Life is Great!!!

Life is Great!!!
Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut.
Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Tuesday, October 29, 2013

Bingka Labu

Dah 2 3 hari gak laaa labu yang aku beli kat E-Mart dok tersimpan lam fridge....so balik jee dari skoll trus godek resepi bengkang labu, last last jumpa laaaa kat umah kak Nor....and baru aku tau suhu memainkan peranan upanya...and oven aku pulak memang jenis cepat panas so memang aku reduce ke suhu 165c.


                                      




Resepi memang 100% ikut kaknor...Jom tengok resepi..
BINGKA LABU LEMAK MANIS
sumber : Yatie & Jun
sumber : K.Nor
BAHAN-BAHAN-Yatie guna loyang bulat 9 inci
2 biji telur
2 cwn santan (Yatie guna santan kotak kara 200ml, selebihnya tambah air biasa je)
1/2 cwn susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter/minyak sapi-Yatie guna minyak sapi
2 cwn labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih

CARA-CARA
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
Tapis adunan tadi, kalau guna blender lagi senang. Tuangkan dlm mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.**Labu tu sengaja saya tak blender sekali sebab suka tngk jalur2 labu yg tak hancur sangat masa kuih di potong. Rasa makin teruja nak menikmati kesedapannya.

*K.Nor buat 1/2 adunan dan bakar dgn suhu 160C selama 1 jam (mine abt 1jam 10min), alhamdullilah menjadi dan sedap sangat .....budak budak pon suka.....
                                 

                            



No comments:

Post a Comment