Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ikhlas ucapan Terima Kasih kepada yang sudi menjengah ke blog saya ..
.

Friday, September 30, 2011

H.U.j.A.n

Sejak 2 mejak nii aku cepat sangat rasa BOSAN....
apa buat pon aku rasa BOSAN
masuk opis pon BOSAN
buka FB pon BOSAN
tengah email pon BOSAN

hari hari aku WISH cepat lee JUMAAT
then bila JUMAAT sampai.....aku pulak BLUR ????????

yang nyata nya BOSAN aku tetap tak nak pegi jauh-jauh
so besok aku da booking tuk TERAPI JIWA RAGA...
aku nak "pamper diri aku kt SPA, aku nak wat FACIAL,aku nak buat semua sok ......" kat sini..
thank for my sponsor...



p/s: hiss jauh aku terpesong.....apa kena mengena title aku ngan life aku niiii...kompius aku kejap..!!!
opsss jangan kompius sebab time aku write entry nii kt luar langit dok berbunyi dummm dammmmm...bukan bunyi mercun tau...guruh dah sabung menyambung...
abis laaaa kain baju aku .....!!!!


Tuesday, September 27, 2011

Jamuan Raya-PotLucK department aku.....


Last last minute nak abis SYAWAL, tertiba kekawan aku tanya bila nak wat makan makan..adusss aku bukan tak mau arrange tapi memandangkan department aku makin comel..maksudnya makin slim & kecil jeee tak sampai pon 50 orang so aku cam malas nak arrange....tapi last last Ok aaaaa

So date & time aku tentukan..best ooo kalau dapat kuasa veto niii....tak yah tanya boss ....sebabnya schedule dia mmg aku pengang pon..so aku ON kompom dia pon ON gak heheeh....

Memandangkan department aku nii banyak yang keja site so memang payah sikit nak kumpul semua sekali, ada pulak yang outstation kt PENANG....so memang aaa kempunan nak join tertambah tengak buzy nya projeck ASTRO niii lagi aaa....pada yang dok buzzzyyyy kt penang tuuu takpaa next time kita arrange lagi kali nii lagi best..tapi kena tunggu project success aaaa..kalau tak........!!!!!! sendiri mau ingat aaaaaa

Ari tuuuu kitaorg wat potluck so memasing kena paksa bawa juadah raya so memang meriah macam macam MEMU adaaaaaaaaaa!!!


Sebahagian menu yang ada....kalau ikut banyak so aku tempek separuh jee laaa

ada sotong ketupak, nasi impit & kuah kacang, lontong, bihun goreng, keow teow goreng, spagetty goreng, pagedil,kuih muih, puding......macam macam aaa lagi

orang dapur okies.....heheheh 



Department aku ......sis yang tak nampak muka tuu MY BOSS ok....& yang tshirt biru tuuu merangkap orang kuat gak....& sebelah kerusi kosong tuu tempat aku okiessss.....perrhhh bersepah tuuu 

pestime aku kena jaga boss pompuan..
selama niii boss lelaki jeee...
perbezaan boss laki & boss pompuan....
heheheh hanya aku jee tahu....
so far so good
sekali sekala anggun jee kekawan aku yang pompuan pompuan, kalau hari lain payah nak tengok berbaju kurung bukan apa sebabnya opis aku niii kain batik ngan kain pelekat jee tak dibenarkan masuk opis..kalau pakai gak alamatnya kena tahan ngan pak guard...tapi kalau pakai short pants..aku tak sure lee pulak....rasanya lom pernah aku terserempak
Sebabnya opis aku mengamalkan pemakaian yang sempoi....dulu dulu tak leh tapi sejak "bid boss" sempoi...so opis pon sempoi....walaupon ciri ciri kecantikkan da kureng......susah & payah nak tengok yang lelaki smart bergaya ngan kemaja & slack, & pompuan pulak da payah nak nampak wear office attire.....opssss kang kena cantas lee pulak.....

Monday, September 26, 2011

My LuNcH....


LuNcH aku ari niii

bukan sebab DieT kee hapa..sebab RoTi pon mengemukkan tapi still tak sempat nak mengadap makanan

bukan juga tak sempat masak pagi tadi...sempat aku siap wat sambal telur & kari ikan tenggiri

tp still tak sempat nak mengadap makanan...ari ari pon cam tuu gak....so telan jee apa yang ada janji kenyang.....

pada aku tugas pada anak anak lagi penting dari makan
aku ada 1jam jee nak uruskan anak anak aku pegi & balik skoll so...

alHamDuliLLaH



Penang- Jalan Jalan


Masa cuti ari tuu sempat leee kitaorang terjah Penang...Memang aku da aim dari KL lagi...siap guna alasan sikakak nak makan laksa penang..padahal aku yang tergedik gedik nak lepas gian kt sana heheheh....huiittt lama ooo aku tak gipenang...last sekali kalau tak silap pon last year....lama tuuu !!!..

Masa sampai tak dee lee plan nak ronda mana pon cuma tempat wajib padang kota ....haaa nii harus aaa sebab aku da guna alasan anak dara aku yang nak makan laksa....heeee siap aku paksa kakak aku join sekali lepas antaq anak teruna gi balik UITM heheh varu aaa sempoi lepak reramai...

Sebelum tuuu laki ajak gi bazar chowrasta
Sebab da lama tak terjah situ so memang aku tak hinggat jalan sangat...jenuh berpusing 2,3 kali ...cari kat Encik Google pon tak jumpa, jenuh gak calling-calling kakak aku ....dia bagitau dekat ngan cititel...jenuh pulak aku dok soh anak anak aku cari cititel..heheeh alih alih aku tanya orang penang lagi senang....haaa baru dapat..perhhhh time sampai da nak maghrib.....tuuu yg gambar pon da gelap...


walaupon da gelap,banyak gerai yang da atup tapi suasana tetap maintan meriah....mana tak kedai jual jeruk still open lagi .....aku memang buka peminat jeruk niii...time preggy pon aku tak berapa makan

so kalau tak singgah pon no hal tapi sebab laki aku beria ria nak terjah gak so kena aaaaaa ikut kang ditinggal nya aku kt padang kota lagi naya...upanya nak beli buah tangan tuk jiran jiran ngan tuk makan sendiri....baik laki aku ...

anak dara aku yang da takde kudrat nak berjalan...padahal tadi bukan main lagi cergas....



alang alang da sampai aku pon rembat gak lee ikan masin ngan ikan bilis
nak kata murah tak juga tapi kebetulan stok lam fridge aku da abis so ok aaa penuhkan bonet keta

Da abis memborong terus kitaorg gi padang kota baru....makan time

Gerai Pasembur.....bukan Mamak pasembuq yg masuk national geographic tu tau...kitaorg try gerai lain pulak.....rasanya sama je kot...lagipon aku bukan peminat pasembur so tak kisah pon janji leh telan.....

Mamak yang masuk NG tuu aku rasa cara dia potong bahan bahan tuu kot yang menarik...heeee sebabnya tukang buat pasembur tuu suka menari,menyanyi sambil pusing pusing sambil tuang kuah pasembur tuuuu  agaknya tengah berangan cam kt Bollywood kot heheheh





3 gambar last nii kurang memuaskan sebabnya abg aku snap guna hnpn jeee....
perhhh tengok meja takut!!!! penuh ngan makanan......
Gelas air jangan ceta laaaaaa....
Sebenarnya banyak tempat leh ronda penang nii tapi sebab cuti pon tak panjang...insyallah kalau ada masa nanti aku nak angkut lagi anak anak aku naik feri pulak....
Masa nak balik ari tuuu cadang nak naik feri tapi sebab nak kena Q sampai 45min...hmmmmmm terus cencal walaupon muka sizidane da jeruk masam!!...heheheehhe

Insyallah nanti cuti panjang kita pegi lagi yeeeee

Tuesday, September 20, 2011

opEn HouSe - at my sister apartment

Sabtu lepas berkejar kejar aku ....mana tak tertiba kakak aku yg kt PB nak turun KL nak wat makan makan tuk family member kt apartment dia....
aku on jee...tertiba dia soh aku pulak yang masakkan tuk 40 orang jemputan..mak aiiii....aku dah lee tak de MAID sapa nak mengofferkan diri nii nak tolong potong bawang....

tak tulonggg cian....,tp kalau tulonggg...aku lagi cian kt diri aku ..heeee ..last last..ON jeee ngan syarat menu aku tetapkan...heheheh 

so menu ari tuu
nasi tomato, ayam masak merah, mee jawa , triffle & kuih talam jagung
(gambar tak da,huwahhhhh sanggup anak buah aku tak close up)

sebab cuti panjang so aku adjust adjust lee mana nak masak dulu ..kiranya smooth leee..sempat lagi aku layan movie ari khamis tuu ngan budak budak kt 1U "the smuft"

ok aaa..best tuk budak budak...sempat lagi tuu anak aku sogok suh sambung movie "the cars" pulak....manyak cantisss....
balik nak masak da niii....


 Juadah....ayam masak merah,jelatah,mee jawa, buah buahan, satay, nasi impit,ketupat palas
 (aku tak sempat nak makan pon) kebetulan aku sampai lepas maghrib...so aku sempat jeling daun palas yg da tak de isi.....woiiii sedissss ooooo


bukan rezeki aku ....sapa soh lambat kan...heeee
sebenarnya aku penuhi jemputan jiran jiran kt BJ dulu, lepas tuu terus ke Kajang then baru ke Ampang....time tuu pulak ujan lebat, jalan cam siput....nasib prot da penuh...kalau tak mau aku nangis....!!!!


.
santap sebab gambar menu yang aku masak tak da !!!!
nangis aaa penat tau masak!!!!


Masa akusampai ramai lagi tetamu didalam dan diluar umah pon ada...maklumlaaaaa apartment....mana nak buat semua sekali harung....janji semua jemputan selesa & happy...

 anak anak buah yang alah alah malu malu kucing...
terperap hampa semua nuuuu...nii kalau mak mertua tengok kompom turun saham ..heheheh

 aku suka gambar nii...nampak aku slim jeee...
(cittt perasan lee tuuu)

 Ngan kakak kakak aku ....aku paling bongsu oooo...tapi paling tinggi lam family...gamaknya masa arwah mak ngandung dulu makan beras siam kot..heheheheh

"welcome aboard"
time nii aku baru sampai....tuu perli aaa tuu 
siap snap gambar aku.....


Gaya budak nak tido...ini laa gayanya kalau dia nak tido sama ada menonggeng kat kaki aku or usap tangan aku sambil minum susu 

gambar open house umah kekawan aku tak sempat nak upload lagi...bukan aku tau...laki aku aaaa...rajin tangkap tp malas nak transfer lam NB...sok da basi ceta baru lee aku terhegeh hegeh nak update...takpaaa sekurang kurangnya ada kenangan....







Monday, September 19, 2011

Duit raya ohhh duit raya

lama gak nuuu aku xhubdate...sampai jee umah da sebok mengemas laaaa,masak laaaa,membasuh lagi tup tup time siap semua.. da nak tidokan sidiva aku tuuu pulak so mmg kelangkabut laaa sikit tp lam dok sebok tuu sempat ada gak leee time aku nak rehat.

Paling best time rahya nii sapa lagi kalau bukan budak budak...mak bapak budak heheeh...!!!! malas ceta 
laaaa sebelum raya da pulun berbaris kt bank gi tukaq duit raya..memasing kalau buleh nak duit baru baru..lepas tuu sebok cari sampul pula...

Da adat memerima so kena lee memberikan...
so hasilnya kekadang memang lumayan..
tapi tiap tiap taun aku memang selalu ingatkan anak anak aku walaupon duit diaorg tapi accountant tetap aku so maksudnya tiap kali dapat sampul raya kena kasi kat aku ....heheheh 
mak kayo..mak kayooo
aku bukan apa....budak budak nii kekadang merata disepahkan duit memasing tapi part paling aku tak suka time hilang meh tuntut kat aku balik...siap soh aku ganti lagi...manyak cantisssss...so sebelum jadi benda benda yang leh menaikkan suhu badan aku ...so aku memang pesan dapat jee kasi ibu...so part ni memang tak de soal jawab daaaaa....

ada lagi part yang aku tak berapa berkenan..da dapat satu hal lepas tuu tak sabar nak soh aku kira nak tau pendapatan diaorg berapa...ingat aku nii tak de benda lain kee nak wat selain menghadap duit kauorg tuuu....yang paham bahasa cam zikri senang kerja, yang tak paham bahasa niiii sizidane...jenuh aku nak explain....mana tak time aku tengah basuh pinggan time tuu dia ajak kira duit..mana aku tak hanggin...walau pun da habaq cuti sekolah baru boleh kira...!!!tak reti gak..payah sungguh budak darjah satu niiii

lagi satu aku siap pesan 3/4 dari pendapatan kauorg kena simpan, lebih baru leh beli menan keee, beli book keee apa keee....

Apa laa yang aku melalut, meraban tengah tengah hari niii walaupon raya lom abis lagi tapi kalau da nama budak budak sure nak hasilnya kan....


 niii reta benda anak bujang aku
suka sangat diaorg main petang petang kt belakang umah aku



anak dara aku pulak menan tuk main lam umah jeee....
selebihnya aku simpan lam SSPN
so minggu minggu nii xtiviti kami hanya penuhi jemputan open house jeee..tapi kan semua umah yang aku pegi tak de pon ketupan palas.....woiiiiii teringin oooo....!!!

Saturday, September 10, 2011

Muara @ Tanjung Harapan...makan lagiiiiii

Ikutkan memang ada plan nak terjah open hse kt seremban umah opis mate aku  tapi cammana tak semalam masa lunch siZikri bagitau dia nak join "art attack astro Disney channel" aktiviti SKBJ buat pulak dari kul 11-4pm kt Sunwaq Pyramid....so tak dapat lee den nak meriahkan open hse umah hafiz..anyway thanks sebab menjemput yaaa....

so pepagi aku da keluar sebabnya aku da menbookingkan diri aku tuk memanjakan diri kat spa hehehe...kat

so bila laki aku ajak merayap apalagi best gileee aaaa  sebabnya aku memang tengah mood "M" tuk masak heheheh....cam tau tau jee laki aku ...
Lunch pon aku tapau nasi hayam jeee sebabnya xsempat lepas abis spa, aku gi cuci keta,lepas tuu gi PKNS jap gi repair brooch aku yang tertanggal batu...balik umah nak menvacum lagi,nak mop lagi..mana sempat oooo....
Now semua aku wat sendiri....best juga tarak MAID niii....serupa "dunia ana yang ampunyaaaaa"hehehehe
letih menag letih tapi aku HAPPY
 
Time Petang pulak sambil mengosok bebaju sekolah yang bertimbun tuuu tertiba laki aku turun masak maggie..kompom kebulur tahap gaban lee kot...lepas tuu selambar jee dia makan sorang sorang tuuu pelawa aku pon tak...memang tak patut...siap menkedarah kt beranda dapur lagi tuuu...

abis leeee semangkuk terus laki aku ajak meronda...iyalaaa kan sok dia da nak gioutstation....so apalagi kelangkabut aku mengosok nasib time tuu da tinggal tudung tudung siain jee lagi..

so taraaaaa...lepas terjah MPH kt giant...nii sebab siain sebok nak cari buku "word search" suka sangat dia ngan buku tuuu...mengadap 24jam...uittt nak final exam dah nii...tapi yang aku notice sejak dia pulung dok wat word search nii paper spelling dia sentiasa memberangkan ...bravo kakak..!!!

 ikan kerapu masak sweet & sour
aku siap ambil 2 ekor lagi tapi saiz kecil aaaa..kang kalau ambil satu xcukup pulak...
sure ada yang tanya awat tak ambil besar sekali kan senang???
Jawapan aku mudah jee...sebabnya senang tak berebut time nak makan tuuu....anak anak aku niii kalau part makan tak bergaduh memang tak sah...!!! lambat taruh kuah kt pinggan memasing pon kejap lagi ada aaa yang tayang mucung sedepa...haaa tuu aa sebabnya...aku angkut 2 ekor saiz sedang-sedang gituuu

 ketam, udang & sotong masak tepung
this time aku suka sangat sebab tepung tuu bersalut cantik jeee....

 kangkung goreng belacan

 air kelapa aku & hubby
air lain tak snap sebab memasing da pulun minum 

 ikan yang lagi sekor..
kerapu sweet & sour gak
kalau ada gak yang tanya apasal masak sama resepi..
senang jee jawapannya sebab tuu lee masakan paberat anak anak aku....kalau masak stim alamat ayah dia jee pulun makan, kalau tiga rasa...kompon tak habis ikan tuu nanti..sebab aku da penah try...

hisss macam macam kan..pada yang ada anak sure tahu laa punya macam macam ragam nak kena layan


 time memilih lauk pauk tuk dimasak jeee...
so sampai jee terus terjah bahagian nii dulu...senang kalau lambat alamat lambat lee nak telan karang..!!!
tempat ni memang memanjang full house..tambah malam minggu 

Lepas tuuu terus timbang bagi tau nak masak apa
ambil receipt haaa baru gi cari tempat duduk or soh sesapa gi reserve dulu...senang...hehehehe
sebabnya kalau kena time ramai memang beratur aa nak memilih..lagipon bahagian niii kauorg akan terjah dulu kalau sampai....so jangan buang masa...heheheh


 tempat menyiang 

 kami anak beranak.....


haaa bestnya time aku melayan BW nii ujan tak berhenti lagi nii yang best nak zzzzzzzz...
so apa lagi ...nite nite semuaaaaa....

Friday, September 9, 2011

Raya Ke3 @ Kenduri Arwah & Tahlil


Raya Ke3 lepas isyak ari tuuu kitaorg wat kenduri arwah...memag tiap tiap tahun cam niiii 
Alhamdullilah sempurna gak leee kenduri kali nii cam taun taun yang lepas...walaupun kelang kabut sikit mana taknya raya ke2, aku ngan chaq da kalut bertungkus lumus cuci umah, kemas apa patut....yelah da lama xda sapa duduk.....sawang jangan story aaa.....penat aku cuci rambut pagi tuu alih alih kena cuci balik.....habuk...wadusssss lepas nii aku nak soh umi import MAID indon aaa cuci umah sebulan sekali....


Semoga roh semuanya dicucuri rahmat hendaknya


Ramai juga aaa orang masjid yang ada campur ngan jiran tetangga lepas tuu ngan adik beradik lagi penuh gak aaa umah arwah mak bapak aku...alhamdullilah!!





Ilhan & Zidane


2nd time tau....anak bujang aku niii....3rd time kaaaa, 4th time kaaaa
ada aku kisahhhhhh sebabnya ramai da komplin kata anak bujang aku tuu makin kurus 
aku pon risau sebenarnya !!! mana tak dari masa posa pon dia kurang berselera nak makan sahur makan coco-crunch jaaa so bila ada time memang aaa aku gigih masak macam macam alih alih makan ciput jeee......



Yang aku notice dia kurenggg berminat ngan nasi putih..so kena lee aku selongkar cari resepi macam macam jenis nasi punya nak bagi dia makan....paling laku kalau aku masak nasi hayam & nasi lemak guna beras bashmati haaaaa memang bertambah aaa dia makan....!!!





anak buah aku




Budak nii belagak jeeee sebenarnya
orang sebok dok main dia pon sebok nak main
 alih alih bila dengaq mercun meletup kelang kabut dia lari bertenggek atas orang...cittttt


aku ngan BFF aku si NoorHalida aku panggil "Yang"jaaa ... kita orang duduk sampai kul 3pagi..sebenarnya ada lagi 2 kawan aku ..pak zam & marzuki tapi time diaorg sampai cameraman aku tengah dok sebok melantak...

 

aku anak beranak.....baru aku perasan upanya lam banyak banyak gambar yang ada satu pon tak snap gambar anak dara aku ...sebok sungguh dia melayan tetamu upanya..
.

nii aaa mercun yang bikin gegar taman aku malam tuuuu...seriau gak kot kot polis sampai heeeee.....
nasib ada tukang sponsorrr kalau tak jangan harap laaa...membakar duit jeeee...heheh pada aku leee tapi kalau tak de bunga api ngan mercun niiii mana meriah kannnnn

berdentum dentum kami perabih mainmalam tuuu






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...