Assalamualaikum..
Minggu bersemangat nii..ada jee benda aku nak buat padahal sebok mengalahkan apa jaaa...pepagi antar anak dara lp tuu masak tuk lunch...makesure sebelum 11pg aku kena siap sebbnya nak angkut sikenit tuu pulak...lepas tuuu sikakak & siain...sampai laa kul 3pm br sampai umah balik...
Balik jee malas nak layan penat.. trus aku masuk dapur itu yg memacam tuuu..lepat pisang laaaa...kek pisang laaa...kuih cara manis laaa...roti jala laaa and semalam puding jagung pulak......
Kali ini roti jala aku kaler purple...(req.anak dara nii..fav kaler dia) cicah ngan kari ayam & sambal ikan bilis..
JOM TENGOK RESEPI:
Resepi Roti Jala:
(Sumber: K.Wawa/ K.Ummi Kuantan/ Sumber c&p : Dapur Ain)
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning (ikut warna kesukaan)
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning (ikut warna kesukaan)
Cara Penyediaan:
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sebati.
2. Perapkan selama 1/2 jam .
3. Panaskan kuali dgn api sederhana.
4. Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
5. Tebar/kirai adunan atas kuali.
6. Biarkan hingga roti jala tu masak.
7. Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2
2. Perapkan selama 1/2 jam .
3. Panaskan kuali dgn api sederhana.
4. Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
5. Tebar/kirai adunan atas kuali.
6. Biarkan hingga roti jala tu masak.
7. Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2
Kari Ayam
Sambal Bilis
Love the colour
wife saya pun ada buat roti jala ptg td. rupanya ke laut rasanya blh tahan sedap
ReplyDeletehee rupa kelaut takpaa JANJI sedap hingga menjilat jari......
Delete