Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Sunday, February 24, 2013

My"kesayangan"da sihat sejahtera

Syukuran sihat da darling aku niii..kalau tak susah hati oooo...heee..actually da 2 minggu note aku nii masuk workshop sebabnya black skrin....jatuh punya pasal masal charge arituuu

Nasib buka aku yang buat so selamat laa dari jelingan maut en suami..kalau tak..!!! larikkkk...
Tapi gara gara anak dara kenit so en.suami diam kan jeee...bila aku pot pet pot pet..cepat cepat dia ajak antar repair..tp sebabkan masa kejadian masa cina makan besaq..mana ada kedai buka...sabaq jaaa laaaa...seminggu gak laaa dok tatap skrin kosong...

But now alhamdullilah suka suka...seminggu da siap...masih under waranty so selamat RM...
Kena pasang skrin protector baru..terbang gak laaa RM29...tak paaa takpaaa janji puas hati!!!

Sayang oooo dah leee hadiah dr en.suami semperna aku jadi ikut dia kat MIRI...lagik semperna aku resign..lagik semperna ..hisss banyak laaa pulak...semperna dia sayang kat aku...


Saturday, February 23, 2013

MiRi-Pantai Lutong

Petang tadi jalan jalan cari pasal lagi heeee...lepas jee ambik ain dari tuisyen apa lagi terus aku ajak tukang driver jejalan bukan apa bosan lee pulak asyik duduk umahjeee...cuaca pulak cun jeeee tak panas...tak hujan...

Sejak duduk miri ni suka sangat aku tengok pantai...suka tengok sunset!!tergoda....

let the pictures speak !!

 Sampai jeee terus budak budak niii tak lepas peluang...hmmmm jenuh aku terjert jerit langsung tak jalan.
Baju Spare plak lam keta satu lagi..geram aku..!!




 seluar jeans sikenit dah kena tanggal...bukan sikit sikit punya basah...lencun..hanggin aku!!
tapi opssss salah aku gakkk...heeee lupa nak cekau baju spare depa..









 budak ni nak try berjinak jinak ngan camera..aku kasi can jeee..mana lehhh halang kalau da minat dia..
heee...kehhh
 berani laa time papa dia tak da...kalau tak mau kena piat telinga tuu..ngan aku sekali kena !!!

cantikkannnnnn

Thursday, February 21, 2013

Alhamdullilah....berjaya gak aku ganti puasa...


Berjaya gak aku puasa ari niii..
1st.experience kat Miri berbuka awal...heeeee!!!





Note : rindunya anakbujang aku tuuuu..hope dia sihat & dah ada ramai kawan...
walaupun selalu SMS..hati ibu tetap terasa..!!

Friday, February 15, 2013

Zikri - MRSM Transkrian

Alhamdullilah dan syukur sekali lagi dengan rezeki mu ya ALLAH.
Lapang..senang hati..bangga.. macam macam perasan bila zikri terpilih ditempatkan disalah satu MRSM..dengan keadaan aku yang jauh nii lagi leee siang malam aku berdoa taksanggup rasanya nak biarkan dia ngan kakak aku kat SMKBJ..mana kakak aku nak kejar masa gi keja lagi dah laa jauh di pandan indahtuu..dengan nak temankan zikri di BJ lagi..
Masa semak keputusan aritu berdebar juga..bila tahu berjaya zikri lee orang pertama yang aku call...punya leee happy dia sebab sebelum nii dia da merungut banyak kawan dia dah keSBP...

MRSM Transkrian
Masa dapat offer ...wahhhhh anak bujang aku ditempatkan kat kampung halaman...padahal nii pilihan last sekali...ok juga laaa ada juga kakak aku leh tolong tengok tengokkan...kalau laa ada arwah abah ngan mak sure diaorg bangga punya...ALFatihah buat arwah mak n abah.

 Semakan nama ambil file..isi borang...ambil borang heee

 Semakan bilik pulak..ambil borang dorm pulak


  
Semuanya kena isi yeee

Selesai jee urusan dorm cepat cepat aku ajak zikri buka accout maybank..& nak bawa dia gibekfast sekali..kebulur da anak aku tuuu...sebab lepas tuu ada taklimat pulak pukul 12pm..sementara kakak aku kemaskan locket dia...heee nasibaku bawa supporter kalau tak mau kalut..

MRSM nii pulak galakan students bawa handphone  & wajib daftar dengan warden berserta bayaran RM10 untuk dapatkan sticker ngan bayaran guna letrik nanti...senang lee aku nak tahu perkembangan anak bujang tuu nanti..tapi tak leeehh laaa nak call 24jam kannn...

 Pelajar tingkatan 1 & 4 berikrar



Ini pulak taklimat ngan guru homeroom...yang bertindak sebagai mak angat pada budak budak nii..
satu group 15orang...semuanya satu klas (1cardiolagy)

Mudah2an Abang Long dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran yang baru. Sesungguhnya hati aku memang berdebar sebab ini kali pertama berjauhan,kali pertama nak lepaskan dia berdikari dalam tempoh yang agak lama.
 Terkial kial nak buka kunci locker pon!!!..selalu xberkunci heee...kena biasakan diri..kena biasakan diri...
Aku pon kena biasakan diri gak...kalau sebelum sebelum ni masa kat BJ tiap pagi..tiap malam aku dok call buat pesanan..tanya macam macam soalan so lpsnii ..hmmm..apa apa pun ibu doakan abang !!
Senyum jeee..bila tengok dia senyum aku pon tak lee susah hati sangat...tak leee sedih nak berpisah sangat...
Sebab aku yakin dengan pilihan dia..dan dia pon happy nak sambung belajar kat sini..

ibu ayah bangga dengan abang...jadi anak yang soleh dan berjaya yeeee...
ibu ayah dan adik adik doakan dari jauh..


Thursday, February 7, 2013

MIRI:Grand Old Lady dan Luak Esplanade

 
Terletak di Canada Hill  a.k.a Bukit Telaga Minyak.Tempat ini telah dinaiktaraf sebagai satu tinggalan dan warisan berharga untuk negara. Dari bukit ini kita boleh melihat pemandangan seluruh bandar Miri.

Rasanya rata rata pelancong sure singgah tempatnii..tambah kalau dapat sunsets memang cantisss..

tu bukan OlD LaDy tau...nangis gak kangggg

1st.time sejak 3bulan sampai MIRI...kebetulan zikri pon baru sampai...The Grand Old Lady a.k.a Miri Oil Well No.1 - Merupakan tempat penemuan minyak pertama di Miri mahupun di Malaysia. Ia dikendalikan oleh syarikat Shell pata tahun 1910 sehingga 1972 dan kini dibuka pada orang ramai sebagai monumen nasional.
(info google)

2 beradik yang kena paksa posing...
Kiranya ni 1st. trip zIkri ke MIRI kebetulan sekolah cuti maulidur rasul & thaipusam ari tuuu..
(so lepasnii cuti sekolah laa pulak yeee..alhamdullilah tercapai juga hasrat zIkri untuk ke MRSM..13th.Feb nii kena register..syukur sangat sangat..terimakasih ya allah)

So memang kami ambil kesempatan lee bawa zikri pusing pusing..makan makan..jalan jalan
abis jee posing kami terus pecut ke Miri Luak Esplanade.  Lawa pantai ni...& bersih cuma aku kureng berkenan sikit bila banyak sangat anjing berkeliaran kat tepi pantai ..kalau bertuan pon cam xbestjeee sambil bawa anjing sambil layan sunset! Kita yang ISLAM ni yang payah sikit...kat sini ada juga gerai gerai yang jual makan ringan


Ramai jugak orang tempatan yang datang berekreasi petang-petang macam ni

Jom main layang layang...
time nii memang angin kuat..menang asyikkkk

Lets pictures story everything!

lagi 2 memang pantang ....kompom basah baju punya...
 
Matahari hampir terbenam
 

Ada satu lagi tempat yang aku selalu lepak ngananak anak time weekend Taman Selera, terletak di Brighton kalau  rasa nak cuba seafood atau makanan tempatan kena singgah,antara tempat yang perlu kalau datang ke Miri!

Monday, February 4, 2013

Kuih Keria..!!!

Assalamualaikum....
Huhuhuhhhh suam suam kuku da umah niii...sejak sejak tukar negeri niii makin tak terkejar rasanya nak update...padahal gambar berlambak tunggu giliran nak post..hayoooo ...
...

Masuk jee dapoq petang semlm terus terpandang ubi keledek balen buat mee rebus ari tuuu...ubi merah/oren...so apa lagi terus pikiaq nak buat apa...kang lelama busuk plak...da laaa beli ari tuu mak aiii mahal sungguh....terkeluaq gak laaa bijik mata..

Jom tengok resepi sukatan main agak agak jeee...tapi still aku intai intai blog paberat kak ita...kotkot terlupa garam kaaaa heee

sedap ooo buat minum pagi ngan petang...yummy


KUIH KERIA
By: Kak Wan
Rujukan : Citarasawan

250 gm keledek putih atau oren
1 sudu besar tepung ubi
80 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam

Untuk Menyalut Keria80 gm gula pasir
3 sudu besar air

Rebus keledek keledek hingga empuk dan lenyek ketika masih panas
Masukkan garam, tepung ubi dan tepung gandum, uli hingga bergaul sempurna dan tidak lekat di tangan
Timbang doh seberat 40 gm setiap satu
Bulatkan dan leperkan
Bentukkan lubang bulat di tengah
Setelah siap, goreng terendam dalam minyak yang sederhana panasnya hingga kuning keemasam
Angkat dan toskan minyaknya
Biarkan sejuk

Idaman Kalbu