Kak Rose maksih menjadi kan AKB sue niii tuk dinner malam tadi berhasil dengan de boommmmnyaaa...
suka sangat tengok hasil kaler ayam tuuu..perang jeeee....
Ni semua gara gara Mr.Hubby aku yang nak balik dr.outstation petang semalam
sian ooo semlm dia ngadu ari seblm tuu makan roti jee tuk dinner,
sedangkan aku anak beranak terjah
SAN FRANCISCO
so aku pon bersemangat lee cari resepi...alah alah special lee cikit....Laki nak balik tuuu heheheheh
hasil resepi kak Ummi ngan kak nor
Nak resepi terjah UMAH k a k n o r
Tak de idea nak makan ngan apa, so aku buatkan terus nasi hayam serai niii..YUMMY
p/s:
atas permintaan kekawan nak gak aku tempekkan resepikan AYAM KALASAN BERSERI
resipi : Ummi Kuantan@Jelita Mac 2011
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
1 cawan kelapa parut
sedikit garam
1/2 cawan air
4 ketul peha ayam, dibuang kulit dan dikelar sedikit (k.nor guna 1/2 ekor ayam)
minyak masak secukupnya
Bahan dikisar kering:
2 camca besar biji ketumbar
2 camca besar biji lada putih
Bahan dikisar basah:
5 batang serai
2.5cm halia
2.5cm kunyit hidup
sedikti air
Cara:
Campurkan kelapa parut bersama garam, air, bahan kisar basah dan bahan kisar kering di dalam periuk. gaul rata.
Masukkan ayam dan rebus ayam hingga lembut dan air hampir kering.
Angkat ayam dan tos.
Tos juga campuran kelapa parut di dalam bekas berasingan.
Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga keemasan dan angkat.
Goreng bahan kelapa parut tadi sehingga bertukar keemasan dan rangup tetapi jangan sampai hangus.
Angkat dan toskan.
Hidang ayam goreng bersama serbuk kelapa yg sudah digoreng tadi.
Nota: Istimewanya ayam kalasan ini tidak menggunakan bawang merah atau bawang putih kerana bahan ini akan menghanguskan ayam dan rupannya tidak berseri. Menggunakan kelapa menambahkan lemak goreng ayam.
resipi : Ummi Kuantan@Jelita Mac 2011
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
1 cawan kelapa parut
sedikit garam
1/2 cawan air
4 ketul peha ayam, dibuang kulit dan dikelar sedikit (k.nor guna 1/2 ekor ayam)
minyak masak secukupnya
Bahan dikisar kering:
2 camca besar biji ketumbar
2 camca besar biji lada putih
Bahan dikisar basah:
5 batang serai
2.5cm halia
2.5cm kunyit hidup
sedikti air
Cara:
Campurkan kelapa parut bersama garam, air, bahan kisar basah dan bahan kisar kering di dalam periuk. gaul rata.
Masukkan ayam dan rebus ayam hingga lembut dan air hampir kering.
Angkat ayam dan tos.
Tos juga campuran kelapa parut di dalam bekas berasingan.
Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga keemasan dan angkat.
Goreng bahan kelapa parut tadi sehingga bertukar keemasan dan rangup tetapi jangan sampai hangus.
Angkat dan toskan.
Hidang ayam goreng bersama serbuk kelapa yg sudah digoreng tadi.
Nota: Istimewanya ayam kalasan ini tidak menggunakan bawang merah atau bawang putih kerana bahan ini akan menghanguskan ayam dan rupannya tidak berseri. Menggunakan kelapa menambahkan lemak goreng ayam.
Nasi Hayam Serai
Bahan-bahannya:- serai 2 batang (diketuk)
- *bawang putih 3 ulas (ditumbuk kasar)
- *Kayu manis,bunga lawang tak bubuh pon orait)
- *halia (1 inci) - stok nasi ayam Maggie ,5 camca
- 3 cawan beras
- marjerin
Cara-cara:
- Tumis bahan *
- Campurkan air rebusan
- basuh beras dan tambahkan air seperti biasa(dr.air rebusan)
- Dah mendidih taruh lam beras & masak seperti biasa
- boleh diletakkan marjerin sikit samada ditumis terlebih dahulu atau terus letakkan sahaja dalam air.
- masakkan nasi
Nampak sedap...nanti boleh test...
ReplyDelete~Alida~
ReplyDeleteTq....
beb....tempek la resepi....ayam & nasi nyer sekali...yeee....thanks in advance....heheheee..
ReplyDeleteBeb da tempek.....haaa giwat hehehehe
ReplyDeleteSue...nampak mengancam betul ayam goreng tu. Mesti sedap cz tgk colour dah tahu..mesti kruk..kruk..kruk makan ayam goreng yg so crispy. Nanti leh Nurul cuba...
ReplyDeletewaaa... ayam kalasan ni mmg paberet akak dr zaman bujang lagi.. kalo pegi restoren minang, mesti carik ayam ni...tp belum berkesempatan nk masak sendiri, sbb sini payah jumpa kelapa parut...
ReplyDeleteAssalamualaikum Sue, emmmm berselera betul la tengok ayam tu..akak nk tumpang mkn kat sini je la.. :)
ReplyDeleterecipe ni lah yang akak cari2.. nak cobalah nanti..
ReplyDelete