Life is Great!!!

Life is Great!!!
Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut.
Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Sunday, March 24, 2013

Perth aku datang: Mandurah,AQWA & Fremantle lagi..cantiknya rumah rumah elit niii...

Mandurah merupakan bandar kedua besar selepas Perth di Western Australia ni. Dari Perth City lebih kurang 45minit untuk sampai ke Bandar Mandurah ni...yg terkenal dengan dolphins,  aktiviti boating, fishing dan juga marine ada kat sini...Ingat lagi masa di BaLI pon sebok mencari dolphins sanggup sebelum subuh bangun naik boat sampai ke tengah laut semata mata nak tgh dolphins....time tuu sekoq jaaa nampak tuu pon jenuh berkejar...bukan satu boat jaaa....ada lee dekat 10 boat kot dok kerumun sekoq dolphin..hissss melalut plak nii BAlI kaaa PERtH...

Amik train dari Perth Underground station laluan menghala ke Mandurah dan berheti di Esplanade and calling at nine stations along the way dalam 45 minit juga laa sempat leee lelapkan mata, dari situ keluar je station ada bus, yang akan pusing2 area mandurah. Tunjuk tiket yg dah beli tadi, so naik bus dah tak payah bayar. Bagitau je driver bus nak ke mana.
Kami Beli 2 tiket sahaja, pilih "Unlimited rider" untuk menggunakan semua perkhidmatan di bawah 'Transperth" ; Train, Bus & Ferry.


Susah susah haaaa buka mulut tanya yeeee...insyallah tak sesat Kat setiap stesen bas ada info pasal no bas, laluan dan masa tiba ke stesen tersebut.  Mudahkan?  Bila le standard pengangkutan kat negara kita akan jadik macam ni...hopefullly soon

so sambil sambil pusing tuu bole gak tengok rumah rumah,view2 area sini pulak...


 Landmark Mandurah kot..heeee sebelah station train tuu ada..


so ada satu kedai gift yang jual tiket untuk naik cruises pusing2 crusing looking at all the luxury vacation home along the waterway..kebanyakan dia orang ni buat rumah berjuta dan duduknya tak tau leee berapa tahun sekali...banyak yang kami nampak cantikkk sangat tp xda orang....hisss kalau laaa aku dapat sebijik....????
Semua rumah ada boat okiesss..kalau nak beli boat pun tak mampu camana nak buat rumah..hee..hee...umah kat BJ pon dok bayar bulan bulan lagi heeeee

Boat and water ni lain feeling dia...nampak terus rasa really holiday..no stress,no tension..sit back and relax..oh yee..sepatutnya boleh nampak dolphin kat sini..tapi this time dia tak muncul pulak..

 cantik sangat rumah rumah along the waterway nii...sayang gambar gambar tuu xdapat diselamatkan lee polak..terdelete hadoi laaa sayang banget!!

Satu round pusing kamibalik ke Jetty, sempatlee lepaskan dahaga cari aiskrim...sedap sangat..

Then nak ambik bas balik terus ke Hillarys Boat Harbour kali ni nak singgah AQWA (The Aquarium of Western Australia)



Sebelum tuuu masajejalan nampak lee sekawan burung tengah lepak lepak...heee so apalagi snap jap 2,3 keping gambar...



The Aquarium of Western Australia, semacam Underwater World di Langkawi dan Aquaria di KLCC....boleh tengok ikan lalu bawah terowong..lepas tuukita jalanbawahtuuu....teruja nya aku nampak ikan pari mai aiiii..besaq yang amat....

terletak di Hillarys Boat Harbour, koleksi hidupan laut yang lebih banyak dan membawa kita menerokai laut 12,000 km kawasan barat Australia. Boleh juga menyelam dan berenang bersama ikan jerung (sama seperti di Aquaria).& boleh dak menyelam tengok terumbu karang dengan bayaran AUD20...perhhhh alatan semua disediakan...kitabawa badan n bayar jeee...




Time nii memang cuaca sungguh panas...lepas puas tengok ikan ikan semua snap gambar kat public area situ ada themepark gak, ada open beach..so ari  minggu memang ramai leee lepak lepak.
Then kami decide nak terus ke fremantle lagi nak round pasar malam katsini & dinner kat kailis fish market cafe pulak...
antara cicerello's ngan Fish Market Cafe...ikut tekak memasing
It's quite famous in the internet.. antara Cicerello's or Kaili's.. Famous for it's fish and chips..
And org ade lah ramai nak mampos youols..
 Seafood platter and Salt & Pepper Squid

Mmg heaven! Tapi semuanye harge AUD85.00. Hohoho.. Tapi seriously, kat Perth kalau harge makanan, AUD convert ke RM mmg mahal. So jgn lah kite convert. Kite pura2 jadi australian sudaah..

Kat sini tomato sos,cili sos pon nak kena beli.. haha.. tapi makan punye pasal takde hal.. bayar saja mcm bawak duit 3 guni.. takyah pikir pasal convert2.. kawan aku yang auditer pon dah xsanggup nak convert convert nii...



Lepas dinner.. mulalaaa start adegan berpossing macam jakun di tepi2 restoren.. hahahha.. orang tengok mesti cakap.. "so tourist!" .. hehe.. pedulik.. aku bukan datang tiap2 minggu kan..  Tapi cantik area dia.. byk restoren2 lain.. and mmg sejuk nak mampos..tapi ada kami kisahhh...

da penat kami jalan balik nak kejar train...heee weekend train sampai kul 2pagi yeeee....





Tiket beli jeeee kat tepi tuuu ada mesin cam kat mesia agak...!!!
Jangan menipu sebabnya sampai kat station besaq akan ada petugas yang tengokkan tiket tuuu..ada juga station yang tak de petugas tapi kena ingat TUHAN nampak...so bayar tiket okies...

Till then nite uolls








3 comments:

  1. waaaaa...jeles....nak pegi jugak nnt

    ReplyDelete
  2. insyallah ada kalau dah ada aim...heeeeee

    ReplyDelete
  3. Jom pi lg kuang kuang kuang...tp kita bertiga sahaja...

    ReplyDelete