Life is Great!!!

Life is Great!!!
Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut.
Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Sunday, February 22, 2015

BJ Masak-Masak: Dinner KUEY TEOW KUNGFU best sangat !!!!!!!!!

Alhamdullilah selamat sampai anak bujang diParit Buntar dalam pukul 3.30pm tadi.....huhhh dari 10am tuuu ...Ada laa jem sikit lepas Kuala Kangsar..sampai hentian PB anak buah tolong ambikkan, ..rest kejap rumah kakak aku lepas tuu sebelum 6pm baru balik Maktab....Wish you good luck abang untuk exam esok....Ins sha allah semua anak anak ibu sentiasa dalam doa ibu ayah sentiasa....

Memandangkan hari ini hari  simple simple dari pagi bawak ke malam.....

so makan malam pon sempoi jaaaa.... memandangkan aku peminat KUEY TEOW KUNGFU dengan BIHUN GORENG....asal makan kat luar jaaa sure order salah satu punya sampai kan sikenit Shazleen pon tergoda...tapi kalau aku setakat sepinggan dah kenyang....dia tak bantai 2 pinggan ooooo...tapi sayur sayur tolak tepi laaaa asyik makan kuey teow jaaaa tambah kalau goreng garing dengan telur perrrhhhhh kiranya pinggan aku jadi pinggan dia laaa sekali.....

Itu yang terus dapat idea, gigih aku mengoogle respi & terjumpa laaa dari sis ni...hasilnya memang marbelles....meh kita tengok resepi yang aku jumpa dari blog sis ni..kuey-teow-kungfu- kayteeze2 senang,cepat dan tangkas...thank yaa sis minta copy paste!!!

kuey teow yang telah siap & sedia untuk di ngap....sebelum tuuu meh kta tengok step by step resepinya
kuey teow yang telah dibasuh, digaul dengan telur, tambah sikit garam dan lada sulah sebagai perisa.  Ini utk satu portion, untuk seorang makan. Nanti lepas ni kita goreng campuran kuey teow ni dalam kuali yang berminyak (boh sikit jer). Goreng hingga garing.

.#aku buat satu satu...so kiranya kalau 5 orang makan buat laa sampai 5x yeeee..baru sedap...jangan malas yeee..nak sedap kena rajin sikit heeeeee...
Memula panas kan minyak, tumis Bawang putih dan lada kecil yang telah selamat diketuk, hirisan bawang merah, udang, ayam dan jika suka tambahlah sotong dan lain-lan…
Agak agak dah masak pastu masukkan air, agak2 utk dibubuh dalam 5 pinggan karang...banyak pon tak ok sebabnya bila dah tambah tepung jagung kuah jad pekat.
Kemudian masukkan hirisan carrot dan baby corn ni. Sawi tu dimasukkan bila kesemuanya dah masak
Pastu masukkan sos tiram + lada sulah + lada Hitam, terpulanglah nak byk mana, ikut cita rasa masing2, ya.. aku main agak agak jeee… juga masukkan garam dan sikit gula.
Dah mendidih masukkan tepung jagung. Utk pekatkan kuah, kita bancuh 2 sudu besar dengan sedikit air, kacau rata dan masukkan dalam kuah tadi, masak hingga mendidih lagi, rasa secukupnya, dan akhirnya bubuh sawi tadi.. bila dah masak, cedok kuah dan tuangkan dalam pinggan yang berisi kueyteow yang telah digoreng bersama telur.. seperti di bawah ni..
Lepas jaa solat memasing laju jeee ....haaa makan cepat..buat homework esok dah start sekolah....Yang sikenit tuu ubelum mandi so aku paksa mandi dulu..heee mengamuk laaa juga..tapi ADA AKU KESAHHHHHHHH......!!! masam dahhhhh

 
Jom Jom nak layan AEM pulak


2 comments:

  1. sdpnya.. lapa pulak tgk. sy mmg suka mkn kueteow ni byk sayur :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulaaaaa tambah goreng garing and makan dengan cili potong...heeeee

      Delete