Life is Great!!!

Life is Great!!!
Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut.
Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Monday, September 9, 2013

Kailan ikan masin

Opssss tertiba banyak plak makanan kat blog niii .... Padahal nii bukan blog masakan yeee sesuka aku jee nak upload resepi apa yang aku masak....haaa senang buat rujukan untuk masa hadapan alahhhh cam org dulu dulu kalau ada resepi or ilham nak masak lekas lekas cari buku resepi haaaa nii tak tipu dulu arwah mak ada siap ada 2,3 buku resepi ooo...buka paper ada resepi siap gunting tampal....zaman dolo dolo.mana ada pak google...!!! memang terbaek laaaa paling tak boleh hinggat resepi biskut buah taruh lam acuan sampan..memang delicious sangat sangat...air tangan mak laa kan, kalau masak telur goreng taruh kicap pun sedap tahap 5* memang terbaek...

Buku resepi tuu pon da hilang masa zaman arwah mak ada lagi..banyak sangat tangan....konon konon nak menollong laaa mak tampalkan resepi baru.buat main masak masak ngan kekwn....last last hilang huwahhhhah sayang oooo..

Mak aku pulak time tuu da over terro alah alah masterchef gitu tuuuu so bila hilang jaaa buku resepi tuuu memula jaaa marah, pong pang pong pang berletiaq...haaaa tapi mana keh marah lebih lebih kan anak sendiri herrrr...tapi masakan tetap klas ......wahh rindunya masakan arwah mak...sampai sekarang daging masak hitam mak tiada tandingannya.....

"alfatihah buat abah dan mak tersayang...moga kalian ditempatkan dikalangan org2 yang soleh dan disisinya..amin"

So kiranya blog aku niii consider buku resepi gak laaa plus kisah harian aku anak beranak suka duka seharian especially di perantauan nii...perhhhh perantauan laa sangatkannnnn...still kat mesia okie... 

                                    

Jom tengok resepi yg senang dan sedapnyaaa kailan ikan masinnn....sedapnya!!!!!!!!!!!!!!

                                    
Bahan-bahan

seketul ikan tenggiri masin ( potong dadu kecil)
segenggam sayur kailan
2 biji bawang merah (hiris)
1 biji bawang putih (cincang)
1 sudu besar sos tiram
1/4 cawan air
minyak untuk menumis

Cara-cara

1.Panaskan minyakk kemudian goreng tenggiri masin sehingga garing kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih goreng hingga naik bau..
2. Kemudia masukkan sos tiram dan juga airrr..lepas tu masukkan sayur kailan..
3. Dengan gunakan api kuat goreng hingga daun sedikit layu dan boleh dihidangkan..

                              

No comments:

Post a Comment