Life is Great!!!

Life is Great!!!
Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut.
Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Saturday, March 21, 2015

Muzium Diraja : Istana Negara Lama


Lama sungguh berhajat nak visit Istana Negara yang diangkat sebagai destinasi pelancongan rasanya dari last year lagi. Sebabnya aku terpikir sure gempak punya ISTANA niii....Nak jadi cerita semalam lepasnya solat Jumaat, memandangkan kami semua dari Pandan masa nak balik tu memasing semangat memikir nak singgah mana...ada hati lagi tuu nak meronda padahal memasing asal masuk je lelap...aku juga sorang sorang tergejil biji mata..tahan ngantuk. 

Muzium Diraja dibuka pada setiap hari, bermula 9 pagi hingga 5 petang. Bukan free ok kena bayar dan harganya berpatutan RM5 dewasa dan kanak kanak RM3, tapi buat pelajar sekolah menengah masih dikira sebagai kanak kanak...so Jimat disitu..

Semua sekali aku bayar RM18 berbaloi kan... 

Sebelum kami tawaf istana, post dulu kat mountain yang cantik ni...
NO PICTURE,NO SHOES..

Hambek memula berangan fefelling nak snap gambar juta juta alah aah post Cinderella (psss movie post belum tengok lagi) teru kecundang...

But serius dalam memang lawa...macam macam dapat tengok..yang tak dapat tengok and jumpa anak raja yang handsome handsome jaa cam anak raja Johor tuuu...nasib anak dara aku kenit lagi kalau tak dah bole buat calon menantu !!! cittt hangan hangan tak sudahhhhhhhh 

Masa dalam istan lama dapatlah tengok balai mengadap kecil, ruang tamu utk kerabat, ruang tamu utk para duta, ruang tamu utk menteri, ruang tamu utk Permaisuri Agong- gosip time, ruang pejabat Agong, ruang pejabat Permaisuri Agong, ruang santapan di raja, ruang santapan kerabat, ruang nonton cinema - aku rasa kalau tengk kat panggung lagi best kot..,bilik peraduan Tengku Mahkota, bilik2 peraduan kerabat, bilik peraduan Agong, bilik persalinan, bilik bersiram di raja, bilik bacaan, klinik di raja - siap ain & zidane teruja lagi tengok bilik ini....sebabnya tak terpikir ada...haaaaa aku gelak jahat....hallo mesti laa ada kan...cuma nya diistana ini tak ada swimming pool, bilik gym, bowing...agaknya istana yang baru sure lagi complete kot kan.....

Last sekali paling best and paling besar "apartment Agong", walaupon dalam bilik just ada pameran katil, sofa sikit sikit , TV kotak tuuu (yelaahhhh istama lama kan takkan nak taruh flat screen pulak..) bilik ini paling nampak mewah besar amat...sambung dengan bilik mandi & biik dobi & bilik baju....
sangat cantik dengan deco yang tentu tentu mewah ...fabrik langsir & wall paper....mati berangan laa aku  haaaaaa.....

Keseluruhan 2 tingkat akan ada petugas yang akan jawab soalan soalan dan sangat membantu....Nak snap picture curi curi pon takut....scary haaaaa..mana tau "hati hati ada yang memerhaati" kalau CCTV ok lagi..so paham paham jeee......

Budak ini masa keluar nampak buggy ni sebok ajak naik siap pegi tanya lagi kakak tuuu kena bayaran tak? Bila nak jaln? Bayar mana? Ok sapa yang nak naik buggy kena bayaran sebanyak RM1 dewasa, kanak kanak FREE...

Pusing depan istana and hantar turun ke tempat beli tiket tadi..so tak payah laa nak menapak turun...
Puas hati dapat naik......


Sejujur jujur nya pendapat aku ...biar betikkkkk takkan istana cam gini....tak nampak elegent langsung rasanya bukan setakat rasanya aku berani kerat jari rumah orang kebanyakkan yang kaya raya lagi lawa berbanding istana ini...memang mewah tapi simple sangat....mungkin istana yng baru kat Jln Duta lagi canggih kot..!!!

Sayang sangat walaupon dah dijadikan tempt pelancongan tapi sebenarnya maacm kosong...!!! masa aku pegi pon tak ramai pelancong just org kebanyakan yang macam aku ini jee ada...

Mula terpikir tiap tiap tahun berhabis untuk kos pengubahsuaian mana pi....apa jadi..takan tuuu jaaa !!!! 


No comments:

Post a Comment