Life is Great!!!

Life is Great!!!
Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut.
Terima Kasih semua buat readers, followers yang sudi menyinggah , membaca , mengkomen di blog ini,sanggat sangat terharu..appreciate it...maaf yer kalau tak sempat menjejak....jangan marah, terasa hati key...Ins sha alah akan menjejak blog anda semua kembali.....love all ..xoxo ...memuah

Sunday, August 24, 2014

Dulu jual mahal sekarang gedik mencari..!!

Musim raya lagi itu yang TERINGIN habis..

Uittt ayat TERINGIN menakutkan mana laa tau kot kot sakgi lepasniii ada pulak masuk PM congrat bagai...haaaa awai awai nak bagitau aaaa aku tak sangkut apa apa yeee....lam erti lain aku tak "mengidam" cukup laaa 2 pasang...now bagi cam laa askar askar nii membesar dengan BAGUIH...haaa tak pon bagi peluang kekawan yang lain pulak...

Itu laaa masa raya hari tuuu jual mahal sangat ..sanggup tolak tepi ketupat ,rendang...sanggup memalam laki bini lepak makan durian kat SS2, sanggup tuuu asal balik beraya jeee singgah cari durian pulak.....NOW terhegeh hegeh mencari !! memang tak dapat lee kan....bak kata kakak aku JANGAN HARAP SEH....

Tapi nasib baik aku dah buat stok ketupat palas awal awal, sebab tahu punya kekawan husband aku sure serbu umah aku punya cari makan....cisss ayat tak hinggat yelahhh masa bulan puasa ari siap kena buat open house puasa lagi...tak buat kesian yelah yang datang pon kebanyakan bujang bujang  !! bujang laa sangat (bujang sebab bini diKL).

Ketupat palas yang aku frozen, rebus nasi impit, masak rendang ayan and kuah kacang...perhhhh mai mai sapayang kat MIRI boleh singgah..haaa (ada lagi balance stok ketupat palas)


Aku peminat ketupat palas....nasi impit NO ..NO..sebab aku orang UTARA -Parit Buntar so tiap kali raya dari kecil sampai besar panjang sampai kawin, beranak 4 memang tak pernah missed tiap kali raya memamg ketupat palas laaa menu utama sekali dengan rendang daging and paling utama ayam masak merah.

Aku kenal Nasi Impit pon sejak kawin ngan orang Bangsar jeeee...orang KL kan!!!...nama makan pulut pulut ini...ye keee..!!! ye kot sbb laki aku memang kureng pulut pulut ini kawin ngan aku jeee baru kenal and baru cubit cubit makan...now dah anak 4 baru la nampak seketui ketupat palas dia baham yang lain nya nasi impit satu paket pon dia boleh hadap....mengikut laa anak dara aku si Ain nii pon sama....zikri satu geng dengan aku sebab baham ketupat juga...yang lain main cuit cuit jaaa



Rendang Ayam
 Reseppi aku ambik dari kak aziekitchen

Rendang Ayam 
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
2 ekor ayam
1 kg bawang merah - hiris
3 labu bawang putih - hiris
4 inci halia - hiris
4 inci lengkuas - tumbuk
2 inci kunyit hidup - tumbuk
4 batang serai - titik
4 senduk cili kisar - ikut suka pedas
Kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
4 kg santan 
2 keping asam keping - ikut rasa
Garam 
Gula
Daun kunyit - opsyenal
Sedikit kerisik - opsyenal utk warna gelap

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan hiris serta serai sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan kunyit serta lengkuas yang ditumbuk. Tumis sehingga cili benar benar garing.

Masukkan ayam dan gaul rata sehingga ayam kecut. Masukkan sedikit santan cair bagi membolehkan ayam masak. Setelah itu, baru dimasukkan semua santan dan masak dengan api perlahan sahaja. 

Akhir sekali, masukkan kerisik, garam, gula dan asam keping secukup rasa. Masak sehingga kuah kering dan pecah minyak. Jika suka, boleh taburkan daun kunyit yang dihiris halus sebelum ditutup api.


Kuah Kacang
Resepi kuah kacang ni dari my friend yang berniaga satay diParit Buntar...thanks maliah..
Kacang 1 kg - digoreng dengan minyak dan blend
Bawang Besar 2 biji
Bawang Putih 2 labu
Halia 2 inci
Lengkuas 1 inci belah 2
Serai 4 batang di titik
Belacan
Cili Kisar
Air Asam Jawa
Otak Udang 2 sudu
Gula 1/2kg (aku guna brown sugar 2 sudu,gulu putih 2 sudu)

Cara-cara:
Bawang, Halia dimayang halus
Tumis dah garing bubuh belacan 
Serai tumis dengan bawang tadi
biar hingga garing, cili ikut tekak memasing nak pedas taruh banyak , nak sedang sedang taruh sikit

Cili dibiar lama, kemudian masukkan kacang
biar mendidih beberapa kali dan masukkan air asam jawa dan gula

Biar mendidik masukkan garam dan bawang besar (dipotong bulat).  Perasakan dengan gula.

Serunding daging -tempat khas dr Terangganu
kawan aku tolong belikan

   
Yang macam tepung bungkus tuuu pun pulut juga,husband aku bawa balik..kebetulan kat opis dia ada jamuan so kawan yang buatkan pulut tuuu tapaukan kat aku sikit bagi rasa....thanks yaaaa!!



Alhamdullilah 



No comments:

Post a Comment