Saturday, July 27, 2013

Miri:Puding Jagung

S E D A P 
pulak bila lalu kat tekak pudingniiii especially musim panas niii....1st time aku try guna tepung hoen kwe kuning menggantikan tepung kastad.Rasanya lebih sedap.Time dok kacau tu harum semerbak satu umah jenuh dok telan ayaq liuq bulan bulan posaniii.....

1 tiup nii boleh dapat 1dulang
Aku buat dalam acuan comel comel niijeeee....balance separuh lagi aku  kasi ka tjiran sebelah...
alhamdullilah rezeki jiran aku petang niii
Sedap yeee tak tipu..heeeee

PUDING JAGUNG
Source : dari packet tepung hoen kwe NONA

Bahan
tepung hoen kwe NONA (1 tiub ) 100g   ( 1 tiub )
santan                                         900 ml   ( 4 1/2 cawan )
gula pasir                                       120g    ( 1 1/2 cawan )-saya letak 1 cawan je
garam                                                 2g    ( 1/2 sudu kecil)
jagung berkrim dalam tin               300g    ( 1 tin ) - saya guna jagung yang tak berkrim

Cara
1- Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk. Kacau rata.
2- Masak dengan api sederhana sehingga pekat dan likat.
3-Masukkan dalam loyang. Tunggu sehingga adunan sejuk baru masuk dalam peti ais.
4-Selepas sejuk boleh dipotong dan dihidangkan

No comments:

Post a Comment