Saturday, June 20, 2015

Ramadhan 2015: Lompat Tikam

Alhamdullilah dah pon hari ke3 kita berpusa, semoga segala amalan kita diberkati.
Ok ini nak story pasal lompat tikam, selalu nya tiap kali ramadhan kuih ini laaa memula sekali aku cari dengan samosa panas panas..kalau yang dah siap bergoreng memang tak laaaa...cerewetkan....

Sukanya hati sesambil tunggu waktu berbuka sambil layan FB terus nampak LOMPAT TIKAM dari akak FB suzana.suradi

Jom tegok resepi memang menjadi dan sedap...aku dah try buat pon.

LOMPAT TIKAM

Bahan:
Lapisan bawah:
4cwn air daun pandan
1cwn tpg beras
1sb air kapur
Sedikit garam-x letak pun x per.
Lapisan atas:
4cawan santan
1/2 cwn tpg beras
1st garam

Cara:
Campurkan semua bahan lapisan bawah kacau n tapiskan kedlm periuk-

Masak dgn api perlahan sambil kacau tanpa henti sehingga adunan memekat n berkilat..angkat n sendukkan dlm kontena kecil2 spt d atas-

Campurkan semua bahan lapisan atas n tapiskan kedlm periuk- masak dgn api prlahan sambil kacau tanpa henti sehingga adunan memekat n brkilat-

Lapiskan ke atas adunan hijau tadi..sejukkan

Sediakan air gula merah atau gula kabung utk d makan brsama lompat tikam..

#nak pekatkan gula kabung letak sikit tepung jagung 

Kebetulan semua bahan ada so apa lagi hilang kempunan aku so lepas ini dah boleh buat sentiasa..
Sedapnya lalu tekak..nyaman....ikut resepi tuu dapat laa 10 bekas comel tuuu 
Dah ada yang manis mesti ada yang goreng goreng...so tarra popian goreng in da house fav.laki aku ...

No comments:

Post a Comment