Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ikhlas ucapan Terima Kasih kepada yang sudi menjengah ke blog saya ..
.

Tuesday, February 28, 2012

peach cobbler

1st trial niii baking peach cobbler....tuu pon dapat ilham dari novel yang aku baca...."KoNtRaK CiNta" karya Nurul Ain Syuhada.....boleh layan laa novel niiii ringan tak penat kepala otak,relax & santai..cuma kekadang tuu cara AIRYSHA nak lunturkan ego DANIAL cam tak best kasar sangat.....tapi ok leee...ada lawak, ada kelakar... opsss terlalut laa sudah...!!

ok back to my testing ..testing...opsss nii bukan testing masuk tong sampah tau...nii testing terus masuk mulut..Ngapppp..... sebabnya aku bukan kaki masak...kekadang tuu nak masak pon tak sempat..tapi aku gagah diri gak masak pepagi tuk buah hati aku yg 5 orang tuuu....walaupon kekadang tuu sakit jee ati bila bebudak tak sempat nak jamah breakfast sebab da lambat siap...!!!!!!

so semalam balik opis opsss bukan balik dari bawa anak bujang aku gunting rambut terus aku capai senduk nak prepared rendang ayam tuuu lunch ari niii.....hehehehe so sesambil aku tunggu rendang nak masak itu yg tersasul, terlajak, tergedik gedik nak wat peach cobbler. resepi dari kkida

Senang jeee.....anggaran masa nak siapkan bahan 10 min....nak tunggu masak jee 40min....lepas tuu kena tunggu lagi 20min kasi sejuk sikit sebelum di ngappppp....!!!

Resepi asal :KKida
 http://www.koleksi1001resepi.com

bahan-bahannya:

1/4 cawan butter cairkan
(tuangkan butter cair kedalam baking pan sederhana besarnya...

1/2 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1/2 cawan gula (kkida letak 1/3 cawan)
pinch of salt
1/2 cawan full cream milk
(campurkan semua bahan dalam sebuah mangkuk dan pukul rata, kemudian tuangkan ke dalam butter cair tadi...tak payah kacau)

1 tin besar buah peach (kkida guna steffi's)
sudukan buah peach perlahan-lahan kedalam mangkuk butter dan batter tadi....tak perlu gaul atau kacau...hanya letakkan sahaja buah peach tersebut dan sedikit sirap peach...(lihat foto atas)

bakar pada suhu 180C selama 30 ke 40 minit...

Hasilnya:

opssss comot laa pinggan.....hehehehe keluar jeee dari oven terus aku snap...

 Memang best.....hidang panas atau sejuk

1 comment:

  1. Cam senang jer nak buat dan nampak sedap. Boleh lah try nanti. Thanks kongsi resepi ni

    ReplyDelete