Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ikhlas ucapan Terima Kasih kepada yang sudi menjengah ke blog saya ..
.

Thursday, August 25, 2011

Jom giSkoll lagi

Wah gaya tak hinggat.....nii gambar semlam masa nak gi skoll bersemangat jee dia bila time aku gerak soh bangun... 

da lee kalut...lepas kasi mandi, pakai pampers & buatkan susu..berdezzzuppp aku gerak takut lambat sampai opis nanti payah jenuh aku nak mencari parking pulak...

payah sungguh opis aku niii kalau lambat alamat parking lee kat bahu bahu jalan..lepas tuu tawakal jeee kalau nasib baik tak kena saman, kalau kureeengg baik....alamat kempis laaaa wallet laki aku ....hehehehe 

+- baru sekali aaaaa aku kena saman.....

so masa on da way nak hantar DiVa aku niii time tuu matahari da terik...silau gak laaa biji mata niii.....

tapi yang bestnya selambar jee dia rembat speck aku....adusss laaaa kang tak bagi payah pulak aku nak drive...perhhhhhh gaya tak hinggat....



 niii sapa yang bawa keta niii

happy jee dia main...baru nak kenal kekawan da nak cuti raya pulak...adusssss
aku bukan apa seriau takut sok nak hantar balik mau dibantainya melalak pulak

budak nii bukan bulehhhh ari ari bangun pon tengok ayah dia da keluar dulu pon bising molot dia dok tanya..

"ayah maneeeee"

lepas tuu siap soh aku call ayah dia dulu....hisss manyak kacau oooo ini mudakkk kecil


Day 4, dia da ok sikit ...cuma time nak menghantar tuu cam payah sikit......
"nanak ......nanak.." tak nak lee tuuu 
tapi bila teacher kat situ pujuk tayang cd upin ipin....ajak main, kasi minum MILO......haaaa time ni aku da seludup keluar..masuk keta cabuttttttt.....
nak berebut parking polakkk!!!!!!!!

Tuesday, August 23, 2011

Xtiviti MyDiVa

Semalam pestime aku tinggalkan kt nursery...***uwahhhh*** dibantainya melalak...so sampai opis kekwan semua bising sepatutnya aku gileee survey dulu bawa dia gi jejalan tengok keadaan nursery tuuu nii pakai bantai ditinggalkan mau tak melalak...heeeee

So memula hantar kt area Bukit Jelutong, Taska Ilham 
aku kasi 3/5 jee sebabnya memula kakak tuu kata baby ngan budak 2thn keatas tempat lelain tapi bila aku hantar lol sekali join upanya.....lepas tuuu menan pon tak de...kiranya taska niii more day care jeee......bangun, makan , tido.....heeeee apa apa pon makasih yaaaa akak sebab tolong jagakan my diva semalam......

so memacam leee feedback dari kekawan aku....lepas tuuu siap kasi aku macam macam soalan soh tanya pengasuh tuuuu ..yelah kita kan hantar anak..bukan nya antar anak patung tul dakkkkkkk!!!! (makasih yaaaa akma, sungguh tak de pengalaman lam part part nursery niii)
ari nii aku tukar ke area TTDI Jaya pula, taska manja bistari....(thanks Yazid for da info)


Semlam lepas fetch my diva tuuu, lam ujan ujan lebat aku terus terjah taska nii nak tengok leh serasi tak...keadaan umah, kebersihan, penjaganya indon ke orang kita.....yelahhh benda benda nii kena lee ambil peduli sikit...






Keadaan lam umah tuuu....kiranya BEST gak leee...ada tempat tuk main....ada TV leh tengok movie kee hapa keee...

Sampai jeee dia terus main....time nii baru kul 3pm so kiddos kt sini tengah sebok mandi manda, salute 2 Aina (teacher yang menghandle semua kiddos tuu)
ramai tuu ada lee lam 6,7 kiddos....


Kiranya happy lee dia main






tuu teacher dia....kecil molek jeeee, lupa pulak aku nak tanya da kawin kee lom...!!!!
See my Diva sebok dok menyelit tengok budak budak tuu pakai baju



Da start enjin ....kiranya da leh get along together so kurang lee sikit kerunsingan aku niii....
Taska nii siap kasi xtiviti sepanjang hari....

aku pon tertarik...hehehehehh so kiranya tak leee bosan budak budak kt situ.....

8.00-9.00 - Breakfast time (roti,nugget,milo)
9.15-10.15  - Belajar time (melukis kee, nyanyi keee)
10.30-11.00 - Mandi Time
11.30-12.00 Main Time
12.30-3.00pm Tido Time
3.00pm-3.30pm Mandi lagi
4.00 - 6.00 Main time, Minum Petang






opssssss main tangga.....alo jatuh kang.......walaupon dia da master part part tangga niii tapi aku tetap risau gak ..yelahhh kalau kt umah dia sorang sorang jeee...tak de sapa nak kacau..niiii kat situ ramai woiiii budak budak..........harap harap tak de apa yang belaku laaaaa......



Kawasan luar pon ada menan....baru leee nampak cam taska....heheheheh




So 2nd day bermula leee ari dia kt tempat baru niiii...memula ayah dia kejutkan bangun siap sorokkan muka lam bantai lagi....alah alah malas nak bangun gitu..padahal sebelum nii pantang aku kata"Sha bangun jom ibu nak gi naik tik tik"....laju leee bankit.....alih alih ari nii liat pulak...adussssssss !!!!

Nasib baik pujuk pujuk bangun gak...
aku cuma tukar pampers jeeee...MANDI....tak pon...
1)  tak sempat....heheheh 
2) Cuaca mendung lagi so aku takut dia kesejukan...(cittt cam bg alasan jee)

so da ada experience semalam sebelum keluar umah aku buatkan susu siap siap..nak soh dia minum sebab semalam aku tak kasi pon alih alih sampai nursery tuu kul 10.00am baru makan/minum......kebeulur anak aku ..nak minta tak berani kot.....
amoun aku tak wat lagi sebelum keluar pepagi aku kasi minum dulu baru lehhh melompat kan da isi enjin orang kata....





 
 Muda muda belaka teacher teacher kat situ.....
see my diva da leh main...teacher aina siap pasangkan CD upin ipin lagi nak tarik perhatian....lepas tuuu main buble buble lagi..heheheheh 

Tak leee aku runsing sangat.....harapnya dia happy leee sepanjang aku tinggalkan dia kat situ...

& aku WISH my ning will arrive soon....alhamdullilah Ning aku nak sambung balik keja... 

Monday, August 22, 2011

N.u.R.s.E.r.Y

pestime nii aku hantar shazleen gi nursery ...wahhhhhh ingatkan dia suka bila jumpa kekawan yelaaaa sebelum nii asyik nak gi skoll jeee kejanya bila tengok kakak ngan abang abang bawa beg masing masing gi sekolah...so aku ingatkan happy leeee bila dapat jumpa kekawan....
TAPI 
tadi dibuatnya berkepit ngan aku jeee..
siap pegang kaki lagi tak kasi aku gerak
adoilaaaa tapi tuu leee aku da tak de pilihan, 
aku da malas nak ambil MAID
MAID yang ada baru nii pon da cabut lari ari KHAMIS ari tuuu
nak kata aku hanggin satu badan tak juga..sebabnya pada aku lagi baguih kot cuma itu leee aku kena tanggung  RUGI laaa....banyak gak tuu lam RM5K
kalau ada pon wat sakit hati jeee...kata nak keja...tapi alah alah nak melancong...asal wat keja sikit minta rehat...asal basuh pinggan lom siap da nak rehat penat berdiri katanya....padahal kl ikut umur baru 28 taun..nii yang aku kompius niii...lepas tuuu kl sapu sampah...bawah bawah kerusi, meja xpayah...mop, iron baju kalau tak reti dibantai nya longgok lam bakul....adussss aku memang pening ngan MAID tuu tapi sebab aku perlukan dia so tahan jeee laaa..
kalau marah nanti NANGIS....

lepas tuu asal jeee ngandu sakit kaki,krem kaki nak balik...asal sakit hatta pening sekali pon soh aku hantar balik
dia ingat majikan mesia nii pemurah kot keja tk sampai sebln minta balik naik pesawat.....
aku nii kiranya da pemurah da tau..kalau ikutkan kena potong 3bulan tapi sebab cian punya pasal nak RAYA nii aku pon setuju lee kasi separuh RM300 sebab dia bagitau nak kirim ke indon...anak cacat laaa...apa bagai leee....

aku memang garang hatta part part kecian nii aku tolak tepi...tapi MAID aku nii kalau kena marah ngan aku sure mengadu kat laki aku ....part duit pon minta ngan laki aku ..padahal aku yang bayar tau....tapi sebab bulan posa nii aku malas nak bertekak laki bini aku IYA kan jeee...
last last laki aku gak NYESAL tak sudah...siap maki lagi heheheheh nii haaa tanggung rugi lagi...

Tak paaaa laaa mungkin ada HIKMAHnya.....sapa tahu kan..
so NOW aku tunggu NING aku yang dari ACHEH yang da keja ngan aku 5tahun mai balik.....heheheheheh 

So sementara niii shazleen be a good girl yaaa...ibu & ayah LOVE u so much....walaupun masa dengar dia menjerit nangis tadi aku da nak patah balik gi ambil...*uwahhahh* *uwahhhh*
cair hati aku laki bini dengar suara dia
terus laki aku bagitau call ning soh dia cepat sikit heheheheh

Friday, August 19, 2011

Perhhhh Gaya Tak Hinggat!!!!

Shazleen niii kan where ever aku nak gerak, this gal insists on tagging along. At times I have to sneak out of the house quietly so that she won’t see me leaving, ...tapi selalunya tak berjaya....otherwise she would cry her lungs out trying to make a point siap terguling guling lagi tau!!!!.

She knew that when I see her drama, my heart will melt and she’ll get her way. Nevertheless, she always wins with her cuteness way BUT now drama air mata da kurang....when l start holding my car key guess wat...dia dulu samapi kt keta...perhhhh payah sungguh aku nak merayap sekarang niii!!!


BEST part terkeluar lee perkataaan.."wait...wait" siap ngan tangan-tangan sekali ... sama cam ari ni ...budak ni dari semlam lagi tergedik gedik nak gi skoll since masa besday dia ari tuu dapat adiah beg tuu yang lagi bersemangat....

so tadi masa aku nak keluar umah haa mula leee..dok mengikut bontot aku jee kejanya....lepas tuuu taraaaaa..............siap beg pack tuuu yang paling tak HINGGAT tenung tang KASUT haaaaa....



nii kalau gi skoll betui betui mau cikgu displin rotan tuu



opss tergelincir laaa polak.......bukan apa kasut pinjam tuu yang tak berapa nak terro tuuuu!!!
siap pulak tuuu dia sebut "wait ...wait" sekali ngan tangan tangan sekali ...hissss budak niii kalau tak melambatkan aku memang tak sahhhhh

terpaksa leee aku mengkelentong dia....terpaksa tau ....wait await....heeeee aku pon nak gak guna wording tuuu.......
"Sha, tunggu papa nanti papa balik..."




kondefen jee dia tunggu papa dia balik.....terpaksa lee aku masukkan dia lam keta lagi satuuuu sementara aku berdezupppppp gostan....kang lambat sampai opis payah pulak aku nak mencari parking....dah lee ari nii panas sungguhhhhhhh

laa niii aku dok pikiaq pulak apa leee nak masak pulak ari niii...cemuhhhh da aku ari ari dok masak nasi....!!hissss idea idea mai cepat sikit....kang aku goreng ikan perkasam jeee abisss ceta heheehheh !!!

Thursday, August 18, 2011

Doa Untuk Roh Di bulan Ramadhan


Bismillahnirrahmannirrahim... kemanfaatan untuk dikongsikan bersama-sama. saling mendoakan untuk arwah yang terlelbih dahulu mendahului kita. amin...
Salah satu tazkirah Ramadhan yang aku baca dan dengar ialah menceritakan apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz.
Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.

Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.

Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita. Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus i a semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah.
 
Wallahualam.....

Friday, August 12, 2011

Agar Agar Oreo


Lepas berbuka malam tadi sempat lee aku mengodek dapur nak gak aku wat agar agar nii....sebabnya aku nak balas balik bekas mygood..good prend yang kasi agar agar gula melaka campur soya ari tuuuu..BEST!!!
agar agar berbalas agar agar lee polak..!!tak pee lee kot janji aku tak balas bekas kosong kaaaannn
so malas nak peruk lelama bekas tuuu memandangkan tahap kerajinan diwaktu puncak so.....taraaa...

 sempat lee aku merasa time sahur tadi....
bukan apa.....nak kasi orang kena lee rasa dulu kang tertawar keee...apa keeee heheheh !!!yummy

cittt sendiri makan sendiri cakap sedap..heheheh xmalu sungguh



Bahan-bahan


  • 1/2 paket agar-agar stripe 
  • 1 bungkus biskut coklat Oreo ( inti krim putih keluarkan)
  • 2 cawan air
  • 2 cawan susu segar (kalau takde leh ganti dengan bancuhan susu pekat manis)
  • 1/2 cawan gula
  • 1 ikat daun pandan
  • 2 sudu besar serbuk koko

Cara-cara


  1. rendam agar-agar kira-kira 2 jam sebelum direbus, kemudian masukkan 2 cawan air dan rebus agar-agar bersama daun pandan. Biarkan agar-agar betul-betul larut.Tapis 
  2. sementara itu blender halus biskut oreo, selepas itu masukkan susu segar, gula kacau sebati. Serbuk koko bancuh sedikit dengan 1 sudu besar air suam dan kemudian curah di dalam periuk agar-agar dan biskut oreo tadi
  3. setelah semua sebati, curah bancuhan agar-agar didalam acuan dan setelah sejuk baru disimpan di dalam peti ais, agar-agar akan menjadi dua lapis dengan sendirinya, or kacau kacau adunan tadi supaya tak berkumpul satu tempat.....kalau nak lapisan biskut oreo tu lebih tebal, boleh tambahkan kuantiti biskut oreo tadi.

 sesuai dimakan masa cuaca panas ataupun sebagai menu sampingan untuk anak-anak so da siap desert tuk berbuka nanti.....walllaaaaaaaaaaaaa

upppssss aku da kemaruk lagu raya tau......fill filll raya suda mari lol.....so layannnnnnn !!!!! kalau tak mau dengar tutup telinga yeeeeeee.....

Thursday, August 11, 2011

Solat Time, haaaaa lepas jee berbuka kalut aku dok pot pet soh budak budak niii sembahyang...yelahhh kang nak gituisyen pulak...kekadang sian gak aku tengok kelang kabut 
anak anak aku berbuka..nak kejar masa punya pasal....tapi nak wat cammana da lee minggu nii minggu EXAM kt SKBJ itu yang terpaksa gak aku kerah budak budak nii ontime bila nak gi tuisyen.....

alhamdullilah leee dari mula posa smpai lee semalam tak de leee berbunyi anak anak aku mengkomplen itu ini....
 
*Sejuk hati bila tengok si kecil solat...


Yang sebelah tuuu pantang aku pot pet kat kakak dia, dia pon kalut panjat tangga mengikut bontot kakak dia gi SOLAT..cam lee aku marahkan dia..heheheh 

aku pon soh leee dia berdiri sebelah kakak dia...alih alih bila si ain dok kalut pakai telekung haaaa time nii dia pon dok sebok minta nak pakai gak...hissss budak nii tauuuuuu....

telekung jee aku pakaikan, kain...xyah lee kang tak pasal pasal terguling guling pulak 
siap aku pesan ikut kakak buat tau......!!

opssss rambut nampak leeeeeee polak

Fokusssss tuuu aku snap pon dia tak pandang...bagus bagus...

uittt nii sembahyang MAHGRIB laaa....bukan SUBUH...hiss konpius lee pulak doa apa lee dia baca tuu 



Latihan solat
Mungkin ramai yang dah baca Nota Wardina Saffiya macamana beliau latih anak beliau solat 5 waktu."how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah….."
Nabi SAW sarankan untuk melatih anak solat sejak usia 7 tahun. Dan kalau dah sampai umur 10 tahun tak solat lagi boleh rotan. Memanglah melentur buluh biar dari rebungnya.  aku juga nak share usaha aku dalam melatih anak-anak solat 5 waktu..

 
1. Seawal 2-4 tahun perlu diberi pendedahan tentang solat. Caranya? Jika kita nak solat, jangan sembunyi dalam bilik. Kononnya tak nak anak kecil kita kacau kita solat. Kita pun solat dalam bilik tutup pintu tak bagi anak masuk. Sebenarnya, biar anak kita nampak kita solat. Untuk mulakan solat, letakkan dia di sebelah kita. Anak-anak kecil ini memang suka ikut gaya orang, tentunya dia kan ikut pergerakan kita. Memanglah dia tak akan ikut sampai habis, selebihnya dia akan kacau kita - duduk depan kitalah, naik belakang kita la, main celup ba dalam telekung kitalah. Bagi kami ianya tidak menjadi gangguan. Mungkin sebab dah terbiasa. Nabi sendiri sewaktu sedang sujud, cucunya (Hasan atau Husin ye?) naik atas belakang baginda. Baginda pun tunggu sampai cucunya turun barulah bangkit dari sujud. Tak jadi masalah....

2. Lebih efektif kalau kita selalu solat berjemaah. Bila si kecil tengok abang, kakak, ibu, ayah semuanya solat ramai-ramai, dia pun tak nak ketinggalan untuk ikut serta..walaupon lebih kepada main tak pee biarkan jeee....tapi sebelum tu pesan pada yang lain , kalau sishazleen kacau jangan layan...!!!hehhhhh

3. Beri galakan, dorongan dan tarikan - belikan sejadah yang cantik, telekung yang ada gambar kartun-kartun. Cam ain bila aku belikan telekung baru, siap ada beg lagi bersemangat aku tengok dia, walaupon kekadang tuu culas 5waktu...tak peeee!!! Sekarang memang ada banyak di pasaran macam macam kaler,corak..ada gambar straberi laaa.....macam macam lee....kl bawah 5tahun ok kot..kalau cam ain yang da nak masuk 9thn..aku beli corak biasa jeeee...kaler PINK lagi RM58.00 kt PKNS ari tuuu

4. Anak anak aku seawal umur 5taun aku dak sekolahkan kt ALDARIS....da start mengaji & baca surah surah pendek..alhamdulillah......zikri & ain da buleh hafal BUT sizidane jeeee banyak main.....paling paling bila aku ajar....keluar leee pekataan peberat dia "COBAANNNN"....Selepas anak dah mahir bacaan dalam solat, bolehlah melangkah stage seterusnya. Biasanya anak umur 6 even 5 tahun pun dah boleh start. MESTIkan anak solat, kami mulakan dengan Solat Subuh dan Maghrib. Motivasinya? Solat subuh pendek 2 rakaat je. Solat maghrib ni  mesti solat punya sebab ayah jadi IMAN. Solat subuh? mencabarnya ialah nak kejut bangun pagi. hehhehe... memang mencabar siap ada alasan lagi tapi tak peee kena bertegas...Pujuk diorang kalau ngantuk nanti lepas solat boleh tidur balik.. . Tapi jangan putus asa. Teruskan usaha untuk kejut anak bangun awal. Kalau terlajak pun, mestikan juga untuk solat subuh walaupun terlewat. Kalau dulu masa aku kecik, solat subuh la yang last sekali cukupkan solat 5 waktu.. hasilnya entah umur berapa agaknya baru cukup 5 waktu. Tapi rupanya sebenarnya bila anak kita dah istiqamah setiap hari bangun solat subuh, insya allah solat-solat yang lain senang je diorang nak istiqamah. Tipsnya, janganlah kesian kat anak-anak nak tidur lagi.. 

5. Masuk 7 tahun, still main main lagi..culas nak cukupkan 5 waktu..tapi da masuk 8-9 full swing solat 5 waktu sehari. Maknanya dari anak kita 5-6 tahun tu tambah la sikit-sikit dari 2 waktu sehari, ke 3, ke 4 ke 5 waktu. Hinggalah masuk 8 tahun dah bersedia untuk sempurna solatnya. Alhamdulillah setakat ni zikri & ain sudah cukup solatnya.  semlam aku tengok ada satu buku catatan harian yang sekolah agama diaorg kasi...untuk catatkan waktu waktu yang solat dah ditunaikan......baru pestime aku nampak...mungkin puput....bagus sekurang kurang nya diaorg ingat time solat kena solat....Kalau liat tu pun sebab nak lewat-lewatkan solat... nak tengok tv dulu lah... etc etc..
 
6. Doa - sekarang ni zidane punya turn pulak untuk berlatih solat. Ngan budak nii memang aku penat nak pot pet....so aku pegang rotan tiap kali nak soh dia solat..... Kalau anak-anak solat jemaah, bila doa lepas solat,laki aku akan bacakan doa kuat-kuat. So janganlah lupa untuk doa. Budak budak nii pulak kalau time berdoa suka kalau kita sebut nama diaorg...cam"ya,allah jadikan lee zidane budak yang pandai,mendengar kata  etc...."Memang ada doa Rabbana hablana min azwajina... dan seterusnya... untuk doakan pasangan, anak keturunan kita.. tapi sejauh mana kita hayati maknanya.. kengkadang baca doa pun sambil lalu je... jadi seeloknya baca doa ini dan tambah lagi doa yang specific.. bila doa yang specific selalunya kita akan berada dalam keadaan sedar apa yang kita mahu.
Fuh panjang pulak.. ini tips ke apa ni? actually just sharing experience. How wardina's sharing on her inspires people, that is how i hope this can inspire people. Walaubagaimanapun aku rasa masih banyak lagi loopholes atau kelemahan diri di sana-sini.. tapi harapnya kita sama-sama belajar untuk jadi ibu bapa yang terbaik kepada anak-anak kita. Dan yang paling penting ialah doa kepada Allah... kerana hati kita ini semua milikNya... 
JOM tengok pulak  TIPS berpuasa untuk anak anak bersama wardina:

Wednesday, August 10, 2011

BaZaR RaMadHan - StaDiuM

3rd time aku terjah sini....Bazar Stadium Shah Alam..  Bazar Ramadhan terbesar dan teramai sekali aku rasa leee kot sebabnya 2nd time ari tuu aku terjah ari ahad..perhhh sesak tuuuu sampaikan nak berjalan pon payah....lepas tuu ada pulak yang usung anak kecil , baby baby....wadussss cian seh bukan apa da lee panas, sesak pulak...cian kt baby leee tapi kalau tak usung sapa pulak nak mengasuh nya...tak paaa janji pegang tangan anak anak tuuu takut ilang kang satu keja lagi....

nasib aku tinggalkan si shazleen lam keta jee ngan ayah & kakak dia....melalak laa gak masa aku turun tuuu...tapi nak cepat & nak selamat & aku malas nak berhimpit sambil bawa dia...silap silap nak kena mendukung pulak...lagi payah.....
ngan cuaca time tuu panas pulak.....

masa tuu memang tak mengiurkan sebabnya aku tak sempat nak  telek, tak tenung pon apa yang ada....ramai sangat...aku pulak jalan cepat cepat......aku aim apa yang nak beli jeeee..... sempat lee aku beli air tebu, air mata kucing, samosa ngan nasi hayam kat zikri

aku suka singgah kt sini lagi dari Kat area umah aku pon ada kt depam mymaideen tuu, tapi pada aku leee kurennggggg BEST heheeh....nak yang best jeee...lepas tuu mahal juga laaaa ada sekali tuu aku beli pulut panggang ingatkan lam 50sen..perhh sekali 70sen..ingatkan bila rega da up saiz pon up lee sikit......tp pada mata aku sama jeee.....

lepas tuuu ada pulak berbagai jenis kuih kuih talam 2potong RM1.00 pada aku le mahal lee gak.....keee sebab aku kedekut haaa...!!!heeee 

so sebab aku M.A.L.A.S nak singgah kt bazar area umah aku tuuu, semalam lepas jeee keja terus aku singgah kt stadium lagi, time nii kurang sikit pelanggannya..so senang aku nak tropong apa yang ada....pada aku tahun nii kurang meriah sikit kot...!!!gerai pon cam tak berapa best...ok ok jee kot...pada aku leee...lepas tuu banyak yang menjual benda yang sama....& lauk campur pon xbanyak gerai....

aku yang penting nak cari kuih jeee....lauk pauk berbuka aku wat ala kadar jeee....

so semalam time tak ramai sempat lee aku snap gambar.....

gerai nii singgah beli air tebu RM3.50 & air mata kucing RM2.00


ayam golek



haaaaa tak ramai kan...so kalau tak mau bersesak terjah awal awal...

aku beli tomato ngan ayam masak merah semalam...
rasa best & murah
RM5.00

ayam masak merah yang aku beli semlam.....aku beli 3 ketul jeee tauuuu
Tepung Pelita 5 RM2

Lepas tuu aku beli gak murtabak lupa nak snap gerainya..memang sedap terasa leeee semua ramuannya

then aku notice 3kali aku pegi 3kali aku singgah gerai kakak nii sebabnya kuih dia sedap-sedap...aku kalau kuih yang ada kepala nii selalunya jarang beli bukan apa takut...kang sampai umah kelapa da basi.....
tapi kakak nii punya memang best !!!
ada jual lompat tikam,kuih lopes, buah melaka, lepas tuu satu lagi aku tak tau nama....alah alah lompat tikam gak tapi semua kaler puith heheheehh aku tak pernah try pon

 aku beli lompat tikan ngan lopes....BEST...air gula dia pon BEST tak cair tak pekat sangat...
rasa cam petang ni aku nak singgah membeli lagi hehehhehe

on da way nak balik tuuu da jem....ingatkan keta rosak upanya ada accident....Sbb org bawak kete selow2 semata2 nak tgk kete accident kat seberang jalan.. rasanya baru accident kot...!!!

geram aku da lee nak cepat ambil sizikri & ain kat sekolah agama.... nak masak lagi!!sabar sabar ...
nasib baik jem tak panjang & lama..kalau tak masak aku lam keta tuuu




haaaa nampak tuu keta masuk belakang lori......
takut aku tengok....so kekawan semua hati hati yee semasa memandu

selamat berpuasa

Tuesday, August 9, 2011

Belimbing BuLuH...

Wahhhh rezeki aku ..sampai jeee pagi tadi kt opis, atas meja da ada sebungkus belimbing buluh....
adusss jenuh aku nak memasak nii cam lee aku pandai sangat, so aku pon sedekah leee pada kekawan sorang sikit....rezeki di kongis bersama!!!!

So lam kepala dok pikir apa lee aku nak masak niiii 
masak lemak jee lam kepala...keee macam macam leh wat...!!!??

makasih abg rahim....lein kali masak sekali yeeee...
heeeee lagi afdal...

Cantik jeeeee......hijau hijau lagi kena simpan kee dah leehh masak niiii !!!!????selalu aku beli kat market da kuning kuning sikit...so kalau cam nii camana yekk....tulonggg tulooongggggg..........
kang kl aku wat hijau hijau cam nii sedap ke tak haaaaa.....!

Monday, August 8, 2011

Sunday, August 7, 2011

Ifftar diumah jeeeee....cempedak goreng lagi...

Assalamualaikum dan salam sejahtera:)
Ahaks! tetiba dah 7 ramadhan. cepat betul masa berlalu.semalam punya lauk tak teringat nak upload ! 
pejam celik pejam celik sok da dekat nak raya....kalut nak wat kuih lee pulak, semalam sempat lagi siAin pujuk soh aku watkan biskut almond london..haaaaa  terkuzzzuttttt aku...siap cakap lagi aku wat sedap..iyee sangatlee tuuu...kang da bersusun kuih lam balang..satu pon dia tak makan!!hangat hangat taik ayam jeee...budak sorang niii.....so semalam masa kt giant sempat lee ain paksa aku beli barang...hiss nii apa main paksa niiii....tuuu pon bercinta nak pikir bahan bahannya....haaa kalau aku rajin menjadi lee kot...heheheh 

Memu nak berbuka pon bercinta aku nak pikir....alih alih aku masak ayam sambal & ikan tenggiri asam pedas
tapi tuu lee da penat masak...alih alih sizikri nak makan nasi hayam pulak...adoi laaa budak niii payah sungguh so menjamu mata lee kitaorang kt bazar TTDI JAYA 
 (xsemeriah bazar kt Giant tau)

skrg nii pantang ada pree time sambil buat keje sambil google resepi.. tengok gambar masakan yang cantik cantisss & cari ideanak masak apa...!!!pening oooo dulu zaman kecil kecil tak yah pikir pon cukup time ngap jeee...!!!

Meh layan cempedak & popiah goreng dalam dok kelangkabut sempat gak aku mengoreng

aku kenyang makan nii jeee...hisssss jangan berangin dah prot aku ...!! semuanya aku habiskan..heheheheh peberat aku no.1 tuuuu

Popiah goreng tu laki aku .....aku goreng sikit jee tadi..yang lain aku frozenkan senang
Laki aku tak berani nak makan cempedak posa posa niii tapi kalau hari lain dia pon antu gak tuuu.. dia gak aaa yang tukang melayan aku membeli...heheheh

Bubur kacang hijau....
nii maid aku yang nak makan...so aku layan laaaa sesambil tuu aku sedekahkan kat jiran sebelah..kang tak abis membazir lee pulak...
ayam goreng sambal

Ikan tenggiri masak asam pedas

hasil tangkapan kat bazar tadi...otak otak...5 bungkus RM2hinggit...


zikri & ain ngan menu memasing
Nasi Hayan & Laksa


Minuman Kami


Selamat berbuka puasa!:D
p/s : Ermmm… memang lah agaknya tukang masak tak akan berselera makan masakan sendiri walau sesedap mana pun.. kau orang pernah rasa tak macam itu?? (soalan untuk orang yang ada pengalaman memasak je.hehe)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...