Life is Great!!!

Life is Great!!!
Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut.
Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Friday, January 22, 2016

Balungan Ayam - Kuih Banjarrrrr

Gara gara kawan aku post gambaq dlm wasap grp teriuh terliuk teringat masa kecil kecil dulu arwah mak rajin buat.. aku pulak memang suka yang manis manis macam ketayap, buah melaka, kuih koci..ada 1 lagi aku suka juga seri gajus haaa hat ni hanya ada kat pasar malam parit buntar. Itu laa kena balik time Jumaat baru sempat merasa.

Masa tengok dalam group aritu aku kat DEMC temankan sizidane yang kena admit. Bila dah balik rumah apa lagi projek laa kan...
Daun pisang wajib ada kalau tak..tak harum pulak nanti heee tapi klau tak da tepung lagu mana pulak kan..so jom tepung pulut aku guna separuh, kelapa putih, Gula kabung, Gula putih, garam, minyak, daun pandan - saja nak bagi tepung tuu kaler hijau. 

Uli macam buat buah melaka tuuu tapi kali ini bagi keras sikit tepung tuuu tak mau lembut sangat
Daun pisang tuu layur dulu ok..lepas tuu gentel gentel bagi bulat, tekan tekan macam gambar kat atas bubuh inti. Lupa sebelum tekan tekan taruh minyak masak pon bole tak mau bagi tepung melekat.
Lepas tu tekan tekan buat macam karipap 
Kukus dalam 20min. 
Daun pisang pon aku gunting ikut macam bentuk karipap juga
Tarrraaaaaaa sedap oooo..ini makanan orang banjar....haaa laki aku orang bandar so tadi aku nampak dia makan separuh jaa sebelum solat Jumaat..haaaa laki aku nii manis manis kurenggg layan sikit...

1 comment: