Life is Great!!!

Life is Great!!!
Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut.
Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Saturday, November 20, 2010

KuiH KeTaYap & Bubur Jagung Sagu




Ahad last week aku sebenarnya nak buat bubur jagung dan kebetulan ada balance kelapa parut, apa lagi terus aku plan nak buat kuih ketayap. 

Walaupon senang jee kuih ni tapi aku tetap gak google cari resepi, was was seh selama ni nganga jaaaa nak makanapa sahaja semau minta arwah mak buat kan mana nak buat sendiri pon. Tau siap makanjeee.




 


Bahan-bahan untuk kulit:
sumber:
kakRose & KAK Hana

*1 biji telur
*1 cawan tepung gandum
*1/2 sudu teh garam
*1 1/2 cawan air atau susu cair atau santan
*1 sudu besar air pandan
*sedikit pewarna hijau
minyak untuk mendadar

Cara-cara
Blend semua bahan yg bertanda *.
Lengserkan minyak atas kuali. Dan dadarlah adunan tadi hingga masak.
Angkat.Masukkan inti dan gulung.
Siap dihidang.



Bahan untuk inti
sumber:kak rose & izahdaut

1 biji kelapa parut
setengah ketul gula kabung
3 sudu gula pasir
setengah cawan air
2 helai daun pandan

Caranya:

Masak air bersama kedua dua gula dan daun pandan sehingga hancur. Kemudian masukkan kelapa. Gaul sehingga kelapa sedikit kering dan berminyak. Angkat dan sejukkan.










Bubur Jagung Sagu

bahanya
1 tin jagung dlm tin
santan
gula
gula melaka
air
secubit garam
sagu  - rendam awal2 sikit

caranya
masukkan semua dlm periok - masak hingga mendidih
bila dah mendidih baru masukkan sagu
kacau - bila sagu dah jernih - tutup api
hidangkan panas2 ...


2 comments: