Alhamdullilah dah pon hari ke3 kita berpusa, semoga segala amalan kita diberkati.
Ok ini nak story pasal lompat tikam, selalu nya tiap kali ramadhan kuih ini laaa memula sekali aku cari dengan samosa panas panas..kalau yang dah siap bergoreng memang tak laaaa...cerewetkan....
Sukanya hati sesambil tunggu waktu berbuka sambil layan FB terus nampak LOMPAT TIKAM dari akak FB suzana.suradi
LOMPAT TIKAM
Bahan:
Lapisan bawah:
4cwn air daun pandan
1cwn tpg beras
1sb air kapur
Sedikit garam-x letak pun x per.
Lapisan atas:
4cawan santan
1/2 cwn tpg beras
1st garam
Cara:
Campurkan semua bahan lapisan bawah kacau n tapiskan kedlm periuk-
Masak dgn api perlahan sambil kacau tanpa henti sehingga adunan memekat n berkilat..angkat n sendukkan dlm kontena kecil2 spt d atas-
Campurkan semua bahan lapisan atas n tapiskan kedlm periuk- masak dgn api prlahan sambil kacau tanpa henti sehingga adunan memekat n brkilat-
Lapiskan ke atas adunan hijau tadi..sejukkan
Sediakan air gula merah atau gula kabung utk d makan brsama lompat tikam..
#nak pekatkan gula kabung letak sikit tepung jagung
Kebetulan semua bahan ada so apa lagi hilang kempunan aku so lepas ini dah boleh buat sentiasa..
Sedapnya lalu tekak..nyaman....ikut resepi tuu dapat laa 10 bekas comel tuuu
Dah ada yang manis mesti ada yang goreng goreng...so tarra popian goreng in da house fav.laki aku ...
No comments:
Post a Comment