Life is Great!!!

Life is Great!!!
Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut.
Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Wednesday, March 2, 2016

Resipi Spaghetti Bolognese sosej Sedap Dan berkrim

Resipi Spaghetti Carbonara 

Minyak zaitun
1/2 bawang besar didadu kecil-kecil (blend kasar kasar jee)
5 ulas bawang putih ditumbuk halus
2 dada ayam besar didadu kecil-kecil (sosej ayam pon bole)
1 botol besar susu full cream dutch lady
1 tin prego pasta sauce carbonara mushroom
1/2 sudu kecil daun basil kering
1/2 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus
Parmesan cheese - optional (kalau takde pun takpe)
Garam 
1 paket spaghetti direbus sampai empuk 

Cara-cara memasak.

1. Panaskan minyak zaitun lebih kurang agak-agak je. Kalau minyak biasa pon bole jeee...karang semua batang dah ada tertiba minyak zaitun tak ada dah hilang mood kan...so ok jeee tp kalau minyak biasa jangan lelebih yee minyak zaitun ok Kalau terlebih pon takpe sebab amat baik untuk kesihatan. Dah panas masukkan bawang besar masak seketika takperlu sampai garing, lepas tu masukkan bawang putih. Dah naik bau, masukkan pula sosaj ayam yang dipotong serong serong.

2. Agak-agak dah empuk dan masak, terus masukkan 1 tin prego pasta sauce carbonara mushroom. Kacau seketika. Terus masukkan 1 botol susu full cream dutch lady. 

3. Seterusnya masukkanlah daun basil dan lada hitam. Biarkan mereneh. 

4. Lepas je spaghetti dah masak, masukkan terus dalam kuah carbonara tadi dan masak seketika sampai lembut spaghetti tu ikot tahap kelembutan yang korang suka. Aku rebus kejap lepas tuu masukkan sekali dlam periuk kuah. Lagi terasa kesedapan sebabnya bergabung sekalinya kuah..sebayi gitu..Lepas tu air rebusan spaghetti jangan dibuang. Ambil air tu untuk jadikan tambahan dalam sos spaghetti yang akan memekatkan kuah.

5. Kalau agak pekat sos carbonara tu, tambahkan air dari rebusan spaghetti tadi ikot kepekatan yang korang suka jugak.. Lepas tu tambah garam dan biarkan merenih lagi. Sampai betul-betul masak spaghetti tu.

6. Tutup api dan teruss kacau rata.

7. Akhir sekali tambahkan sedikit parmesan cheese kalau ada. Tabur sikit lada hitam bagi lawa...heee
Licin anak anak aku makan siap request lagi.

2 comments: