Life is Great!!!

Life is Great!!!
Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut.
Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Friday, September 27, 2013

Sagu gula melaka

Suka sangat aku dengan sagu niii.....stok kat rumah sentiasa ada...kejap kejap buat sagu bronok ...kalau tak pon buat bodo haaa...
Semalam buat nasi impit ngan kuah kacang so hari ni teringat laaa pulak nak buat sagu gula melaka...terjatuh cinta ngan menu nii dah lama selalu tuu beli jeeee...masa memula makan kat umah kenduri kawin kawan laki aku...huhhh 3kali aku ulang alik tambah dah laaa time tuu tengah panas dapat pulak desert sejuk sejuk...laju jeeee...
Miri pulak kebetulan seminggu dua nii memang panas so apa lagi gigih aku lepas hantar budak kenit nii giskoll sampai umah terus punggah dapur cari bahan n buat.
Ada yang guna santan takpon susu cair...so terpulang pada aku lagi prefer susu cair...lemak manis !!
                                  
Sagu:
1 cawan biji sagu (warna putih)- aku guna kaler merah
1 liter air
1 helai daun pandan simpul
Pewarna kegemaran
Jagung manis *terpulang nak letak kee tak
Cara-Cara:Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam.Kemudian toskan.
Didihkan air bersama daun pandan. Setelah mendidih, masukkan biji sagu dan masak sehingga sagu bertukar jernih. Tutup api dan biarkan seketika.
Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir untuk buang kanji. Titiskan warna kegemaran dan kacau menggunakan garfu.
Simpan dalam bekas comel comel or apa saja. Masukkan lan fridge...kasi sejuk.
Untuk Manisan:
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan simpul
Cara-Cara:
Satukan semua bahan, masak hingga gula larut dan pekat kemudian tapis.
Santan:
1 cawan pati santan
1/4 sudu teh garam
atau:
Susu cair
Cara Menghidang:
Keluarkan sagu dari acuan, curahkan gula melaka dan susu cair. Letak sesudu jagung manis.

                                  
                                                        Curahkan sirap gula melaka


                                
                                                                       Susu cair

                                 
                                              Complete dengan jagung manis dalam tin

Lol baru jeee cakap miri tak hujan tertiba niii dah gelap hujan rintik2....alhamdullilah walaupon hujan tetap laju jeee kami anak beranak habiskan....

No comments:

Post a Comment