hujung kiri kami jelajah....so patah balik jalan yang sama naik train & bas pegi Harbourtown lagi...nak lenjan balance balance AUD sampai "O" dan jalan-jalan untuk kali terakhir di sekitar Perth City.Tempatnya, bagi aku tak besar mana pun...itu yang sanggup tawaf tuu setakat nak abeskan duit kat sini banyak factory outlet tuuu tadah tangan..heee harga pula lagi lebih murah & yang utamanya JIMAT berbanding Perth City.  

Aku boleh dapat levis Buy 1 Free 1. Harga satu levis AUD79 ,kiranya kau amek 2 seluar tapi bayar untuk satu seluar sahaja. Kalau convert to Ringgit Malaysia kita masih dapat harga murah RM120/1 helai. Mana nak dapat Levis less than RM300. Kami memasing rembat Levis..bukan satu tau...tapi busuk2 pon 2 helai sorang....heaven..!!! 
Lepas tuu Baju Cotton On di Malaysia almost RM80++, beli di sana boleh dapat lebih kurang RM30 as usual aku suka half price...aku rembat 2 lai baju gak...!!!







 
Semua nii souvenier untuk aku ...yang gambar baju PERTH tuu gambar aku cilok kawan aku punya...(haaa pinjam aaa kaklong)..sebabnya barang barang souvenier untuk anak anak aku da asing siap..siap..zikri ngan kakak aku punya aku tinggal kat umah kakak aku jee..malas nak bawa balik MIRI..yang selamat sampai MIRI pon tak sempat nak snap anak anak aku da punggah & pakai...hehhh..budak budak kannn!!!

 BEST!.Kalau dah shopping, aku ni jenis lupa camera .Jadi gambar dekat sini tak adalah banyak sangat. Enjoy kasi semangat sapa sapa yang nak terbang plak..!!
Memasing penuh tangan ngan hasil rembatan....ramai gak org mesia kat sini...asyik berselisih bahu jeeee....

habis sopping jeee naik bas n turun perth city..makan...balik hostel terus ambik cab ke airport..sampai airport baru start repacking balik barang barang....!!

Kul 10mlm...selamat mendarat...perhhhhh...letih but happy...!!!
EXCEED Luggage...YES..!!! luckly my prend naik MAS...so pass lee beg aku yang ringan..

Huuhhhh selesai juga ...!!! Next Trip coming soon..insyallah

 

Monday, April 1, 2013

Perth aku datang: Day 5:Kangroo lagi,lobster,tgk batu & main pasirrrrr......


Let's quickly get this done and over with okay..

Here it is.. our Day 5..


Meh sambung....walaupon malam sebelum tuu kami lepak tepi tingkap sambil dok perati org lalu lalang sambil dok gosip ceta artis...sambil dok siYang yang tertiba dahaga nak cariJUS laaa...hiss macam macam  laaaa...
yang nyata nya sok tuu pagi pagi kami da bangun...rugi ooo kalau mai berjalan nii bangkit lambat...haaaa

7.00 am bas yg kami chartered sampai betoi betoi depan hostel kami...haaaa tak menapak okies ari nii..driver mai  ambek.!!
Lepas tuu pusing pusing ambik pemumpang lain & by kul 8.30am kami da start gerak rasanya cost for today AUD175 bukan as yang tertera kat pamplet tuu..dapat diskaun!!!!

Memula kami gi melawat kangroo lagi, tapi kalau ikut tour nii cam tak best sebab rushing tapi kiranya kami nii bernasib baik lee kot sebabnya this is our 2nd. time terjah sini..so tak lee kisah sangat....so sebabkan pagi dah masuk zoo...binatang pon xsempat makan,xsempat nak minum...cian oooo...trip pagi nii show pon xsempat melawat...sebabnya show start kul 11.30..(nasib kami dah layan ari seblm tuuu)

This time kami jalan sendiri jeeee....
selipar okies...haaaa buruk perangai...
sebenarnya aku tak hinggat turutan singgah mana mana...kelupaan laaa pulak...!!!

Yang aku ingat lunch kami singgah makan kat Lobster Shack jauhnya patah tengkuk2 tido dalam bas. Bus driver cum tour guide mmg pro la. Semua pun dia explain along the way. Tp apapun aku tak dengar sebabnya aku bantai tido...ngantusss ooo dah lee malam sebelum tuu dok bergosip tepi tingkap hostel.
Tempat dia kecil jeee...aku rasa kalau tak bgtau..sure aku pon tak tau heeee..kalau tak ikut tour leee...Kat sini tourist akan di 'hidangkan' dengan information of a live lobster processing plant. Kaya buat bisnes ni. Apasal laa aku tak teringin nak buat gak heeee...
...!!! Export to other country. Hidup2 plak tu. Masuk factory tgk mcm mana lobster tu di process ikut gred. 

Memula excited jeee masuk sini...tapi lelama adoiii bosanlee setakat tengok dari jauh...cuba kasi turun nak gak aku pegang2 lobster tuuu...nak gak aku cuit cuit lobster tuuu..
dalam dok bosan last last kami gak yang keluar last sekali....mana tak ada gak yang gila nak snap gambar lelama kat sini...hanggin gak aku dah laa ngan prot berbunyi... 

Keluar jeee semua da makan... lunch pack dah ready. Lapar ni.Awal awal lagi kami dah pesan provide us with Halal Food...so makan lee salad, buah apple sebijik,muffin ngan ayaq kotak...brupppp kenyang !! time nii sapa sapa yang order lobster semua pakai dok mentedarah..perhhhhh...time nii laaa Si Yang baru nak offer...

choiiii awal awal tak mau....murah tau kat sini....
Malu sehh nak tempek gambar nii tapi sebab kawan aku si Kak Long pesan....TER...tempek gak laaaa...haaa budget anak org kayo laaa plak..
terliuq..haaa sapa nak try pi PERTH okies....kalau kat MIRI pon xleh dapat rega murah cam tuuu..nii siap masak lagi...


Dah kenyang sambung membuta lagi sebelum sampai ke Pinnacles Desert.....kami datang!!!
sampai jeee Nambung National Park, masyallah cantiknya...indahnya keajaiban ciptaanNya. View yg sgt cantik. 
Memasing mula leee gedik gedik nak snap gambar...tapi yang tak best tuuuu asyik nak menepel jeee....payah sungguh nak snap gambar sorang sorang...kalau nak snap pon kena mention awal awal kalau tak ada jeee LALAT hinggap...aku pon konpius...tuu NOTE sapa tuuu...kahhhh sial kan kawan cam aku...!!!kedekut sehhh!!! tul tak kak long...!!!!

choiiii terkutuk kawan sendiri laaa plak...haaaaa!!!tak paa depan depan..
Me & kak long...haaaa sebab apa panggil kak long pada hai mak pak lain lain..
sebabnya kami dari tadikan berkawan so kira sendiri aaa berapa lama tuuu...lepas tuu satu kampung...
sebab apa panggil kaklong..haaaa sebabnya kami budak nakal kat sekolah dulu...haaaa...kena gak pelangkung ngan depa lepas niii....
Aksi aksi mengetisss yaaaa


Lepas tuuu trus kami keLancelin nak mengroller coasterkan serta nak mengurus kan diri..heee..iya laaa tuu lps tuubantai makanberpinggan balik..cammano!!

Sampai jee kam ipusing pusing bukit pasir tuu seround 2..ngan 4wd tengok view laut...sungguh sungguh terpesona..indah sungguh cipataannya....terpegun okie...so sampai satu part tuuu 2,3 kali gak aku perasan 4wd nii dok pusing pusing lam hati dok agak tak leh naik kot sbb pasir niii....tapi kan tertiba...dari paras tinggi kami turun bukit pasir tu
mak aiii cam nak tertimbus jeeee...suspens gile....walaupon cuak...time tuu ada gak yang menjerit...termasuk aku...haaaa..memang best...2 kali tau kami try..haaa time nii ada yang turun buat video, ada yg still atas bas nak merasa lagi....

Lepas dh kecut semua isi perut. Try papan luncur plak. Sapu lilin pada skateboard untuk mudahkan luncur. Lajunya.....

Time nii kami ber3 jeee turun naik bukit pasir tuuu...siBeb tak join sebabnya...CONTACT LENS!!...so sapa sapa nak try sand boarding nii tak yah pakai contact lens jeee..angin kuat....habis pasir masuk mata...time niii YES tak deee
lalat.. Mmg thrill. 
 
Masa turun menang lupa donia syiok ooo memula jee takut takut...2nd round..DONIA ANA YANG EMPUNYA..!!!
Panjat naik bukit sempot dah .. mau 5,6 kali gak kami turun naik.. tapi syiok punya pasal..layannnnnn bukan  hari hari aku leh buat benda niii



I would recommend anyone to experience them.. Tapi kena stay 3,4hari ..Sebab agak jauh journey dia.. and tak syok la kalau melawat terkejar2 dari satu tempat ke satu tempat kan..

Like us.. we probably did not manage to cover a lot of places.. but we really took our time enjoying each location.. and what they have to offer.. And Fremantle,Pinnacle & Lancelin one of the highlight of my Perth trip.

Sampai jee town aroun 7.30pm kalau tak silap...Bus hantar sampai hostel tapi sebab kami niimemang kaki berjalan so masaround tuu nampak satu kedai nii still buka so memasing melompat turun sama bila ada yg stop near by..haaa isi prot penting oooo..

 
Da kenyang onthe way balik tuu singgah McD haaa free wifi okies...time nii laaaa nak post gambarkat FB laaa ..instragram laaa...nak watsapp laaa...
time nii lee nak buat "instaplace"..time leee si Bebterjerit jerit...cepat..cepat sent gambar hadoi laaaa..sungguh sungguh bole mendatang kan marah haaaa..nasib baru lepas makan kalau tak aku lempang laju laju gak budak niii haaaa....

kat kul 10 lebih gak kami menapak balik..sambil dok plak sok kul berapa nak keluar...

We see the city from a different perspective..
And we kinda like what we're seeing so far.. hehe..walaupon kami da ban aussie nii sebabnya exchange rate melampau lampau...barang plak melampau lampau gak haaaa,..BUT we still ENJOY our short trip.

See you later..
Nak abeskan cepat2 post aussie nih sebab nak focus holiday planning bulan May plak...