Life is Great!!!

Life is Great!!!
Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut.
Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Wednesday, July 24, 2013

Miri :Puasa diperantauan...cewahhhhh

Ramadhan tahun ni kami sekeluarga sambut di Miri. Memula posa anak anak aku da start merunggut..hee biasa leee diperantauan ...cewahhhh... keaddan ok laaa tiada apa-apa yang nak dibanggakan ler..ALHAMDULLILAH walau macammana pon tempat cari rezeki..bersyukur sangat2 


Imsak awal di sini. Jam 5.00am dah masuk Subuh. Ngam-ngam la sembahyang Subuh. Masak pon simple simple balance berbuka aku panaskan lepas tuu tambah lee sikit sikit apa yang patut..

Lepas tu sambung tido, pukul 7.00am bangun mandi manda pikir apa nak masak...sejak awal posa jarang sangat aku tapau...tak serasi ngan tekak...tekak aku niipulak memang pesen mengada gada...

Seperti biasa keja aku keluar masuk umah gi antar zidane..ambik ain...habis masa kat jalan jee nasib sini tak de jem kalau tak memang kompon tua sebelum waktunya lee aku niii....

Kalau rajin aku lencong gikedai beli sayur or just pusing pusing nak feel posa gitu....Kalau tengahari gi town, ramai jugak orang. Kedai-kedai non muslim cam biasa la sentiasa ada orang,kedai muslimpon ada 2,3yang buka. Ada jugak aku tengok yang selamba bungkus makanan, alah kat KL ngan Shah Alam pun berlambak...tapilepas tuu kalau nasib tak baik kena angkut naik keta mayat..heeeeee

Cumanya, aku tak rasa sangat aura Ramadhan tu di Miri ni. Kalau kat KL terasa oooo feel bulan posa niii, Semua Kedai makan kena katup siang hari. Muka sorang-sorang nampak letih jer, hmm.. Pendek kata dapat rasa aura Ramadhan bila kita dikelilingi majority yg berpuasa.

Ahad lepas sempat laaa aku singgah di pasar ramadhan di Miri nii..dekat dengan stadium tu... Banyak lah lauk pauk dan juadah untuk berbuka puasa..rasanya sini laapaling besar sikit kalau nak dicompare ngan kat area Permyjaya yang depan giant tuuu....berapa kerat sangat pon gerai katsitu..

Aku dah try keow tiaw goreng hmmm tak memenuhi citarasa. Mee goreng ka, nasi goreng ka.. laksa penang ka.. Lain rasa dari di Semenanjung. Bukan tak sedap, jangan amik hati sehhh, cuma bukan selera aku jer. Walaupun nasi kerabu tu tukang jual tu declare dia tu org Klate hehe.. tetap rasanya tak sesedap di Terengganu kot..nii memang aku tak try....Banyak Makanan yang pelik-pelik juga kat sini...cam umai obor2 tuuu diaorg buat sayur..lopa pulak aku nak snap...

Antara juadah yang sempat aku snap
Kek lapis sarawak yang terkenal tuuu...aku ingat time nak balik raya nanti baru nak beli 
ada gak gerai yang juai brooch bunga bunga.....
Ayam Goreng
Lauk Pauh
Syiok lagi kot yang jual kat stadium shah alam tuuu....heeeeee
Kuih Muih,....ada yang sedap n ada yang ok ok....aku pernah beli bengkang ubi adoi makkk tawar habiaq....
Kepak ayam..haaa sini memang terkenal dengan kepak ayam madu.....pon aku tak pernah try....ari tuu beli 2 ketui jeee tuk sizidane.....


Mee Kolok


Nasib laaa minggu depan aku dah nak cabut balik Shah Alam sempat lee aku berbuka kat sana...taksabar rasanya nak cari samosa....popiah goreng..nasi beriani..perhhhh

Faberet aku time buka puasa kiuh muih jaaa cukup... Tapi di sini, satu pun tak boleh harap. Memang siksa jiwaraga. Apa nak buat makan jer lah walau semua yang aku sebut tu ada di sini. Aku memang totally tak bleh terima masakan Sarawak, maaf sekali lagi, bukan tak sedap, cuma bukan selera  aku.. nasib baik aku tak berkahwin dengan orang Sarawak, kalau tak hari-hari ler telan umai obor-obor tu.. gezzz..


counting a day.....!!!! 

1 comment:

  1. best nya kek lapis sarawak! dulu masa pegi sarawak memang beli banyak2 buat bekal...hehee

    btw, sis nak share contest di blog, jemput ye... www.roslidamjani.com :)

    ReplyDelete