Life is Great!!!

Life is Great!!!
Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut.
Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Sunday, January 26, 2014

Tea Time: Kuih Cara Manis


Salam Petang...sejak 2 menjak nii asyik berasap jee dapur aku tambah MIRI now musim hujan so apa lagi banyak laaa request dr budak budak niii...alhamdullilah penat penat pon habis lincin depa telan kalau tak mau kena piat telinga....heee

tuuu pon kat dapur dah siap adunan cokodok pulak....standby kot kot sakgi ada jaaa yang minta...kalau tak pon esok pagi jee laa jawabnya....heeeeee

Resepi di kalau google lebih kurang sama jeee....+ - sukatan air ngan santan jeee..yang lain lebih kurang sama ...ins sha allah menjadi jeeee... 


BAHAN A: 

(Campurkan semua dibawah dan blend) ... sukatan guna cawan kopi yang biasa tu ya... bukan nya Mug


1 cawan tepung gandum 

1 cawan santan pekat (guna santan kotak jee)
2 biji telur (untuk kuih tak melekat/ susah nak lekang dari acuan.. )
3 sudu besar minyak masak 
1 cawan air daun pandan (dari 3-4 helai daun pandan)
sedikit garam 
sedikit pewarna hijau 

 BAHAN B:

Gula putih 

 BAHAN C (Untuk sapuan pada dasar loyang) :

1 helai daun pandan sedikit minyak masak

 Cara-Cara Memasak:- 


1. Panaskan acuan Kuih cara.

2. Sapu sedikit minyak pada dasar acuan dengan menggunakan daun pandan. Pastikan tiada minyak yang tinggal bertakung. 
3. Ceduk dan masukkan bancuhan tepung kedalam acuan... hampir-hampir penuh (lebih dari 3/4) 4. Biarkan seketika <> 30 saat supaya tepung di bahagian bawah masak sedikit.. barulah dimasukkan sedikit gula (1/3 sudu teh).
(Nota: Jika bahagian bawah kuih masih cair, gula yang dimasukkan akan menembusi kuih dan air gula akan keluar dan mengakibatkan kuih melekat pada acuan. 
5. Tutup dengan tudung periuk. 
6. Pastikan kuih masak dengan sempurna (tiada cairan tepung) barulah di angkat dan pasangkan.

2 comments:

  1. Assalamualaikuk su rajinnya buat kuih cara manis ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalamsis...sini asyik hujanjeee....budak budak nii pulak asyik mengangga jeee..heeee

      Delete